«Δημοσιογραφικά παραστρατήματα…»

Email Γιάννη Μαμουζέλου στο enimerosi24

Καλό είναι να κρίνουμε και τα του…οίκου μας, χωρίς διάθεση προσβολής ή δυσφήμισης κάποιων, απλώς με την υπενθύμιση ότι οι δημοσιογράφοι ανήκουν στα αποκαλούμενα «δημόσια πρόσωπα» και υπόκεινται σε αντίστοιχη κριτική.

1. Θα συμφωνήσω με τις παρατηρήσεις για το στιλ γραψίματος της κ. Δημητρακοπούλου, το οποίο εκτός από αισθητικά και νοηματικά ενοχλητικό προκαλεί και τεράστια ζημιά στη γλώσσα, καθώς εθίζει πολλούς -ημιμαθείς ή στοιχειωδώς εγγράμματους- σε μια μορφή greeklish!
Θα μπορούσα να επεκταθώ και στα ελληνικά του δρόμου ή του περιθωρίου

(δηλ. λέξεις που χρησιμοποιούνται μεν απ’ τη νέα γενιά) που χρησιμοποιεί τόσο συχνά, ώστε να κάνει εξαιρετικά λαϊκίστικο και ρηχό το γράψιμό της.

Όλα έχουν ένα μέτρο, πολλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σ’ ένα τέτοιο κείμενο κριτικής, αλλά ο συνδυασμός αγγλικών και ελληνικών μαζί με τα «τζάσανε», «αχα μπούχα» και μύρια παρόμοια δεν φτιάχνουν στιλ και ύφος γραψίματος αλλά ένα παραμορφωμένο γλωσσικό ιδίωμα!

Κάτι που δεν εξυψώνει και τη δημοσιογραφία και το επίπεδο όσων την ασκούν. Γιατί με την ίδια λογική θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιεί λέξεις των roma ή των πομάκων μέσα στα ελληνικά και να θεωρεί ότι ξεχωρίζει! Θα μπορούσα πάντως να συστήσω στην κ. Δημητρακοπούλου πολλά λεξικά με ρητά, παροιμίες κ.α. έως και το λεξικό της μαγκιάς για να εμπλουτίζει τα κείμενά της και να προκαλεί αίσθηση ή χαμόγελα στους αναγνώστες της…

2. Η «είδηση» ότι ο κ. Λιάτσος σκέφτεται να κάνει αγωγή σε εφημερίδα και στον διευθυντή της, ζητώντας πολλά χρήματα για μια φράση που δήθεν παραπέμπει σε Χούντα κ.α. μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί! Τέτοιες συνήθεις εκφράσεις που αφορούν πολιτικούς, κρατικούς λειτουργούς, αθλητικούς παράγοντες, στελέχη φορέων ή ομάδων κ.α. δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να θεωρηθούν ως συκοφαντική δυσφήμιση ή προσβολή προσωπικότητας κ.α. που θα οδηγούσαν κάποιο δικαστήριο να καταδικάσει τον υπεύθυνο του δημοσιεύματος και δη με μεγάλο ποσό αποζημίωσης…

Αν τα νέα ηγετικά πρόσωπα της ΕΡΤ πιστεύουν ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο από σκληρή κριτική ή ότι με «τσαμπουκά» θα αποτρέψουν κάποιους να τους κρίνουν δείχνουν ότι …πετούν στα σύννεφα του εξωπραγματικού!

Ελπίζω ο συν. Λιάτσος να ρωτήσει κανένα σοβαρό δικηγόρο πριν αποφασίσει…

3. Στο θέμα της κ. Στάη μάλλον ψάχνουν προφάσεις να την εξωθήσουν σε παραίτηση ή να «πείσουν» ως αναγκαία συνέπεια την μη ανανέωση της συνεργασίας της, επειδή δήθεν δεν είναι συνεργάσιμη, υπάκουη, διαλλακτική κ.α. στις σχέσεις της με τα ηγετικά στελέχη της ΕΡΤ.
Για όποιους έχουν γνωρίσει από μέσα την ΕΡΤ (και κυρίως το κλίμα που φροντίζουν να καλλιεργούν κάθε φορά διάφοροι διοικούντες που νιώθουν ως …Καίσαρες) το όλο θέμα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί με τη λαϊκή έκφραση «τρίχες κατσαρές»!

Μίλησαν τέσσερις δημοσιογράφοι (όχι χτεσινοί ή παιδάκια…) τόση ώρα για ένα πρόβλημα και δεν βρήκαν λύση, καταφεύγοντας σε ΕΔΕ! Δηλ. τώρα θα καλέσουν τυχόν μάρτυρες που θα βεβαιώσουν και θα

Keywords
Τυχαία Θέματα