Επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του Μετρό – Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Με επέμβαση των ΜΑΤ που έγινε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής έληξε η κατάληψη του αμαξοστασίου του Μετρό στα Σεπόλια. Αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν παραταγμένες έξω από το κέντρο ελέγχου του μετρό στα Σεπόλια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους από διάφορα σωματεία έξω από το αμαξοστάσιο.

Οι εργαζόμενοι στο

μετρό και τις υπόλοιπες συγκοινωνίες καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Σεπόλια στις 13:00 και σε πορεία στη Βουλή.

Το ΠΑΜΕ οργανώνει συλλαλητήριο αλληλεγγύης αύριο, Σάββατο, στις 11 το μεσημέρι στην Ομόνοια.

Εν τω μεταξύ, ήδη, έχει ξεκινήσει η διανομή φύλλων επιστράτευσης στους εργαζόμενους του μετρό και του ΗΣΑΠ, ωστόσο το μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες παραμένει.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο γενικός γραμματέας των εργαζομένων, Μάνθος Τσακός, αν και έχουν δοθεί σε κάποιους φύλλα πορείας και είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στην εργασία τους, το μετρό δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς όλες τις υπηρεσίες του καλυμμένες, για λόγους ασφαλείας. «Αποκλείεται να λειτουργήσει το μετρό, αυτό θα πάρει μέρες» είπε.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, είπε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν ρυθμίσεις για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ΕΑΒ. «Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο» επανέλαβε.

«Υπάρχουν ζητήματα που θέλουμε και πρέπει να ρυθμιστούν. Αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει όταν υπάρχει αδιαφορία για τις δικαστικές αποφάσεις και ταλαιπωρείται ο λαός» είπε ο κ.Κεδίκογλου.

«Υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων ΔΕ, ακόμη και ΥΕ, οι οποίοι όμως έχουν λάβει τέτοια εξειδίκευση που τους καθιστά πιο απαραίτητους από κάποιους άλλους. Για αυτούς θα προβλεφθεί μία ειδικότερη ρύθμιση» τόνισε.

Αντιδράσεις των εργαζομένων

Η επέμβαση της αστυνομίας στα Σεπόλια προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς.

«Δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε εργαζόμενοι» δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπ. Ρεβύθης, καταδικάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να επέμβει η αστυνομία στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια.

«Όλες αυτές τις ημέρες δεχθήκαμε μια δόλια επίθεση από την κυβέρνηση με ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες, που δεν είχαν καμία λογική. Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν και διεκδικούν τις ΣΣΕ» προσέθεσε, επισημαίνοντας πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «με τη σημερινή ενέργεια ξεσκεπάζεται το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Με την επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια σε συνδυασμό με την ολονύκτια επίδοση των φύλλων επίταξης, που μας θυμίζει το σύστημα «Πόρτα- Πόρτα των ΕΛΤΑ», η κυβέρνηση συναγωνίζεται σε «δημοκρατικότητα» ακόμη και τη χούντα των συνταγματαρχών και μάλλον προηγείται».

Παράλληλα, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποιεί ως εργαλεία τον φόβο, τους εκβιασμούς, τις επεμβάσεις, τις απειλές, τη διαπόμπευση και την προβοκάτσια για να εφαρμόσει τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις προς τους τοκογλύφους δανειστές. Στην επικίνδυνη αυτή τακτική της θα βρει απέναντι της, όχι μόνο τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας».

Η επέμβαση των ΜΑΤ στα Σεπόλια

Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ. Οι αστυνομικοί αρχικά έσπασαν με πολιορκητικό κριό τις αλυσίδες που είχαν τοποθετήσει οι εργαζόμενοι του Μετρό στην κεντρική πύλη και στη συνέχεια μπήκαν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, απομακρύνοντας όσους βρίσκονταν στο χώρο.

Την ώρα της επέμβασης μέσα στις εγκαταστάσεις εκτιμάται ότι βρίσκονταν περίπου 100 εργαζόμενοι.

Η περιοχή αποκλείστηκε περιμετρικά του αμαξοστασίου από περιπολικά και κλούβες, ενώ αστυνομικοί δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στους πολίτες. Στο αμαξοστάσιο επιτρέπεται η είσοδος μόνο των εργαζομένων που έχουν φύλλο επιστράτευσης.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τρεις προσαγωγές ατόμων, τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης μια κοπέλα παρελήφθη από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο γιατί αισθάνθηκε δυσφορία.
Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα