Ειδήσεις για τις εντυπώσεις και τη χειραγώγηση!

email Γ. Μαμουζέλου στο enimerosi24

Θα συμφωνήσω με το σχόλιο του συναδέλφου ότι παρακολουθούμε (κυρίως στους τηλεοπτικούς σταθμούς και σε πολλές ιστοσελίδες) «δελτία ειδήσεων» χωρίς ειδήσεις! Πριν εκφράσω όμως την άποψή μου θα ήθελα να επισημάνω (όχι φυσικά ότι δεν κατανοώ το μεταφορικό ύφος της έκφρασής του) ότι ο σχολιασμός του καλλιτεχνικού πατινάζ απαιτεί και πολλές γνώσεις και σημαντικό χρόνο προετοιμασίας… Σε αντίθεση τα διάφορα ρεπορτάζ που «μπουμπουνίζονται (για ν” αντιγράψω λίγο τη Γιώτα Δημητρακοπούλου) στον αέρα των καναλιών σε χρόνο dt δεν περιέχουν καμιά προσέγγιση

της ουσίας του θέματος, της αφετηρίας ή του περιεχομένου του, συνήθως καμιά διασταύρωση στοιχείων ή παράθεση της θέσης της άλλης πλευράς, όποια κι αν είναι αυτή!

Δυστυχώς εδώ και χρόνια παρακολουθούμε fake ειδήσεις, δηλ. «ειδήσεις» του φαίνεσθαι, του θεαθήναι, του εντυπωσιασμού, που δεν στοχεύουν σε καμιά ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών ή στην διέγερση της κριτικής σκέψης τους, της κατανόησης των θεμάτων.

Δεν είναι τυχαία αυτά. Τα ήθελαν και σταδιακά τα επέβαλαν οι διάφορες εξουσίες αλλά και ο ανταγωνισμός, που θέλει ταχύτητα και «φτιασιδώματα» (άλλοι το λένε δραματοποίηση ή κάτι παρόμοιο) των γεγονότων, που μετρά «κλικ» και όχι τεκμηριωμένα και σωστά γραμμένα κείμενα! Το αποδέχτηκαν τα ΜΜΕ, οι διευθυντές , αρχισυντάκτες κ.α. ηγετικά στελέχη και οι δημοσιογράφοι-εργάτες ή εργαλεία, που βέβαια σε μεγάλο βαθμό είναι ή καθίστανται και ποιοτικά κατώτεροι εκείνων που δημιουργούν τα γεγονότα ή είναι οι πηγές των ειδήσεων…

Ολοι στοχεύουν στον εντυπωσιασμό του πόπολου, στο σοκ ή το δέος που ελπίζουν ότι θα προκαλέσει στους θεατές-ακροατές ο συγκεκριμένος τρόπος παρουσίασης -εκφοράς μιας «είδησης»… Γιατί ελπίζουν ταυτόχρονα και στη χειραγώγηση της σκέψης τους, στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων και αχρείαστων συναισθηματικών φορτίσεων, που εκτρέπουν να συνειδητοποιηθεί αυτό που ακούει κανείς ως «είδηση»! Απλώς -αυτόματα και ασυναίσθητα- το πιστεύει, επηρεάζεται, το υιοθετεί και σχηματίζει μια «γνώμη» και μια «εικόνα» που προσομοιάζει με αυτή που θέλει να εμαφνίσει ως πραγματικότητα και αλήθεια το κανάλι/ ο παρουσιαστής/ ο ρεπόρτερ, δηλ. ό,τι υπάρχει πίσω απ” την «πηγή» που είναι η Κυβέρνηση, ένα Κόμμα, ένας Δήμαρχος, ένα πολιτικό, οικονομικό ή άλλο πρόσωπο ή εταιρία κ.λπ!

Δυστυχώς είδηση και ενημέρωση με την κυριολεξία των όρων δεν υπάρχει, δεν μπορεί να υπάρξει με περίπου μονοθεματικά (σχεδόν) δελτία ειδήσεων ή εκπομπές, με «ρεπορτάζ» των 50 ή 90 δευτερολέπτων ή με κείμενα γραμμένα στο πόδι (κάποια και με τα …πόδια, όπως έλεγαν οι παλιοί δημοσιογράφοι) για να προλάβουμε το χρόνο! Οπως και δεν μπορεί να θεωρούνται «ειδήσεις» αποσπάσματα φράσεων οποιουδήποτε, διάρκειας λίγων δευτερολέπτων, που προβάλλονται τεχνηέντως ως πλήρης άποψη/θέση, ως έπαινος ή καταδίκη ή διαφωνία με κάποιον ή κάτι… Είναι συχνά διαστρέβλωση, παραμόρφωση και δεν εννοώ βέβαια τις κωλοτούμπες των πολιτικών με τα γνωστά και γελοία «δεν είπα αυτό, δεν εννούσα το άλλο, δεν καταλάβατε το νόημα ή διαστρεβλώσατε τα λόγια μου…» πάνω σε αυταπόδεικτα πράγματα.

Έτσι, για να αναφέρω δυό πολύ πρόσφατα περιστατικά, δεν μάθαμε ποτέ τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Ξυδάκης «περί τριτοκοσμικής ΕΡΤ και ανάξιων δημοσιογράφων», γιατί «παραιτήθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου ως πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων» κι αν είχε δίκιο ή άδικο κ.α.

Οσοι στο χώρο των ΜΜΕ διαφωνούν με αυτές τις «χείριστες πρακτικές» ας σκεφθούν κι ας αναζητήσουν τρόπους να αντιδράσουν και να βελτιωθούν…

Γιάννης Μαμουζέλος
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

The post Ειδήσεις για τις εντυπώσεις και τη χειραγώγηση! appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα