Δείχνουν δύο για τον εμπρησμό στη Marfin

Δύο πρόσωπα καλούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης να απολογηθούν για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν τον εμπρησμό της Marfin τον οποίον είχαν πληρώσει με τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι της τράπεζας. Ο εμπρησμός είχε γίνει στις 5 Μαΐου του 2010, στη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης κατά του πρώτου Μνημονίου,

που συζητούνταν εκείνη την ημέρα στη Βουλή.

Επί 32 μήνες οι Αρχές συγκέντρωναν και αξιοποιούσαν μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, ανέλυαν στοιχεία και χαρακτηριστικά υπόπτων από φωτογραφίες και οπτικό υλικό που είχε ληφθεί την ώρα του εγκλήματος και συνέδεαν μία προς μία τις πληροφορίες για να φτάσουν στον εντοπισμό των προσώπων που φέρονται ως υπεύθυνα για τον τραγικό θάνατο της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και των συναδέλφων της Παρασκευής Ζούλια και Επαμεινώνδα Τσάκαλη.

Με βάση το προανακριτικό υλικό ασκήθηκε αρχικά κακουργηματική ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου από την Εισαγγελία, που στη συνέχεια προσωποποιήθηκε από τον ανακριτή, ο οποίος καλεί την Παρασκευή σε απολογία δύο άτομα.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. Κοινός παρονομαστής στις καταθέσεις των μαρτύρων που αποτελούν τον βασικό κορμό της δικογραφίας είναι η σύμπτωση στην περιγραφή των προσώπων που έσπασαν την τζαμαρία του υποκαταστήματος της τράπεζας στην οδό Σταδίου και έβαλαν τη φωτιά αγνοώντας τις εκκλήσεις ότι μέσα βρίσκονταν άνθρωποι και έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές μέχρι τώρα έχουν αποτιμήσει ποινικά τον ρόλο δύο συγκεκριμένων προσώπων, ενώ για άλλα δύο που ελέγχθηκαν στο στάδιο της προανακριτικής έρευνας, ο δικαστικός λειτουργός δεν θεωρεί ότι προκύπτουν επαρκή στοιχεία και γι’ αυτό τα κρατά στο επίπεδο των μαρτύρων. Από τις μαρτυρίες προκύπτει και η παρουσία μίας γυναίκας για την οποία, όμως, εκτιμάται ότι δεν θεμελιώνεται αξιόποινη συμμετοχή στην υπόθεση.

Κυρίαρχο ρόλο αποδίδουν σχεδόν όλοι οι μάρτυρες σε έναν ψηλό άνδρα, που είχε ένα σακίδιο στην πλάτη του και φορούσε καπέλο τύπου τζόκεϊ και άλλους δύο κοντύτερους άνδρες, οι οποίοι την ώρα της επίθεσης – σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις – φορούσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και είχαν επίσης σακίδια. Ενας άλλος μάρτυρας αναγνωρίζει σε ποσοστό 97% μία γυναίκα ως ύποπτη για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας.

Ενας ακόμα από τους αυτόπτες μάρτυρες, εξεταζόμενος στην Αστυνομία, έδωσε την πληροφορία ότι στην ομάδα των υπόπτων υπήρχε και ένας «καθοδηγητής», όπως ο ίδιος τον αποκαλεί, ο οποίος ήταν μεγαλύτερης ηλικίας από τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς του εμπρησμού με το τραγικό αποτέλεσμα.

Οι μαρτυρίες όσων έζησαν λεπτό προς λεπτό το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης στο υποκατάστημα της Μarfin είναι συγκλονιστικές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όσα έζησε σε απόσταση αναπνοής ένας από αυτούς τους ανθρώπους, του έφεραν στο νου, όπως δηλώνει, τις εικόνες που είχε δει στην τηλεόραση από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων το 2001 στη Νέα Υόρκη. Στη μνήμη του είναι αποτυπωμένη η εικόνα ενός ηλικιωμένου άντρα να πηδάει από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Marfin για να σωθεί.

Πολλοί μάλιστα από όσους πέρασαν από την Κρατική Ασφάλεια για να καταθέσουν κλήθηκαν ξανά προκειμένου να αναγνωρίσουν ανάμεσα σε διάφορες φωτογραφίες τους δράστες που οι ίδιοι είχαν περιγράψει. Αλλοι από αυτούς εμφανίζονται βέβαιοι και αναγνωρίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα με απόλυτη σιγουριά. Αλλοι το κάνουν κατά προσέγγιση, δίνοντας ποσοστά προσομοίωσης των δραστών που περιέγραψαν με τα πρόσωπα τα οποία είδαν στις φωτογραφίες που τους επιδείχθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια.

ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ. Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι έχουν κληθεί να απολογηθούν την Παρασκευή, αναμένεται – λόγω και της σοβαρότητας της κατηγορίας – να ζητήσουν πρώτα να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους και να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.

————————-
Μαρτυρία 1

«Είδα έναν άνδρα να πηδάει από τον 2ο όροφο για να σωθεί»

«Στη Marfin, το κτίριο έπιασε φωτιά και είδα κάτι που μου θύμιζε το σκηνικό στους Δίδυμους Πύργους, στην Αμερική. Είδα δηλαδή έναν ηλικιωμένο άνδρα να πηδάει από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Marfin για να σωθεί και να πέφτει από την ταράτσα, έναν όροφο πιο κάτω, του διπλανού ακριβώς κτιρίου. Από όσα έμαθα κάποιοι κάηκαν ζωντανοί και μάλιστα το περιμέναμε αυτό μόλις είδαμε τις μολότοφ και είχαμε πει ότι θα καούν οι άνθρωποι σαν τα ποντίκια».

Μέσα σε λίγες μόνο γραμμές ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες έδωσε το στίγμα της σκηνής που έζησε και έχει μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό του. Ο ίδιος, εξάλλου, λίγα λεπτά νωρίτερα είχε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με κουκουλοφόρους, οι οποίοι πρώτα επιτέθηκαν προκαλώντας υλικές ζημιές στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας καταθέτει:

«Αφού τελείωσαν όσα έγιναν στον ΙΑΝΟ, σχεδόν αμέσως μετά είδαμε ομάδα κουκουλοφόρων, πάνω από δέκα άτομα, να σπάνε με σφυριά τα τζάμια της τράπεζας Marfin. Εχω την εντύπωση ότι δεν είναι τα ίδια άτομα με αυτά που έκαναν τις ζημιές στο βιβλιοπωλείο. Τα άτομα που έσπαγαν τα τζάμια στη Μarfin έριξαν μέσα και τουλάχιστον δύο βόμβες μολότοφ, ίσως και περισσότερες. Εμείς ξέραμε ότι στο κτίριο υπήρχαν μέσα άτομα, γιατί τα είχαμε δει νωρίτερα στα μπαλκόνια και γι’ αυτό τρέξαμε με τους πυροσβεστήρες να βοηθήσουμε. Ο κόσμος από την πορεία φώναζε «Μη, μη», όταν είδαν τις μολότοφ, αλλά οι κουκουλοφόροι συνέχισαν κανονικά, τις πέταξαν και έφυγαν πεζοί, παράλληλα με την πορεία προς το Σύνταγμα», καταθέτει ο μάρτυρας περιγράφοντας καρέ καρέ όσα έγιναν στην τράπεζα και στοίχισαν τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος αναφέρεται με λεπτομέρειες σε όσα έζησε πριν από τη δολοφονική επίθεση στην Marfin, όταν μέσα από τη τζαμαρία του βιβλιοπωλείου παρακολουθούσε μαζί με άλλους την πορεία. Και τότε… «οι κουκουλοφόροι άρχισαν με κοντάρια ξύλινα να χτυπάνε τις τζαμαρίες. Ένας κουκουλοφόρος φώναξε στους άλλους «Οχι, το έχουμε ξανασπάσει». Εκείνη τη στιγμή ήρθαν άλλοι δύο κουκουλοφόροι που κρατούσαν στα χέρια τους σφυριά και έσπασαν τις δύο γυάλινες πόρτες και πέταξαν μολότοφ. Αμέσως κατεβήκαμε από τον ημιώροφο του καταστήματος, πήραμε στα χέρια πυροσβεστήρες, αλλά πιαστήκαμε στα χέρια με τους κουκουλοφόρους. Ενας φώναξε «τι είναι αυτά; Θα σας κάψουμε».

Μαρτυρία 2

Τι κάνετε; Εχει κόσμο πάνω

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η κατάθεση που έχει δώσει εργαζόμενος στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, ο οποίος έχει πει ότι: «Στις δύο το μεσημέρι και ενώ η πορεία συνεχιζόταν κανονικά, αντιλήφθηκα ένα άτομο το οποίο φορούσε μαύρα ρούχα να κρατάει ένα αντικείμενο στα χέρια του και με αυτό να σπάει τη τζαμαρία της τράπεζας Μarfin που βρίσκεται απέναντι από το κατάστημα όπου δούλευα. Το άτομο ήταν ψηλό και αδύνατο. Μόλις έσπασε η τζαμαρία, ένα δεύτερο άτομο, το οποίο φορούσε μαύρα ρούχα, κουκούλα και είχε σακίδιο πλάτης, μετρίου αναστήματος, έριξε μέσα στην τράπεζα βόμβα μολότοφ. Βγήκαμε από το κατάστημα κρατώντας πυροσβεστήρες προκειμένου να σβήσουμε τη φωτιά. Εγώ είπα στο ψηλό άτομο «Τι κάνετε ρε παιδιά; Εχει γυναίκες απάνω. Εχει κόσμο». Τότε το ψηλό άτομο μου απάντησε «Βγάλτε τους όλους έξω». Γυρίζω μέσα στο κατάστημα και αρχίζω να σβήνω τη φωτιά. Με το που καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά βλέπω ξαφνικά να σκάει πάλι μέσα στο κατάστημα μία δεύτερη μολότοφ και πάλι να δημιουργείται φωτιά. Τη βόμβα μολότοφ είδα ότι την πέταξε ένα άλλο νεαρό άτομο. Τότε μέσα στο κατάστημα μπαίνει ένα τρίτο νεαρό άτομο. Στο πρόσωπό του φορούσε μία μάσκα του σκι και μια μαύρη μάλλον μπλούζα για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Οταν με πλησίασε τον έπιασα από τον ώμο και του είπα «Τί κάνετε ρε; Εχει κόσμο πάνω…» και εκείνος μου απαντάει «Θα σας κάψουμε όλους». Τη στιγμή εκείνη παρενέβη ένας από τους υπεύθυνους του βιβλιοπωλείου και τότε το νεαρό άτομο περιέλουσε με βενζίνη εμένα, και άλλα τρία άτομα».

Μαρτυρία 3

«Εσπασαν το τζάμι, έριξαν υγρό»

Για τρία άτομα που στέκονταν μπροστά στην τζαμαρία του υποκαταστήματος της τράπεζας κάνει λόγο στη δική του κατάθεση εργαζόμενος, ο οποίος βρέθηκε στο «σημείο μηδέν».

Να πώς περιγράφει εκείνος τη σκηνή της επίθεσης: «Οι δύο κοντύτεροι άντρες έσπαγαν με κάποιο σιδερένιο αντικείμενο την τζαμαρία. Ο ένας από τους δύο είχε στα χέρια του ένα σακίδιο και τείνοντάς το προς το εσωτερικό τού καταστήματος έχυσε μέσα στην τράπεζα ένα υγρό. Ο ψηλότερος άνδρας έβγαλε από το σακίδιο που είχε στην κατοχή του κάποια αντικείμενα και τα πέταξε μέσα στην τράπεζα. Κοντά σε αυτά τα άτομα υπήρχαν και άλλα έξι-επτά τα οποία δρούσαν υποστηρικτικά. Η ομάδα αυτή των ατόμων, αφού ολοκλήρωσε την επίθεσή της και τελικά έβαλε φωτιά στην τράπεζα κινήθηκε επί του πεζοδρομίου με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα».

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας πέρασε ανάμεσά τους κατευθυνόμενος προς τη φλεγόμενη τράπεζα και περιγράφει έναν προς έναν αυτούς στους οποίους ο ίδιος αποδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο. Γι αυτό και όταν, στο τέλος Μαΐου 2010, κλήθηκε στην Ασφάλεια να βοηθήσει στην αναγνώριση των δραστών, εκείνος εμφανίσθηκε απόλυτα βέβαιος για τα πρόσωπα που του επιδείχθηκαν μέσα από πολλές φωτογραφίες.

Μαρτυρία 4

Γιατί το κάψατε ρε παιδιά;

«Γιατί το κάψατε ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε ή να τους κάψετε…». Λόγια που σε κατάσταση πανικού φώναζε μέσα στο Μετρό μία γυναίκα, που φέρεται να συμμετείχε στον εμπρησμό της Marfin, διατυπώνοντας μεγαλόφωνα τη διαφωνία της σε δύο άνδρες που πιθανολογείται ότι ήταν συνεργοί στην ίδια εγκληματική πράξη.

Τη σκηνή αυτή περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας που προσήλθε να καταθέσει στην Ασφάλεια το συγκεκριμένο γεγονός όταν συνδύασε τον διάλογο που είχαν οι άγνωστοι ενώπιόν της με τον εμπρησμό στην τράπεζα.

Συγκεκριμένα, η γυναίκα, οικονομολόγος στο επάγγελμα, καταθέτοντας στην Αστυνομία δύο μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση λέει: «Στις 14.20 της 5.5.2010 ήμουν στο Μετρό, στο σταθμό Πανεπιστημίου, στην έξοδο της Κοραή. Συγκεκριμένα ανέβαινα τα σκαλιά για να βγω στην επιφάνεια. Οταν ξεκίνησα να ανεβαίνω είδα από πάνω να έρχονται δύο νεαροί άνδρες, ψιλόλιγνοι και μία γυναίκα. Κατέβαιναν τρέχοντας τα σκαλιά σαν να τους κυνηγούσαν, ήταν κυριολεκτικά πανικοβλημένοι, έσπρωχναν τον κόσμο για να περάσουν. Οταν διασταυρωθήκαμε στη σκάλα άκουσα τη γυναίκα να φωνάζει στους δύο νεαρούς. Ηταν σε έξαλλη κατάσταση και τους έλεγε: «Γιατί το κάψατε ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε ή να τους κάψετε». Δεν θυμάμαι καλά ποιο από τα δύο είπε. Η γυναίκα ήταν κοντή, γύρω στο 1,60 φορούσε μαύρα ρούχα και ήταν ταλαιπωρημένη στο πρόσωπο, είχε μαύρα μαλλιά και ήταν πανικοβλημένη. Τους άντρες δεν τους κοίταγα γιατί έσπρωχναν για να περάσουν και εγώ φοβήθηκα. Αργότερα έμαθα ότι έβαλαν φωτιά στην τράπεζα Μarfin και μέσα κάηκαν δύο γυναίκες και ένας άντρας. Ασυνείδητα συνδύασα τα δύο γεγονότα».

——————————————

Πώς «χτίστηκε» η δικογραφία

Σχεδόν τρία χρόνια χρειάστηκε να περάσουν από τότε που άγνωστοι δράστες έβαλαν φωτιά στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι. Ολα αυτά τα χρόνια οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν από τις αρμόδιες Αρχές – διωκτικές και δικαστικές – να εντοπίσουν τους δράστες και να τιμωρήσουν τα πρόσωπα για των οποίων την ενοχή προκύπτουν σαφείς ενδείξεις.

Η ποινική δίωξη για τον εμπρησμό και τις ανθρωποκτονίες σε πρώτο στάδιο είχε ασκηθεί κατά παντός υπευθύνου, καθώς δεν είχαν εντοπιστεί οι δράστες της επίθεσης. Επειτα από αρκετό καιρό – τον Απρίλιο του 2011- ο φάκελος επέστρεψε στην Ασφάλεια όπου κλήθηκαν και έδωσαν εξηγήσεις τέσσερα άτομα. Τότε, όλοι οι ύποπτοι είχαν αρνηθεί τα βαριά αδικήματα που τους έφεραν στην Ασφάλεια και είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας ήταν η κατά παντός υπευθύνου δίωξη να αποδοθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Τον ρόλο αυτό ανέλαβε τελικά ο ανακριτής, ο οποίος στρέφει τώρα τον προβολέα της δικαστικής έρευνας σε δύο άτομα, τα οποία καλούνται να απολογηθούν ως κατηγορούμενοι, αφού προηγουμένως τα αδικήματα προσωποποιήθηκαν γι’ αυτούς, όπως απαιτεί ο νόμος.

Μένει τώρα, από τις απολογίες που θα δώσουν, ανακριτής και εισαγγελέας να αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση. Οι συγγενείς των θυμάτων έχουν δικαίωμα να δηλώσουν από την πλευρά τους παράσταση πολιτικής αγωγής.

—————————————————

Δικαιοσύνη ζητεί η οικογένεια της εγκύου που πέθανε στη Marfin

Την καταδίκη των δραστών του εμπρησμού στη Marfin, αλλά και των υπεύθυνων της τράπεζας για παραλείψεις τους που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα, ζητεί με δήλωσή της η οικογένεια της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, η οποία με άλλους δύο συναδέλφους της βρήκαν φρικτό θάνατο από τη φωτιά.

Η οικογένειά της εξέδωσε γραπτή δήλωση με αφορμή την κλήση σε απολογία δύο κατηγορούμενων για τον φονικό εμπρησμό.

Η δήλωση της οικογένειας έχει ως εξής:

«Ακριβώς χίλιες ημέρες μετά τον εμπρησμό της Marfin, που επέφερε το χαμό της Αγγελικής και του κυοφορούμενου παιδιού μας, της Παρασκευής και του Νώντα, η οικογένειά μας παρακολουθεί υπομονετικά τις εξελίξεις στο θέμα της απόδοσης ευθυνών και απονομής δικαιοσύνης για τα γεγονότα της 5ης Μαΐου.

» Προσδοκούμε τη λυτρωτική για εμάς και τη μνήμη των ανθρώπων μας καταδίκη, τόσο των εμπρηστών, φυσικών αυτουργών, όσο και των υπευθύνων της εργοδότριας τράπεζας Μarfin, που με τις εγκληματικές παραλείψεις τους εξανάγκασαν τους εργαζόμενους να υποστούν αυτό το μαρτυρικό θάνατο».

Ρεπορτάζ Μίνα Μουστάκα
Πηγή τα ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα