Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής – «Βόρειοι και Νότιοι» για τον προϋπολογισμό

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο κατά την οποία θα εξεταστούν οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2014 – 2020. Οι διαπραγματεύσεις για δημοσιονομική συμφωνία αναμένεται να είναι σκληρότατες λόγω της κρίσιμης συγκυρίας και των διαφορετικών οικονομικών αντιλήψεων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που σοβεί στην Ευρωζώνη.

Έτσι, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση κατά 5% του κοινοτικού προϋπολογισμού έχει χωρίσει τα κράτη – μέλη σε «Βορείους και Νοτίους», με Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία να ζητούν δραστική μείωση του προϋπολογισμού, τη στιγμή που Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία ζητούν αύξηση των κοινοτικών δαπανών.

Άλλο πεδίο αντιπαράθεσης, είναι το πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ, με την Επιτροπή να σχεδιάζει να δώσει στην Κεντρική Τράπεζα την αρμοδιότητα εποπτείας του συνόλου των 6.000 τραπεζών της ευρωζώνης, και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να διαφωνεί, ζητώντας η ΕΚΤ να αναλάβει την εποπτεία μόνο των συστημικά σημαντικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι μόνο για την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), η οποία απορροφά το 40% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η Γαλλία, που επωφελείται κατά μείζονα λόγο βρίσκεται σε έντονη αντιπαράθεση με τη Βρετανία που παγίως υποστηρίζει συρρίκνωσή του.
Πηγή skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα