Εκλογή με «λευκά» και παρασκήνιο

Με το σύνθημα «η νέα γενιά βγαίνει στο προσκήνιο» άνοιξε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη διαδικασία για την εκλογή του νέου γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου επιβεβαιώθηκε η άνετη επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και η «λευκή» αντίδραση από τις αντίπαλες «φυλές».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ

πρότεινε για γραμματέα τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος εξελέγη με 109 ψήφους και ποσοστό 65% (ψήφισαν 168, λευκά 56, άκυρα 3).

«Ο γραμματέας είναι συντονιστής μεταξύ ίσων μελών της Κεντρικής Επιτροπής και έχει ως πρώτο καθήκον του να διασφαλίζει τη σύνθεση και να εκφράζει την ανανέωση», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος θέλοντας να εγγυηθεί στα νέα μέλη ότι θα ξεκινήσουν όλοι από την ίδια αφετηρία.

Της εκλογής του νέου γραμματέα προηγήθηκε πάντως έντονο παρασκήνιο, με τις ομάδες του «βενιζελικού» μπλοκ να υπενθυμίζουν με την «κινητικότητά» τους τις «ρωγμές» του συνεδρίου, ενώ και τα άλλα μπλοκ αμφιταλαντεύτηκαν για τη στάση τους την ώρα της κάλπης.

Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος είχε εξαρχής εκφράσει την αντίθεσή του με την πρόταση του προέδρου για την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη – «πρόεδρε, από εδώ και στο εξής οι σχέσεις μας με το ΠΑΣΟΚ θα είναι οριακές», φέρεται ότι είπε ο κ. Παναγιωτακόπουλος όταν έκλεισαν οι πόρτες για να αρχίσει η ψηφοφορία μόνο για την εκλογή γραμματέα.

Για πρώτη φορά δεν στήθηκαν ταυτόχρονα κάλπες και για την εκλογή του 13μελούς Πολιτικού Συμβουλίου – όπως και δεν υπήρξε επίσημη πρόταση από τον αρχηγό του κόμματος… on camera.

Στην προεδρική λίστα πάντως «χώρεσαν» διάφορες τάσεις, επτά άνδρες και έξι γυναίκες (με την ποσόστωση ήταν σίγουρη η εκλογή των τεσσάρων γυναικών), δύο πρώην γραμματείς του κόμματος (Σκανδαλίδης, Καρχιμάκης), δύο πρώην γραμματείς της Νεολαίας (Τόνια Αντωνίου, Θάνος Μωραΐτης) και ένας οιονεί γραμματέας (ως συντονιστής προσυνεδριακά), ο Π. Κουκουλόπουλος.

Οι 13 υποψήφιοι της «γραμμής» ήταν αναλυτικά: Π. Αλαμάνος, Μ. Καρχιμάκης, Π. Κουκουλόπουλος, Κ. Σκανδαλίδης, Θ. Μωραΐτης, Χρ. Παπαστεργίου, Κ. Πιερρακάκης και οι κυρίες Φώφη Γεννηματά, Συλβάνα Ράπτη, Χαρά Κεφαλίδου, Τόνια Αντωνίου, Ασπα Παπαηλιού, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Εκτός λίστας Εκτός λίστας ήταν υποψήφιοι οι Β. Κεγκέρογλου (συντοπίτης από το Ηράκλειο του Ν. Ανδρουλάκη), Αντ. Σαουλίδης («ανδρουλακικός») και Κ. Μπελτεγρής (της ομάδας Πανταζή, Αντωνίου).

Τα «προγνωστικά» ήθελαν, από τη στιγμή που κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες να μην εκλέγονται δύο στελέχη από τη 13μελή λίστα, από το «σπάσιμο» των «γραμμών» και τις υπόγειες ετερόκλητες συμμαχίες.

Κάλπη στήθηκε τέλος και για την εκλογή των έξι επικεφαλής στους Τομείς Δράσης, όπου ήταν μοναδικός υποψήφιος για το Οργανωτικό ο Λ. Κατσικαρέλης, για το Συνδικαλιστικό ο Δ. Λιντζέρης, για τους Εμποροβιοτέχνες ο Δ. Φραγκίδης (αποσύρθηκε ο Μ. Οθωνας), για τα Εθελοντικά Κινήματα η Αθηνά Δρέττα, για το Οργανωτικό ο Θ. Παπαδόπουλος, ενώ για την Αυτοδιοίκηση ο Φώτης Χατζημιχάλης και ο Χρ. Αξαρλής.

Αποτελέσματα
Ποιοι εκλέγονται στο πολιτικό συμβούλιο

Σαουλίδης Αντ. 61, Αλαμάνος Παν. 60, Μωραΐτης Θαν. 60, Αντωνίου Τόνια 58, Γιαννακοπούλου Ν. 56, Σκανδαλίδης Κ. 56, Κεφαλίδου Χαρά 55, Καρχιμάκης Μιχ. 54, Γεννηματά Φ. 53, Πιερρακάκης Κ. 46, Γκεγκέρογλου Β. 43, Μπελτεγρής Κ. 41, Κουκουλόπουλους Π. 40.

Ευ. Βενιζέλος
Ισχυρή συμμετοχή στην κυβέρνηση και επικαιροποίηση της συμφωνίας των «τριών»

Την εθνική στρατηγική για την ανάκαμψη της χώρας που περνά μέσα από τη σταθερότητα και την ασφάλεια που εγγυάται με τη στάση του το ΠΑΣΟΚ, περιέγραψε και χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής πριν αρχίσουν οι ψηφοφορίες.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε την ισχυρή συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση στον προσεχή ανασχηματισμό, επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για την επικαιροποίηση της συμφωνίας των τριών πολιτικών, ξεκαθαρίζοντας τις απόψεις του για ζέοντα ζητήματα, όπως η εξέλιξη των συζητήσεων με τους επικεφαλής της τρόικας.

Εχοντας καταστήσει σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κατά νέων μέτρων, ακόμη και στο ενδεχόμενο αποκλίσεων από το πρόγραμμα, χαρακτήρισε ως προτεραιότητα την εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα καθώς και την απόφαση για τον μεγαλύτερο όσο το δυνατόν αριθμό δόσεων για την εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζοντας, δε, την εισήγηση του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τάχθηκε υπέρ της αντικατάστασης του ειδικού τέλους από ενιαίο φόρο ακινήτων και της ταχύτερης ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ επέμεινε στην εφαρμογή του προγράμματος για την ανεργία με την εξασφάλιση 700 χιλιάδων θέσεων. Μίλησε μάλιστα για «εξυπναδίστικα σχόλια» που ακούστηκαν από κάποιους που δεν μπορούν να αντιληφθούν την αγωνία των ανέργων και των εργαζόμενων σε οριακές καταστάσεις.

Ειδική αναφορά έκανε εν τω μεταξύ ο Ευ. Βενιζέλος στα των διαρθρωτικών αλλαγών: «Δεν μας φοβίζουν οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση. Ο Ελληνας πολίτης θέλει ριζικές αλλαγές και τομές στη Δημόσια Διοίκηση. Δεν ενδιαφέρεται κανείς για συντεχνιασμούς, για συντεχνιακού χαρακτήρα εγγυήσεις», είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του κ. Μανιτάκη και της καθυστέρησης που παρατηρείται για την αξιολόγηση των υπηρεσιών και την κινητικότητα.

«Δεν μπορεί κανείς να δίνει την εντύπωση ότι προστατεύει υπόπτους, ανεπαρκείς ανθρώπους οι οποίοι δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον αποδεδειγμένα», τόνισε κάνοντας λόγο προφανώς για τους επίορκους υπαλλήλους.

«Η κυβέρνηση χρειάζεται όλες τις δυνάμεις της – το ΠΑΣΟΚ προχωρά», ήταν τέλος η φράση του που αναζωπύρωσε τα σενάρια συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για την επίσπευση του ανασχηματισμού.
Πηγή Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα