Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για το …«υπόμνημα»

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ το περασμένο Σάββατο 6 Οκτωβρίου, πήραμε επιτέλους την απάντηση για το περιεχόμενο του «υπομνήματος» (εδώ ) το οποίο μοιράζει η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη Σπανοπούλου παρουσία προέδρων σωματείων του κλάδου, ορισμένοι εκ των οποίων (δυστυχώς, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας) δηλώνουν ότι «αγνοούν» το περιεχόμενό

του, «συγκαλύπτοντας» την ολική επαναφορά της πιο στενής συντεχνιακής λογικής. Μια λογική η οποία έχει οδηγήσει σε πολυδιάσπαση των σωματείων, σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων στα ΜΜΕ, δυναμιτίζει την ουσιαστική ενότητα του κλάδου και τη δημιουργία Συνδικάτου Τύπου.

Το «υπόμνημα» που διανέμεται στους πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι άλλο από το κείμενο που είχε καταγγείλει η ΕΣΠΗΤ, από τον Ιανουάριο2012, ότι επιχειρεί να ρυθμίσει μονόπλευρα το ζήτημα του διαδικτύου, εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των κλάδων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η προτεινόμενη ρύθμιση αναφέρεται μόνο σε ένα μικρό ποσοστό του διαδικτύου, αναγνωρίζει μόνο συντάκτες και υπαλλήλους, καταργεί ειδικότητες (π.χ. τεχνικούς κ.α.), αγνοεί το ΤΑΙΣΥΤ και αφήνει τρύπες για την ασφάλιση των συναδέλφων μας, την είσπραξη και κατανομή των πόρων. Ουσιαστικά, εάν υιοθετηθεί ως έχει, ναρκοθετεί τα θεμέλια της Β’Διεύθυνσης ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) -και όχι μόνο…

Θυμίζουμε ότι η ΕΣΠΗΤ είχε αναλάβει σχετική πρωτοβουλία τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία, και αντέκρουσε με επιτυχία παρόμοιες απόπειρες, στηριζόμενη σε ξεκάθαρη απόφαση (και του Παρατύπως) του προηγούμενου Δ.Σ.της, η οποία προωθήθηκε παντού.

Η πρόταση της ΕΣΠΗΤ κινείται στην κατεύθυνση ότι το διαδίκτυο είναι τεχνολογία διανομής της πληροφορίας και όχι αυτοτελές Μέσο Ενημέρωσης. Ο πόρος κατανέμεται με συγκεκριμένο τρόπο, εξ αρχής καθορισμένο, για να υπάρχουν πόροι για όλους,όπως ισχύει σήμερα.

Ζητούμενο για μας ήταν, είναι και θα είναι η ουσιαστική ενοποίηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, υπερβαίνοντας με ενότητα και κοινή δράση την εκτρωματική «ομοσπονδιοποίηση» των αυτοτελών Διευθύνσεων, που «επέβαλε» ο νόμος Πετραλιά. Η ουσιαστική ενοποίηση του ΕΤΑΠ-MME αποτελεί ένα από τα πιο καθοριστικά βήματα στην κατεύθυνση της δημιουργίας Συνδικάτου Τύπου. 

Το «υπόμνημα» που προωθείται αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι μια βαθιά διχαστική κίνηση, καθώς κινείται στην παλιά γνωστή αντίληψη: «Να σωθούμε εμείς και δε μας νοιάζει τι θα γίνουν οι υπόλοιποι»…

Οι εκπρόσωποί μας στο Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ:

• Θα ζητήσουν άμεσα να επαναβεβαιωθούν οι θέσεις της ΕΣΠΗΤ για το διαδίκτυο και στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

• Θα ζητήσουν να αναληφθεί πρωτοβουλία από τους εκπροσώπους μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ, για να ολοκληρωθεί άμεσα η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου ρυθμίσεων για το διαδίκτυο, με τη συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων στα ΜΜΕ και των προέδρων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ.

• Θα εισηγηθούν να επαναληφθούν οι συναντήσεις με τις Ενώσεις και τα Σωματεία που είχαν συμ

Keywords
Τυχαία Θέματα