Εκστρατεία πειθούς με μπαράζ συνεντεύξεων από τον Ομπάμα για το Συριακό

Με μπαράζ συνεντεύξεων σε έξι τηλεοπτικά δίκτυα τη Δευτέρα και διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό την Τρίτη συνεχίζει ο Μπαράκ Ομπάμα την εκστρατεία «κατάκτησης» του Κογκρέσου εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στα τέλη της επόμενης εβδομάδας σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται πιθανώς να παραδοθεί και η έκθεση των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, αν και οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται να περιμένουν την παράδοση του πορίσματος πριν κινηθούν στρατιωτικά

κατά του καθεστώς Άσαντ, όπως τους ζητά η ΕΕ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου πως ο Ομπάμα πρόκειται να παραχωρήσει συνεντεύξεις τη Δευτέρα σε έξι παρουσιαστές τηλεοπτικών δικτύων, οι οποίες θα προβληθούν στη βραδινή ειδησεογραφική ζώνη των σταθμών. Παράλληλα, την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε πως η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ αναμένεται περί τα τέλη της εβδομάδας, όταν θα έχει ψηφίσει και το αμερικανικό Κογκρέσο, και τότε -σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ- «μία απόφαση θα πρέπει να ληφθεί».

Στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, παρόντος του Τζον Κέρι, οι επικεφαλής διπλωματίας της Ένωσης κάλεσαν την Ουάσινγκτον να περιμένει την έκθεση της αποστολής πραγματογνωμοσύνης.

Χαιρέτισαν τη σχετική δέσμευση που έχει αναλάβει ο Φρανσουά Ολάντ και υπογράμμισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η συριακή κρίση στο πλαίσιο των διαδικασιών των Ηνωμένων Έθνών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επέρριψαν την ευθύνη στο καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό αναφέροντας πως υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών.

Στον Άσαντ επιρρίπτει η ΕΕ την ευθύνη για τα χημικά όπλα

Επισήμαναν πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει άπραγη και υπογράμμισαν την ανάγκη για σαφή και σθεναρή απάντηση -χωρίς όμως να στηρίξουν τη στρατιωτική δράση που εισηγούνται ΗΠΑ και Γαλλία.

Λίγες ώρες αργότερα ο Τζον Κέρι ουσιαστικά απέκλεισε το κάλεσμα της ΕΕ λέγοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί «όλες τις επιλογές ανοιχτές» και δεν έχει λάβει απόφαση να αναμείνει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κέρι παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς και κατευθύνεται στο Λονδίνο, τρίτο και τελευταίο σταθμό της μίνι περιοδείας που πραγματοποιεί με άξονα το Συριακό και το Μεσανατολικό.

Ο Φρανουσά Ολάντ από την πλευρά του δήλωσε το Σάββατο πως η έκθεση των επιθεωρητών θα παραδοθεί πιθανώς στο τέλος της εβδομάδας.

«Όταν το [αμερικανικό] Κογκρέσο θα έχει ψηφίσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή, και όταν θα έχουμε την έκθεση των επιθεωρητών, πιθανώς στα τελη της εβδομάδας, μία απόφαση θα πρέπει να ληφθεί» είπε ο Ολάντ το Σάββατο μιλώντας από τη Νίκαια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας στηρίζει τις ΗΠΑ στην ανάληψη δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ, έχει δηλώσει όμως πως θα αναμείνει τόσο την ψήφο του Κογκρέσου, όσο και την έκθεση των επιθεωρητών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του δήλωσε το Σάββατο, εν όψει της μάχης που θα δοθεί στο Κογκρέσο, πως η Αμερική πρέπει να προχωρήσει σε περιορισμένης κλίμακας στρατιωτική δράση στη Συρία για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα, καθησυχάζοντας παράλληλα τους Αμερικανούς πως η Συρία «δεν είναι ούτε Ιράκ, ούτε Αφγανιστάν».

Ομπάμα: «Η Συρία δεν είναι Ιράκ ή Αφγανιστάν»

Ο Ομπάμα κινείται υπό μία έννοια σε αχαρτογράφητα νερά μετά την απόφασή του να επιδιώξει την έγκριση του Κογκρέσου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία -απόφαση η οποία αποτελεί σημείο καμπής στην πρόσφατη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την Τρίτη θα απευθυνθεί διάγγελμα στον αμερικανικό λαό για το θέμα της Συρίας, εν όψει της ψηφοφορίας στο λόφο του Καπιτωλίου που θα κριθεί από τους αναποφάσιστους, οι οποίοι και φθάνουν σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το ένα τρίτο των μελών του Κογκρέσου.

Επιχείρηση – «κατάκτηση» του Κογκρέσου από τον Ομπάμα

Και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει σε δράση ακόμη και εάν το Κογκρέσο τελικά σταθεί απέναντί του.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα