Διελκυστίνδα Τουρκίας – Συρίας για την κατάρριψη του μαχητικού

Την Τρίτη συνεδριάζει το ΝΑΤΟ

Ένταση στο κόκκινο και διπλωματικός πυρετός στη σκιά της κατάρριψης του τουρκικού μαχητικού F-4 Phantom, με την Άγκυρα και τη Δαμασκό να δίνουν αντικρουόμενες εκδοχές για το επεισόδιο.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το μαχητικό κατερρίφθη σε διεθνή εναέριο χώρο -χωρίς να έχει καταστήσει σαφές εάν κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Τρίτη θα κάνει επίκληση του Άρθρου 5 που προβλέπει συντονισμένη αντίδραση της Συμμαχίας.  Εν τω μεταξύ επιβεβαιώνει ότι οι Σύροι άνοιξαν πυρ εναντίον τουρκικού

αεροπλάνου το οποίο αναζητούσε το μαχητικό F-4 που καταρρίφθηκε από τη Συρία την Παρασκευή.

Για καθαρή παραβίαση εθνικής κυριαρχίας μιλά από την πλευρά της η Συρία, λέγοντας ότι το μαχητικό πετούσε σε ύψος 100 μέτρων (πολύ χαμηλά για να μην ανιχνεύεται από τα ραντάρ) και σε απόσταση ενός με δύο χιλιομέτρων από τις ακτές. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος θα είχε καταρριφθεί ακόμη και αν ήταν συριακό, αναφέροντας ότι χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και όχι από κατευθυνόμενο πύραυλο.

Το καθεστώς Άσαντ αναφέρει, μάλιστα, ότι ανέσυρε και παρέδωσε στην τουρκική πλευρά την ουρά του μαχητικού, στην οποία βάσει των όσων υποστηρίζει φαίνονται οι τρύπες από τα αντιαεροπορικά πυρά. Επίσης, η Δαμασκός δηλώνει ότι προτάθηκε την Άγκυρα η σύσταση κοινής στρατιωτικής επιτροπής για να εξεταστεί το επεισόδιο.

Εντός ή εκτός του εναέριου χώρου της Συρίας;

Οι ήδη τεταμένες λόγω του συριακού εμφυλίου σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού επιδεινώθηκαν περαιτέρω με την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο βάσει της επίσημης εκδοχής της κυβέρνησης Ερντογάν καταρρίφθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο, χωρίς να έχει υπάρξει προειδοποίηση και ενώ οι Σύροι γνώριζαν την ταυτότητά του.

Η Τουρκία ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ για έκτακτες διαβουλεύσεις των Συμμάχων σε περίπτωση που κράτος-μέλος δεχθεί επίθεση ή απειλείται. Από την Τουρκία δεν έχει γίνει επίκληση του πολύ ισχυρότερου Άρθρου 5, το οποίο ορίζει ότι επίθεση σε βάρος κράτους-μέλους αποτελεί επίθεση στο σύνολο του ΝΑΤΟ και απαιτεί συντονισμένη αντίδραση.

Όπως υποστήριξε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά από μακρά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και εναντίον δεύτερου τουρκικού αεροσκάφους το οποίο αναζητούσε το μαχητικό F-4 που καταρρίφθηκε την Παρασκευή χωρίς όμως να το πλήξουν.

Δεν έγινε σαφές πότε συνέβη αυτό το περιστατικό.

Όπως επισήμανε η Τουρκία θα προστατεύσει τον εαυτό της, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ενάντια στην «εχθρική δράση» της Συρίας, όπως χαρακτήρισε την κατάρριψη του F-4.

Η κατάρριψη του αναγνωριστικού αεροσκάφους «δεν θα μείνει ατιμώρητη», τόνισε ο Αρίντς, επισήμανε πάντως ότι δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς Άγκυρας να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Συρία.

Το μαχητικό δεν έφερε οπλισμό, η κατάρριψή του έγινε «στο διεθνή εναέριο χώρο με εχθρικό τρόπο», υπογράμμισε. Για

Keywords
Τυχαία Θέματα