Διαφωνία στη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό

Απόκλιση απόψεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας ως προς τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με το οποίο θα καθορίζεται στο εξής ο κατώτερος μισθός, διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη οι κοινωνικοί εταίροι με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. «Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θεωρεί ωστόσο, ότι θα πρέπει η συμμετοχή του κράτους στις διαπραγματεύσεις να είναι πιο ουσιαστική», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας

Γιάννης Βρούτσης.

Η ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι δεν συζητά άλλο τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού πέραν των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ το υπουργείο ανέφερε πως σέβεται την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά πιστεύει πως «θα έπρεπε να είναι πιο ουσιαστική η συμμετοχή του κράτους».

Στη συνάντηση δεν ετέθη το ύψος του βασικού μισθού, ενώ εξετάστηκε το θέμα της διαχείρισης των πόρων των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί, με δεδομένο ότι η θητεία της διοικούσης επιτροπής που είχε συσταθεί λήγει σε ένα μήνα.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων.

«Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θεωρεί ωστόσο, ότι θα πρέπει η συμμετοχή του κράτους στις διαπραγματεύσεις, να είναι πιο ουσιαστική», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Αναφερόμενος στο θέμα της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής ο κ. Βρούτσης τόνισε, ότι «θα είμαστε αμείλικτοι» στη πάταξη κάθε μορφής παραβατικότητας που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας και προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι η συνομοσπονδία αρνείται εξ αρχής να συζητήσει άλλον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, εκτός από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ χαρακτήρισε «άνισα και επώδυνα» τα μέτρα που προωθούνται.

Ο κ. Παναγόπουλος, πρόσθεσε ότι τα συνδικάτα θα αγωνιστούν, σε συνεργασία με τους εργοδότες, για την αποκατάσταση του βασικού μισθού, στα επίπεδα που ήταν πριν από τη μείωση του 22%.

«Ζούμε ένα πόλεμο που αφήνει πίσω του εξαθλιωμένους πολίτες», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, που πρόσθεσε ότι ο πόλεμος αυτός διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα και η συμμετοχή των εργαζομένων στους αγώνες και στον κοινωνικό διάλογο, συνιστά καθήκον και υποχρέωση.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, ανέφερε ότι υπήρξε δέσμευση του υπουργού για τη μελλοντική διασφάλιση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, των πόρων των ασφαλιστικών Ταμείων και πρόσθεσε, ότι υπήρ

Keywords
Τυχαία Θέματα