Εγκαινιάστηκε το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην παραλία του Λευκού Πύργου από 5 έως 21 Ιουνίου

Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, που επέστρεψε στο φυσικό του χώρο, και με την παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανθρώπων των γραμμάτων, του πνεύματος και της τέχνης και δημοσιογράφων εγκαινιάστηκε το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης από την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, το βράδυ του Σαββάτου, 6 Ιουνίου,

στην παραλία του Λευκού Πύργου, στο χώρο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Βιβλίου ( εξέδρα – Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου).

«Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ και εγκαινιάζω φέτος το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο θεωρώ ότι είναι μία πνευματική εκδήλωση και ως τέτοιο πρέπει να το τιμούμε. Εκτός από την δυνατότητα που δίνει στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τις νέες και παλαιότερες εκδόσεις πλαισιώνεται και από ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων που είναι πολύ σημαντικές. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί, γιατί είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης» τόνισε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ Βιβλίου.

Ο Αγιασμός τελέστηκε από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμο ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτός ο θεσμός είναι ένα έργο πολιτισμού και προσφοράς στον άνθρωπο και μας κρατά πάντα σε επαφή με τα γράμματα και την ανθρώπινη σοφία. Όλα όσα γίνονται την περίοδο αυτή μας έχουν θέσει σε μεγάλη δοκιμασία, έχουμε πολλές σκέψεις, πολλές απογοητεύσεις. Να βοηθήσει ο Θεός να υπάρχουν λύσεις τελικές και δίκαιες και προπάντων για τη συνέχιση της ειρήνης και της προκοπής τους λαού μας αλλά και των άλλων λαών».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, κατά την τελετή των εγκαινίων του Φεστιβάλ μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με αγάπη για το βιβλίο αλλά και με γούρι το μπουρίνι ξεκινά το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι που μετά από 34 χρόνια ανταμώνουμε πάλι σ αυτόν τον χώρο. Από το 1982, σ αυτήν την παραλιακή λεωφόρο το βιβλίο δίνει το ετήσιο ραντεβού του μέσα από διάφορες αντιξοότητες αλλά πάντα με την αγάπη των επισκεπτών. Είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος οι Θεσσαλονικείς και όχι μόνο θα ξεναγηθούν στα καλαίσθητα περίπτερα του Φεστιβάλ, θα προμηθευτούν τα βιβλία τους και θα συμμετάσχουν στο πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων».

Το 2015 έτος Μανόλη Αναγνωστάκη για τη Θεσσαλονίκη και το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στον ποιητή της πόλης μας. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στον Μανόλη Αναγνωστάκη υπό τον τίτλο «… θαρρείς πως αυτός ήταν όλοι».

Στα περίπτερα των εκδοτών καθημερινά θα πραγματοποιούνται παρουσιάσεις βιβλίων και με τη συμμετοχή συγγραφέων. Τα βιβλία τους μεταξύ άλλων θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς Νόρα Πυλόρωφ, Έλενα Αρτζανίδου, Γιώργος Πολυράκης, Γιώτα Φωτίου, Σοφία Βόικου, Σόφη Θεοδωρίδου, Χαρά Ανδρεϊδου, Βασιλική Νευροκοπλή, Γεωργία Κακαλοπούλου και Ελένη Μπεντίλλα.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 180 εκδότες στα 80 εκθετήρια με περισσότερους από 30.000 τίτλους βιβλίων. Επίσης συμμετέχουν με δικό τους περίπτερο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακός Σύνδεσμος Φ.Ο.Σ.Δ.Α Κεντρικής Μακεδονίας, ο Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης με το Σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης που τα μέλη τους εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τις ημέρες λειτουργίας του Φεστιβάλ.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις 18.30 – 23.00
Κυριακές και το πρωί 11.00 – 13.30 και 18.30 -23.00

The post Εγκαινιάστηκε το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα