Δήλωση Παπαδήμου φέρνει σενάρια για μικρή μετάθεση εκλογών

Σενάρια για μικρή –όπως φαίνεται μέχρι στιγμής- μετάθεση των εκλογών πυροδοτεί, η δήλωση στην οποία προέβη ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος από την Κύπρο, ο οποίος ανέφερε ότι η ολοκλήρωση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος θα έχει γίνει έως τις 20 Απριλίου.

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

είναι η κορυφαία ίσως εκκρεμότητα της σημερινής κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να έχει κλείσει πριν τη διάλυση αυτής της Βουλής, καθώς λόγω της κρισιμότητας και του ύψους των κεφαλαίων που απαιτούνται, δεν μπορεί να υλοποιηθεί από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Γι΄ αυτό και η δήλωση του κ. Παπαδήμου ερμηνεύεται από κάποιους ως αναγγελία μικρής έστω καθυστέρησης των εκλογών πέραν της 6ης Μαϊου. Μέχρι τώρα, ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι το ζήτημα θα έκλεινε το αργότερο έως την Μεγάλη Τρίτη ή Μεγάλη Τετάρτη, με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα.

Η καθυστέρηση, ωστόσο, της οριστικοποίησης του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης, που πριν τη δήλωση Παπαδήμου, τοποθετείτο για την επόμενη εβδομάδα από το τελευταίο όπως εκτιμά το υπουργικό συμβούλιο της παρούσης κυβέρνησης, συνεπάγεται πιθανότατα και μια νέα παράταση της ημερομηνίας ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τραπεζών για τη χρήση του 2011, η προθεσμία των οποίων είχε ορισθεί για τις 20 Απριλίου.

Και αυτό, διότι οι τράπεζες πρόκειται να ανακοινώσουν τις μεγαλύτερες ζημίες των τελευταίων δεκαετιών, επίπτωση που οφείλεται στις απώλειες λόγω του κουρέματος των ομολόγων και ταυτόχρονα να δημοσιοποιήσουν το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης με ίδια μέσα, που θα κρίνει και το ύψος της κάλυψης που θα ζητήσουν μέσω της προσφυγής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Καθυστερήσεις γενικώς…

Η καθυστέρηση αυτή, συνεπάγεται επίσης καθυστέρηση των ανακοινώσεων της Τραπέζης της Ελλάδος για τις εκτιμώμενες ζημίες και υποχρεώσεις από μελλοντικές επισφάλειες βάσει της άσκησης της Black Rock, που θα καθορίσουν το σύνολο των κεφαλαίων που τελικά θα χρειαστούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις τα κεφάλαια αυτά προσδιορίζονται μεταξύ 40 -50 δισ. ευρώ.

Από το ύψος των κεφαλαίων που θα καθορισθούν με βάση τις συνολικές ζημίες, του PSI+ και των εκτιμήσεων της ΤτΕ για τις μελλοντικές επισφάλειες σε συνδυασμό με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης θα κριθεί η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών στο μέλλον, η συμμετοχή ή μη των σημερινών μετόχων στην προσπάθεια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου όπως και η προοπτική να ανακτήσουν κάποτε έστω και ένα μέρος των επενδεδυμένων έως τώρα κεφαλαίων τους στις τράπεζες, που μετά το κούρεμα των ομολόγων και με τις σημερινές αποτιμήσεις, μοιάζει να έχουν απολεσθεί οριστικά.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως όσο περισσότερα κεφάλαια υπολογισθούν πως θα χρειασθεί να καλυφθούν από το ΤΧΣ, τόσο απομακρύνεται το «θετικό» σενάριο διατήρησης του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος αφενός και αφετέρου η δυνατότητα των μετόχων να συμμετάσχουν στην παρούσα συγκυρία σε «ανεδαφι

Keywords
Τυχαία Θέματα