Ελεύθερος με εγγύηση ο κατηγορούμενος για τον θάνατο του Τρέιβον Μάρτιν

Δικαστήριο στη Φλόριντα αποφάσισε την Παρασκευή να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 150.000 δολαρίων ο Τζορτζ Ζίμερμαν εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για τον θάνατο του Τρέιβον Μάρτιν.

Επιπλέον δεν του επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ και η οπλοφορία ενώ του απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις επτά το απόγευμα ως τις έξι τα ξημερώματα.

Στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος διάβασε δήλωση με την οποία ζητά συγγνώμη από τους γονείς του Μάρτιν για την απώλεια του γιου τους. Εξήγησε ότι του

φάνηκε σχεδόν συνομήλικος (ο Ζίμερμαν είναι 28, ο Μάρτιν ήταν 17 ετών). Ήταν η πρώτη δημόσια αναφορά του για την πολύκροτη υπόθεση.

Ζήτησε ακόμη να συναντήσει τους γονείς του νεαρού αλλά ο δικηγόρος τους εξήγησε ότι δεν είναι η ώρα.

Ο Ζίμερμαν δεν αφέθηκε άμεσα ελεύθερος αλλά δεν έγινε γνωστό πότε θα συμβεί αυτό. Ο δικηγόρος του ζήτησε να επιτραπεί στον πελάτη του να ζήσει σε άλλη πολιτεία γιατί δέχεται απειλές κατά της ζωής του φορώντας όμως και πομπό GPS. Το αίτημα θα συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση.

Η παραπομπή του Ζίμερμαν σε δίκη έχει γίνει για την μη προμελετημένο φόνο (second degree murder) του νεαρού Μάρτιν τον Φεβρουάριο.

Ο Ζίμερμαν, μέλος εθελοντικής ομάδας περιφρούρησης της γειτονιάς σε πόλη στη Φλόριντα, ζήτησε από τον Μάρτιν να σταματήσει γιατί του φάνηκε ύποπτος. Ο Μάρτιν, που ήταν άοπλος, δεν σταμάτησε· ο Ζίμερμαν τον πυροβόλησε με αποτέλεσμα ο 17χρονος Αφροαμερικανός να σκοτωθεί.

Αν και κρατήθηκε από την αστυνομία, ο Ζίμερμαν επικαλέστηκε πολιτειακό νόμο που του έδωσε τη δυνατότητα να αφεθεί ελεύθερος. Επικαλέστηκε το ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα λέγοντας ότι του επιτέθηκε ο Μάρτιν.

Για σχεδόν ενάμιση μήνα ο Ζίμερμαν ήταν ελεύθερος, γεγονός που προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης που αντέδρασε με διαδηλώσεις και έντονη κινητοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα