Εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων ολοκαυτώματος

Για την φετινή Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, συνδιοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων την Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013.

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ;». Στο ερώτημα αυτό και στις απαντήσεις του θα επικεντρωθεί η κεντρική εκδήλωση της ημέρας που θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος. Το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ούτε τυχαία ούτε απότομα, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας πορείας πολλών ετών που προηγήθηκαν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία. Η επιδίωξη του στόχου της «εθνικής καθαρότητας» δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την κλιμάκωση των φαινομένων από τον λαϊκισμό μέχρι το μαζικό έγκλημα, με βασικό χαρακτηριστικό την ανοχή της κοινωνίας που βίωνε μια μεγάλη οικονομική κρίση.

Η φετινή εκδήλωση θα τιμήσει τα θύματα του Ολοκαυτώματος και ταυτόχρονα θα αποτελέσει μια κατάλληλη αφορμή για να συζητηθούν τα σημερινά ανησυχητικά σημεία στην Ελλάδα και να ακουστούν οι πλέον αρμόδιες φωνές για το τι πρέπει και μπορεί να γίνει. Πώς η πολιτεία, η κοινωνία και οι θεσμοί της Δημοκρατίας οργανώνουν τις δράσεις τους για να υπερασπιστούν το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην διαφορετικότητα που απειλείται.

Ομιλητές της εκδήλωσης εκτός από τους συνδιοργανωτές κ. Ιωάννη Σγουρό, Περιφερειάρχη Αττικής και κ. Βενιαμίν Αλμπάλα, Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, θα είναι οι κκ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων. Η κ. Άννα Μαρία Δρουμπούκη, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα έχει την επιμέλεια του ιστορικού πλαισίου που θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση. Θα παραστεί επίσης και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Νίλς Μουϊζνιεκς που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Την ίδια μέρα, ώρα 12.00, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας (πεζόδρομος οδού Ερμού) από εκπροσώπους της Πολιτείας, της Περιφέρειας, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου, Πολιτικών Κομμάτων, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, των επιζώντων Ομήρων, Πρεσβειών Ξένων Χωρών, και άλλων Οργανισμών.

Ιστορικό της Ημέρας Μνήμης

Η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε στη χώρα μας το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Ως ημέρα μνήμης ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου, ημέρα που απελευθερώθηκε από τα Σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Auschwitz – Birkenau, αποκαλύπτοντας την τραγικότητα και το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005 με το 60/7 ψήφισμά της, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα