Εκεχειρία τέλος, ξανά στη δίνη του πολέμου η Γάζα

Στη δίνη του πολέμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αμάχους, επέστρεψε το βράδυ του Σαββάτου η Λωρίδα της Γάζας, καθώς η Χαμάς απέρριψε την πρόταση για παράταση της εκεχειρίας, επαναλαμβάνοντας τις ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, σειρήνες ήχησαν και πάλι σε διάφορες περιοχές, αφού οι ρίψεις ρουκετών άγγιξαν τα περίχωρα του Τελ Αβίβ. «Οι τρομοκράτες επέλεξαν να επωφεληθούν από την ανθρωπιστική εκεχειρία

στη Γάζα» ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, ελπίδες για αποκλιμάκωση της σύρραξης, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, είχε δημιουργήσει απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, να αποδεχθεί τετράωρη παράταση της κατάπαυσης του πυρός.

Την παράταση της εκεχειρίας είχαν ζητήσει νωρίτερα το Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Κατάρ και Τουρκίας, οι οποίοι συναντήθηκαν εκτάκτως στο Παρίσι.

Η 12ωρη εκεχειρία, που διήρκεσε από τις 8 το πρωί και η οποία έληξε το βράδυ, αποκάλυψε το φρικιαστικό πρόσωπο κάθε πολέμου: πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι νεκροί, τουλάχιστον 40 νεκροί ισραηλινοί στρατιώτες.

Όση ώρα διήρκεσε η κατάπαυση του πυρός, τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στις βομβαρδισμένες συνοικίες ξέθαβαν νεκρούς. Πάνω από 132 πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια: 29 νεκροί εντοπίστηκαν στη Σετζάγια, στη Ζάιτουν και στην Τούφα, 13 νεκροί στην Μπέιτ Χανούν, στο βορρά, και 11 στη Χαν Γιούνες και στη Ράφα, στο νότο.

Οι σοροί μεταφέρθηκαν σε διάφορα νεκροτομεία της περιοχής, στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στο βορρά, σε δύο νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας και στο νότο, καθώς και στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνες.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, μερικές ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε ένα σπίτι στην Χαν Γιουνές. Στην πλειονότητά τους τα θύματα ανήκαν στην ίδια οικογένεια, ενώ ανάμεσα στα παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν ένα κοριτσάκι ενός έτους κι ένα αγόρι τριών ετών.

Σύμφωνα με τη UNICEF, στη διάρκεια των συγκρούσεων έχουν χάσει της ζωή τους τουλάχιστον 192 παιδιά. Παράλληλα η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) υποστήριξε ότι τουλάχιστον 160.000 Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει σε κτίριά της.

«Όλοι μας ζητούμε από τις εμπλεκόμενες πλευρές την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Λοράν Φαμπιούς μετά το τέλος της συνάντησης στο Παρίσι.

«Όλοι μας θέλουμε, το συντομότερο δυνατόν, μία εκεχειρία διαρκείας κατόπιν διαπραγμάτευσης, η οποία θα ικανοποιεί τις ανάγκες των Ισραηλινών σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και των Παλαιστινίων σε ό,τι αφορά στην κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη (της Γάζας) και την πρόσβαση στο έδαφος της Γάζας» πρόσθεσε.

«Αυτό που είναι απαραίτητο τώρα είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες απώλειες» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.
Πηγή in.gr

The post Εκεχειρία τέλος, ξανά στη δίνη του πολέμου η Γάζα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα