Επιτυχής η προσεδάφιση του Curiosity στον Άρη

Με επιτυχία προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Αρη το ρομποτικό όχημα Curiosity, ανακοίνωσε η NASA. Η διάρκειας επτά λεπτών διαδικασία, αποτελεί την δυσκολότερη προσεδάφιση μη επανδρωμένου διαστημικού οχήματος στον Κόκκινο Πλανήτη. Το ρομποτικό όχημα Curiosity έστελε το πρώτο του σήμα όταν εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Άρη. «Λάβαμε σήματα, τα πράγματα φαίνονται καλά» δήλωσε μέλος της αποστολής. Το διαστημόπλοιο της NASA εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο

Κανάβεραλ στις 26 Νοεμβρίου 2011.

Προσεδαφίστηκε χωρίς προβλήματα στις 08:32 (ώρα Ελλάδας) το πυρηνοκίνητο ρομπότ της NASA, Curiosity, για να ξεκινήσει μια νέα αποστολή εξερεύνησης του Άρη με σκοπό να διευκρινιστεί αν ο Κόκκινος Πλανήτης είχε ποτέ τις συνθήκες να υποστηρίξει οποιαδήποτε διαβίωση.

Αμέσως μετά την επιτυχημένη προσεδάφιση τα μέλη της αποστολής ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και ένας από τους αξιωματούχους μοίρασε σοκολάτες Mars…

Η ίδια ατμόσφαιρα χαράς επικράτησε και όταν το ρομπότ έστειλε την πρώτη φωτογραφία, εξαιρετικής καθαρότητας, της σκιάς του στο έδαφος του Άρη, αμέσως μετά την προσεδάφισή του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ένα άνευ προηγουμένου τεχνολογικό επίτευγμα.

Το πρόγραμμα κόστισε 2,5 δισ. δολάρια.

Το σκάφος εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Αρη με ταχύτητα περίπου 20 χιλιάδων χλμ/ώρα. Ένας συνδυασμός συστημάτων (αλεξίπτωτα, ειδικά σχεδιασμένοι προωθητήρες κ.α.) που είναι ενσωματωμένα στο σκάφος βοήθησαν το Curiosity ώστε να προσεδαφιστεί όσο πιο «μαλακά» γίνεται για να μην υποστεί ζημιά κανένα από τα προηγμένα και υπερευαίσθητα όργανα που διαθέτει.

Νέα φιλόδοξη φάση εξερεύνησης

Μετά από πολύμηνη αγωνία για την επιτυχία του φιλόδοξου εγχειρήματος, όλα φαίνεται πως πήγαν καλά και το όχημα τύπου ρόβερ «Curiosity» (περιέργεια) της NASA έφθασε με ασφάλεια στον Άρη.

Εγκαινιάζει έτσι μία νέα φιλόδοξη φάση εξερεύνησης του γειτονικού «κόκκινου πλανήτη», με κύριο διακύβευμα την εύρεση ιχνών μικροβιακής ζωής, είτε στο μακρινό παρελθόν, είτε πιο πρόσφατα, είτε- όπως ευελπιστούν οι πιο οραματιστές- ακόμα και στο παρόν.

Στην ουσία, η νέα αποστολή αναμένεται να θέσει πιο στερεά θεμέλια για μία μελλοντική αποστολή ανθρώπων για πρώτη φορά στον πλανήτη, κάτι που όμως δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Το βάρους 900 κιλών πυρηνοκίνητο (με καύσιμο πλουτώνιο) εξάτροχο ρομποτικό ρόβερ, με την επίσημη ονομασία «Mars Science Laboratory» (Επιστημονικό Εργαστήριο Άρη»), έχει μέγεθος αυτοκινήτου, είναι υπερδιπλάσιο σε μήκος και πέντε φορές βαρύτερο από τα δίδυμα ρόβερ «Spirit» και «Opportunity» που έφθασαν στον Άρη το 2004.

Το «Curiosity» εκτοξεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου 2011 και ταξίδεψε περίπου 248 εκατ. χιλιόμετρα για να φθάσει στον Άρη, όντας το μεγαλύτερο και ακριβότερο όχημα που έχει ποτέ σταλεί σε άλλον πλανήτη.

Η όλη αποστολή κόστισε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια και ελπίζεται ότι το όχημα θα αντέξει να λειτουργήσει πολλά περισσότερα χρόνια από τη διετία που προβλέπει

Keywords
Τυχαία Θέματα