Ενστάσεις στο ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία

Την προγραμματική συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων ως βάση για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και την οριστική έξοδο από το μνημόνιο παρουσίασε χθες στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του.

«Η συμφωνία

δεν καταργεί διαφορές, μνήμες και αρχές, αλλά σε περιόδους όπως η σημερινή κανένας δεν μπορεί να μένει απαθής, δεν δικαιολογούνται ταλαντεύσεις και αμφιθυμίες», ήταν η φράση-μήνυμα προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Βενιζέλο ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβερνητική συμφωνία παραπέμπει σε ορίζοντα τετραετίας και αποτελεί κάλεσμα και προς άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες για συζήτηση είτε επί του συνόλου είτε επί συγκεκριμένων θεμάτων που αναδεικνύονται στο κείμενο.

«Πρόκειται για μια πρόταση η οποία είναι επίμονα »ανοιχτή» προς όλες τις δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν έχουν συγκροτημένες εναλλακτικές προτάσεις», υποστήριξε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας όσους επενδύουν «συστηματικά και απροκάλυπτα μόνο στα σενάρια εθνικής καταστροφής».

Στο στόχαστρό του βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική του ομάδα, που κατά τον κ. Βενιζέλο «είναι σε απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο, σε μια αδικαιολόγητη λογική εφόδου: «ελάτε ένα ντου και καταλάβαμε την εξουσία»».

Μάλιστα επιτέθηκε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι λειτουργεί ως αντιπολίτεσυη με όρους πρωτοφανούς εμπάθειας εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου: «Το ΠΑΣΟΚ φταίει γιατί αντιστάθηκε, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήθελαν όλοι να το κανιβαλίσουν, όλοι ανεξαιρέτως. Το τραυματισμένο ΠΑΣΟΚ ήταν ο στρατηγικός παράγων όλης της εξέλιξης».

Εντονο κλίμα

Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε σε έντονο κλίμα, με τους περισσότερους βουλευτές (όπως οι κ Σκανδαλίδης, Μωραΐτης, Κουτσούκος, Θ. Τζάκρη κ.ά.) να θέτουν ζητήματα που αφορούν στην προγραμματική συμφωνία και την «εικόνα »ταύτισης» με τη ΝΔ λόγω της κυβερνητικής συνεργασίας».

Ο Θ. Μωραΐτης εξέφρασε τη διαφωνία του με το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας υποστηρίζοντας ότι η δέσμευση «όχι νέα μέτρα» έπρεπε να συνοδεύεται με συγκεκριμένες αναφορές και «κόκκινες γραμμές». «Δεν μπορεί να εμφανιζόμαστε -είπε- ως ουρά της ΝΔ. Και συμπλήρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε επίσης να έχει »αφήγημα» για μετά το μνημόνιο και πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση».

Επί της ουσίας οι βουλευτές ζήτησαν να είναι ανοιχτές οι γέφυρες με την κοινωνική και πολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι το μέτωπο του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι μόνο προς την Κουμουνδούρου.

Ο Ε. Βενιζέλος απάντησε στη δευτερολογία του (και σε έντονο ύφος) ότι χρειάζεται να αξιολογήσουν την προγραμματική συμφωνία, η οποία αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Βενιζέλος έκανε επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα για την πλήρη σύμπλευση με τη ΝΔ», ήταν το σχόλιο της ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζοντας την πρόταση για συμπαράταξη χωρίς νόημα.
Πηγή Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα