Διεθνές Ψήφισμα υπέρ της Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Ανακοίνωση

Στη δίνη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βάλλει δραματικά το Σύστημα Πρόνοιας, Ασφάλισης και Περίθαλψης της χώρας μας, η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. – Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. – Τ.Υ.Π.Ε.Τ. – Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.) χαιρετίζει κι ευχαριστεί θερμά τη Διεθνή Ένωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, ΑΙΜ (Association Internationale de la Mutualite), η οποία για ακόμη μια φορά στέκεται πολύτιμος αρωγός στον αγώνα που δίνουν τα ελληνικά Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας μπροστά στον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη βιωσιμότητά τους.

Εκ μέρους της Διοίκησης

και των απανταχού μελών της ΑΙΜ, ο Πρόεδρός της, κ.Jean-Philippe Huchet, με Ψήφισμα που εγκρίθηκε παμψηφεί από τις 48 οργανώσεις-μέλη των 27 κρατών που εκπροσωπεί η Διεθνής Ένωση, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και τους λοιπούς πολιτικούς και θεσμικούς φορείς της Ελλάδας, καλώντας τους να προστατεύσουν τα Ελληνικά Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας, προκειμένου να διασφαλισθεί και να περιφρουρηθεί η επιβίωσή τους.

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Μη-κερδοσκοπικά, Αυτοδιαχειριζόμενα και Αυτοδιοικούμενα, τα Ταμεία Υγείας της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., μη λαμβάνοντας κοινωνικούς πόρους και μη επιβαρύνοντας στο ελάχιστο τον ελληνικό Κρατικό Προϋπολογισμό, έχουν αποτελέσει εδώ και δεκαετίες υπόδειγμα ασφαλιστικών παρόχων για τη χώρα μας αλλά και ενεργό σύμμαχο της Διεθνούς Ένωσης ΑΙΜ στις δράσεις των Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΑΙΜ καλύπτει 165 εκ. ασφαλισμένους παγκοσμίως και συγκεντρώνει, ως μέλη της, αυτόνομους, αυτοδιαχειριζόμενους φορείς ασφάλισης υγείας και κοινωνικής προστασίας, που λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της Αλληλεγγύης, της Αλληλοβοήθειας και του Μη-κερδοσκοπικού προσανατολισμού. Ο ‘Μουτουαλισμός’, ο διεθνής όρος που χαρακτηρίζει στο σύνολό τους αυτές ακριβώς τις αρχές που διέπουν τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας, αποτελεί θεσμό υγιούς και πρωτοπόρας ασφαλιστικής κάλυψης για εκατομμύρια πολίτες διεθνώς, αναδεικνύοντας, έτσι, το εναλλακτικό μοντέλο του Τρίτου Τομέα που στηρίζει την Κοινωνική Οικονομία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

———————————————————————————————–

Μετάφραση στα ελληνικά

Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2012

Προς τον

Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας

κ. Αντώνη Σαμαρά

Réf.: 2012/ES/11

ΨΗΦΙΣΜΑ AIM

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε αυτή τη δύσκολη για όλη την Ευρώπη συγκυρία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η Διεθνής Ένωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ), στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί και να αναδείξει, σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο, τις κοινωνικές αρχές και ουσιώδεις αξίες που μοιράζονται τα μέλη της, τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας, έρχεται να απευθυνθεί στην πολιτική και κοινωνική σας ευαισθησία, προς την κατεύθυνση της προστασίας και προάσπισης της βιωσιμότητας των Ελληνικών Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. – Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. – Τ.Υ.Π.Ε.Τ. – Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.), που είναι πλήρη μέλη της Ομοσπονδίας Ο.Α.Τ.Υ.Ε.

Τα Ταμεία – μέλη της Ο.Α.Τ.Υ.Ε., Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. (Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας) και Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης), ΝΠΙΔ μη-κερδοσκοπικά, η επιβίωση των οποίων τελευταία βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο, προσφέρουν υπηρεσίες περίθαλψης υγείας σε περισσότερους από 40 χιλιάδες Έλληνες εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Για την Ελλάδα, αποτελούν πρότυπα Ασφαλιστικών Ταμείων Υγείας, αναδεικνύοντας ένα παράδειγμα υγιούς Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας, προσφέροντας υψηλής ποιότητας φροντίδα υγείας και λειτουργώντας πάντοτε με βάση τις αρχές του Μουτουαλισμού και της Αλληλεγγύης.

Για την ΑΙΜ, και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξαν και παραμένουν ένας ανεκτίμητος και πολύτιμος εταίρος εδώ και αρκετά χρόνια. Ο ρόλος της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. έχει άλλωστε ενισχυθεί από την Αντιπροεδρία που κατέχει στην ΑΙΜ, μέσω της Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας, κας Ελένης Σπανοπούλου.

Για τους παραπάνω λόγους, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της ΑΙΜ παγκοσμίως, θα θέλαμε για μία ακόμη φορά να δηλώσουμε τη θερμή και αδιαμφισβήτητη υποστήριξή μας προς το μέλος μας από την Ελλάδα, την Ο.Α.Τ.Υ.Ε. και καλούμε τις ελληνικές πολιτικές και θεσμικές αρχές να παρέμβουν, προκειμένου να προστατεύσουν και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των Ελληνικών Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τον δύσκολο αγώνα που δίνει η Ελλάδα και ελπίζουμε πως οι χώρες μας θα ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που έχει προκαλέσει η κρίση.

Μετά τιμής,

Jean-Philippe HUCHET

Πρόεδρος ΑΙΜ

Κοιν/ση:

κ. Ευάγγελο Βενιζέλο Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ

κ. Φώτη Κουβέλη, Πρόεδρο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

κ. Ιωάννη Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών

κ. Ιωάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, Υπουργό Υγείας

Η Διεθνής Ένωση Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ) συγκεντρώνει αυτόνομους, αυτοδιαχειριζόμενους φορείς ασφάλισης υγείας και κοινωνικής προστασίας, οι οποίοι λειτουργούν σύμφωνα με τις αρχές της αλληλεγγύης και του μη-κερδοσκοπικού προσανατολισμού. Σήμερα, τα μέλη της ΑΙΜ ανέρχονται σε 48 εθνικές ομοσπονδίες εκπροσωπώντας 27 χώρες. Στην Ευρώπη, παρέχουν κοινωνική ασφαλιστική κάλυψη ενάντια στην ασθένεια και άλλους κινδύνους σε περισσότερους από 160 εκ. πολίτες. Η ΑΙΜ αγωνίζεται, μέσω του δικτύου της, για τη διασφάλιση και τη βελτίωση της πρόσβασης στην περίθαλψη υγείας για όλους.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.aim-mutual.org

Υπεύθυνος επικοινωνίας: philippe.swennen@aim-mutual.org

Keywords
Τυχαία Θέματα