Επιστροφή στις συζητήσεις με... διαβεβαιώσεις

Χωρίς «λευκό καπνό» έληξε το Euroworking Group

Χωρίς «λευκό καπνό» έληξε το Euroworking Group σχετικά με το εάν θα «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Την Τετάρτη το απόγευμα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να λάβουν απόφαση για το εάν οι «εξαγγελίες Τσίπρα» ήταν «μονομερής» ενέργεια ή όχι καθώς η έκθεση των θεσμών δεν ήταν αρκετά διαφωτιστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το

EWG ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι το επίδομα της «13ης σύνταξης» θα χορηγηθεί εφάπαξ και δεν θα χορηγείται σε μόνιμη βάση.

Την πεποίθηση ότι στην συνεδρίαση της Τετάρτης θα «ανάψει» το πράσινο φως για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πλήρης συναίνεση αναμένεται να επιτευχθεί στη βάση μιας επιστολής που θα συντάξει η ελληνική πλευρά με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι «κούνησαν το δάκτυλο» στην Αθήνα ζητώντας να μην επαναληφθεί ανάλογη ενέργεια στο μέλλον…

«Εξετάστηκαν οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις»

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκαν στην τηλεδιάσκεψη του EWG, υποστηρίζοντας πως ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που τυχόν θα έχουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

«Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Νέα παρέμβαση Σόιμπλε

Από μια τέτοια κρίσιμη ημέρα δεν θα μπορούσε να… λείπει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φρόντισε να παρέμβει λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Die Zeit, δήλωσε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ο ESM έχουν ήδη ερωτηθεί εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της και η αρχική απάντηση ήταν «όχι»» ωστόσο, στο τέλος της ημέρας δεν επιβεβαιώθηκε.

«Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες η Ευρωζώνη θα καταρρεύσεις» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε για να καταλήξει ότι «η δομή της ένωσης πρέπει να αλλάξει».

Και στη μέση η… αξιολόγηση

Πέρα, όμως, από το «θέμα» που προέκυψε με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ανοιχτή παραμένει η δεύτερη αξιολόγηση με τα ανοιχτά ζητήματα να δημιουργούν προβλήματα. Οι συζητήσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης συνεχίζονται εξ αποστάσεως, ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Οι δανειστές, πάντως, δεν δείχνουν να βιάζονται ιδιαίτερα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα, καθώς οι πληρωμές θα αρχίσουν να τρέχουν από τον Απρίλιο.

Αίνιγμα παραμένει και η στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επιμένει στις σκληρές απαιτήσεις του.

Υπάρχει ανοικτό και το σενάριο διεξαγωγής ενός έκτακτου Eurogroup σε περίπτωση που υπάρξουν θετικές ειδήσεις αναφορικά με το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος.
Πηγή efsyn.gr

The post Επιστροφή στις συζητήσεις με... διαβεβαιώσεις appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα