Χάος στους δρόμους του Φέργκιουσον μετά τη μη απαγγελία κατηγοριών στον αστυνομικό (βίντεο)

Πυρά από αυτόματα όπλα, πυρπολήσεις κτιρίων και οχημάτων και λεηλασίες πυροδότησε σχεδόν αμέσως στο Φέργκιουσον η ανακοίνωση της απόφασης να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού που είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν μέσα σε περιπολικό.

Το σώμα των ενόρκων υπερασπίστηκε την απόφασή του, λέγοντας πως «πρέπει να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από τις φαντασίες» ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να καλέσει τους κατοίκους να «αντιδράσουν ειρηνικά» στην απόφαση.

H απόφαση, μετά την εξέταση των μαρτυριών, να μην απαγγελθούν

κατηγορίες στον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον για το θάνατο του αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν ανακοινώθηκε μετά από πολυήμερη αναμονή το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) μετά την εξέταση των καταθέσεων.

Χρειάστηκε ελάχιστη ώρα για να ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια στην ίδια την πόλη και μερικές ώρες για να επεκταθούν οι διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Στο Φέργκιουσον, όπου είχαν προληπτικά αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς τις τελευταίες ημέρες, οι πρώτες φράσεις αγανάκτησης -όπως «δολοφόνοι»- στο άκουσμα της απόφασης ήταν το προοίμιο των επεισοδίων: Περιπολικά πυρπολήθηκαν, κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες, μαγαζιά λεηλατήθηκαν και το εφιαλτικό κλίμα των ημέρων μετά τον θάνατο του Μπράουν επέστρεψε μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Και ακόμα χειρότερα: Ο αρχηγός της αστυνομίας της κομητείας του Σεντ Λούις, Τζον Μπέλμαρ, δήλωσε πως τουλάχιστον 10 κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες και ότι η κατάσταση είναι «πολύ χειρότερη» από τον περασμένο Αύγουστο. Ο ίδιος είπε ότι δύο οχήματα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας αρχικά χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές και ο Μπέλμαρ διαβεβαίωσε πως η αστυνομία δεν έριξε ούτε μία σφαίρα κατά τη διάρκεια των ταραχών τη νύχτα της Δευτέρας.

Ο Μπέλμαρ επιβεβαίωσε τις αναφορές για «βαριά πυρά από αυτόματα όπλα» σε περιοχή του Φέργκιουσον. Και παραδέχτηκε πως ότι ο ιστός της κοινότητας του Μιζούρι έχει διαρραγεί.

Η ένταση, και η ανησυχία των αρχών, ήταν τέτοια, που τα ξημερώματα η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απαγόρευσε προσωρινά της πτήσεις πάνω από το Φέργκιουσον.

Επεισόδια και διαδηλώσεις ξέσπασαν και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Νέα Υόρκη και η Ουάσινγκτον.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, στη Βοστόνη, το Λος Αντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Οκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο, στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ Σίτι.

Στους δρόμους κάτοικοι σε κάθε μεγάλη πόλη

Την απόφαση περίμεναν εναγωνίως οι ΗΠΑ και οι αντιδράσεις στη μη απαγγελία κατηγοριών ξέσπασαν αστραπιαία σε κάθε μεγάλη πόλη.

Έξω από το Μιζούρι, οι κινητοποιήσεις ήταν μεν οργισμένες αλλά το κλίμα παρέμεινε ειρηνικό.

Στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές με πανό και συνθήματα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» κατέβηκαν στην Τάιμς Σκουεάρ και μπλόκαραν αυτοκίνητα και ταξί κυκλοφορώντας ανάμεσά τους. Πεζοί διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης για λίγη ώρα τη γέφυρα του Μπρούκλιν και τη γέφυρα του Μανχάταν.

Στην Ουάσινγκτον, τα πλακάτ με συνθήματα που στηλίτευαν τη «ρατσιστική τρομοκρατίας της αστυνομίας» εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως μπροστά από τον Λευκό Οίκο. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Στο Σικάγο, πολίτες έκαναν πορεία στην κεντρική Lake Shore Drive με πλακάτ «Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν» ενώ στο Σιάτλ διαδηλωτές κατέλαβαν κεντρικό δρόμο με καθιστική διαμαρτυρία.

Στη Βοστώνη, συγκεντρωμένοι διαδηλωτές τήρησαν σιγή 4,5 λεπτών στη μνήμη του Μάικλ Μπράουν, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά του, πριν ξεκινήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στο Λος Άντζελες, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν στο Λέιμερτ Παρκ, περιοχή με κυρίως αφροαμερικανούς κατοίκους. Σε άλλο σημείο, δύο ξεχωριστές ομάδες μερικών δεκάδων διαδηλωτών προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας, προκαλώντας μία σύντομη αναταραχή πριν τελικά αποχωρήσουν, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

The post Χάος στους δρόμους του Φέργκιουσον μετά τη μη απαγγελία κατηγοριών στον αστυνομικό (βίντεο) appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα