"Απόλυτη εξαπάτηση η αξιοποίηση των χρημάτων από τις τηλεοπτικές άδειες"

Σημεία Ομιλίας του Κωστή Χατζηδάκη για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Τι αποτυπώνει αυτός ο προϋπολογισμός;
• Την οπισθοδρόμηση της χώρας με αυτή την κυβέρνηση. Φαντάζει μακρινό ακόμα και το να γυρίσουμε στο 2014, τότε που είχατε ρίξει την κυβέρνηση. Τι γινόταν το 2014, πέρα από την επιστροφή στην ανάπτυξη;
1. Για αρχή, είχε ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα.
 Τώρα σε τι κατάσταση είναι το τραπεζικό σύστημα;
 Υπό καθεστώς capital controls,

τα οποία επιβλήθηκαν μετά την ηρωική σας διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμά σας και προβλέπεται να παραμείνουν και το 2017.
2. Οι καταθέσεις βρίσκονταν περίπου 40 δισ. πάνω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα, παρά τα capital controls!
3. Επιπλέον, η χώρα είχε βγει δοκιμαστικά στις αγορές (5ετές ομόλογο με επιτόκιο 4,95%)!
 Το ερώτημα σήμερα, λοιπόν, είναι το εξής: Σε περίπτωση που η χώρα δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, υπάρχει περίπτωση να καταφέρουμε να βγούμε στις αγορές; Καμία.
 Αν δανειζόμασταν τώρα χωρίς την πατερίτσα του QE, θα δανειζόμασταν με επιτόκιο μεγαλύτερο από του Πακιστάν! (8,4% εμείς, 8% το Πακιστάν). Και πολύ μεγαλύτερο από αυτό του 2014. Αυτό είναι το επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Κόστος 2 χρόνων ΣΥΡΙΖΑ
Το κόστος των χειρισμών της κυβέρνησης βαραίνει τη χώρα και σήμερα. Τι καταφέρατε;
o Να γυρίσει η χώρα στην ύφεση: Ύφεση -0,2% to 2015 και -0-3% το 2016, αντί για ανάπτυξη 2,9% και 3,7% που προβλεπόταν το 2014.
o Το ΑΕΠ μας φέτος, δηλαδή, προβλέπεται ότι θα είναι 20 δισ. κάτω από αυτό που προβλεπόταν (176 δισ. αντί για 196 δισ.). Περίπου 5000 χαμένα ευρώ για κάθε νοικοκυριό!
• Υπάρχει όμως και άλλο συγκεκριμένο κόστος:
o 25 δισ. ευρώ αφορούν την απώλεια που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την εξαέρωση της προηγούμενης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
o 5,4 δισ. από τη συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου στη νέα ανακεφαλαιοποίηση
o Τουλάχιστον 6 δισ. χαμένα από επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων, γνωστών ως SMPs και ANFAs, που δεν επεστράφησαν λόγω των κυβερνητικών χειρισμών
o Μέτρα 9 δισ. για την περίοδο 2015-2018, με περισσότερα από 6 να εφαρμόζονται τη διετία 2015-106. Αυτό μάλιστα τη στιγμή που το ίδιο το ΔΝΤ ζητούσε 3 δισ. τον Ιούνιο του 14, με τους μεγαλύτερους στόχους για πλεόνασμα! Θα ρωτούσαμε ποιος αριθμός είναι μεγαλύτερος, το 6 ή το 3 αλλά δεν χρειάζεται! Ξέρω ότι με την αριθμητική του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 3!
o Αθροιστικά άλλα 45 δις. ευρώ κόστος λοιπόν. Άλλα 10.200 ευρώ για κάθε νοικοκυριό!

Υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις
1. Μακάρι οι προβλέψεις σας να πετύχουν. Όμως αυτό δεν αναιρεί, κατ’ αρχήν, την οπισθοδρόμηση και το κόστος των τελευταίων 2 ετών.
2. Όλες οι προβλέψεις είναι συνδεδεμένες με την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων. Είναι γνωστό, όμως, ότι έχετε αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις. Εσείς οι ίδιοι, άλλωστε διακηρύσσετε συνεχώς ότι δεν πιστεύετε στο πρόγραμμα.
3. Συνδέετε την πρόβλεψή σας για ανάπτυξη 2,7% με την πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Λέτε ότι θα αυξηθεί κατά 1,8% η ιδιωτική κατανάλωση, τη στιγμή που φορτώνετε με τόσα φορολογικά βάρη τους πολίτες! Η 9,1% αύξηση στις επενδύσεις από πού θα έρθει ; Από τη γνωστή φιλοεπενδυτική σας στάση;
4. Θα απαντήσετε ότι αυτές είναι προβλέψεις διεθνών οργανισμών. Σας θυμίζουμε ότι, αφ’ ενός δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των οργανισμών – ο ΟΟΣΑ προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (1,9%)- και αφ’ ετέρου πως όσο περνάει ο καιρός παρατηρείται χειροτέρευση των προβλέψεων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ελληνικής οικονομίας έπεσε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Κομισιόν. Παράλληλα, η δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ στα τέλη Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για «ασθενικές προοπτικές ανάπτυξης που υπόκεινται σε υψηλούς καθοδικούς κινδύνους».
5. Εμείς ευχόμαστε να βγουν αληθινές οι προβλέψεις σας. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει εσείς οι ίδιοι να τις στηρίξετε.

Ποια είναι η τακτική της κυβέρνησης: Υπερφορολόγηση
• Βλέπουμε νέους φόρους ύψους 2,5 δισ. εκατομμυρίων ευρώ για το 2017.
o Κατά τα άλλα όμως η κυβέρνηση πανηγυρίζει που εξασφάλισε fiscal space με τις διαπραγματεύσεις της για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα!
o Αυτή η μείωση των στόχων φυσικά δεν ήταν διαπραγματευτική επιτυχία αλλά προσαρμογή σε συνθήκες ύφεσης. Αναγκαστική προσγείωση. Οι παλιοί στόχοι ήταν βασισμένοι σε συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης.
o Αλήθεια, αφού είναι τόσο μεγάλη επιτυχία, γιατί πήρατε περισσότερα από 3 δισ. μέτρα παραπάνω στη διετία από αυτά που μας ζητούσε το ΔΝΤ το 2014, με τους στόχους για πιο υψηλά πλεονάσματα;
• Σημειωτέον ότι αυξάνονται οι φόροι τη στιγμή που το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο οφειλών προς το Δημόσιο αυξήθηκε από τα 75,2 δισ. ευρώ το 2014 στα 91,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2016, ενώ τα ληξιπρόθεσμα οφέλη προς τα ασφαλιστικά ταμεία από 15,3 το 2014 έφτασαν τα 16,6 δισ. τον Ιούνιο του 2016.

Κοινωνικά άδικη φορολόγηση
• Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε όταν επέβαλε φόρους, ισχυριζόμενος ότι συμβάλλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη!
• Ας μας πουν, λοιπόν: Οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές θα πληρώσουν:
o 437 εκατ λόγω αύξησης του ΦΠΑ;
o 422 εκατ. λόγω αύξησης της φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα;
o 89 εκατ λόγω τελών στη συνδρομητική τηλεόραση και στην κινητή τηλεφωνία;
o 62 εκατ λόγω αύξησης του φόρου στον ζύθο;
o 62 εκατ λόγω φόρου στον καφέ;
o 142 εκατ λόγω φόρων στα τσιγάρα;
• Ιδιαίτερη έμφαση βλέπουμε στους έμμεσους φόρους, οι οποίοι είναι και οι πιο άδικοι, καθώς πλήττουν περισσότερο τους αδύναμους.
o Όπως αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους, ο λόγος έμμεσων προς άμεσους φόρους αυξάνεται κατακόρυφα επί ΣΥΡΙΖΑ. Από το 1,12 το 2014 θα πάει στο 1,29 το 2017. Το μερίδιο των άμεσων φόρων, δηλαδή, έγινε ακόμη μεγαλύτερο από αυτό των άμεσων. Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης!
• Την ίδια στιγμή, το λαθρεμπόριο καυσίμων συνεχίζεται.
o Μάρδας τον Φεβρουάριο του 2015: Έσοδα 1 δισ. ευρώ μπορούν να εξασφαλιστούν από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων
o Λαθρεμπόριο καυσίμων (στοιχεία Υπ.Οικ):
 Το 2014 διενεργήθηκαν 27.365 με συνολικά βεβαιωμένο ποσό από το λαθρεμπόριο ύψους 18 εκατ. ευρώ.
 Το 2015 οι έλεγχοι μειώθηκαν κατά 67,6% και συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 8.850 έλεγχοι. Το ποσό που βεβαιώθηκε έφθασε στα 13,78 εκατ. ευρώ.
 Το πρώτο εξάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκαν 1.702 έλεγχοι με το ποσό που βεβαιώθηκε να ανέρχεται σε 1,97 εκατ. ευρώ.
• Καταργήσατε το ΕΚΑΣ, στερώντας δηλαδή ένα ποσό 900 εκατομμυρίων από τους συνταξιούχους.
o Ισχυρίζεστε ότι θα αντισταθμίσετε αυτή την απώλεια, όμως, με το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κάποια αντισταθμιστικά μέτρα-ψίχουλα.
o Διαφημίζετε αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα και καταπίνετε την περικοπή του ΕΚΑΣ. Να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω μέλι!
• Ασφαλιστικό: Με τις νέες επιβαρύνσεις ουσιαστικά αποθαρρύνεται η εργασία και η επιχειρηματικότητα και δημιουργούνται μεγαλύτερα κίνητρα για μαύρη εργασία. Αυτό από τη μία περιορίζει τις προοπτικές ανάπτυξης γενικότερα, και πιο συγκεκριμένα καθιστά μη βιώσιμο το ασφαλιστικό.
• Βρήκατε επίσης ένα νέο πεδίο άσκησης κοινωνικής πολιτικής χάρη στα 256 εκατομμύρια των τηλεοπτικών αδειών:
Ο κ. Τσίπρας είπε στη ΔΕΘ ότι θα χρησιμοποιηθούν:
o Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Έτσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.
o Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
o Για την χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

o Ανακοίνωσε επίσης η κυβέρνηση τη δημιουργία 4.000 θέσεων στα νοσοκομεία εντός του τρέχοντος έτους (Παππάς). Ας δούμε όμως λίγο τους αριθμούς: 256 εκατομμύρια για 10 χρόνια σημαίνει 2,13 εκατομμύρια τον μήνα. Αυτά αρκούν για 4000 θέσεις με μικτές απολαβές 532,5 ευρώ τον μήνα για 10 χρόνια! Μόνο αυτά. Τίποτε άλλο. Απόλυτη εξαπάτηση και εδώ!

Τραπεζικό σύστημα
• 40 δισ. κάτω οι καταθέσεις
• Κόκκινα δάνεια: Το πρώτο τρίμηνο του 2016, στην Ελλάδα το ποσοστό των κόκκινων δανείων έφτασε το 37%. Στην Πορτογαλία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12%, στην Ιρλανδία 9%, ενώ στην Ισπανία μόλις 6%!
• Εγκλωβισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τα νομοθετήματα μένουν κενό γράμμα.
• Οι τράπεζες υπολειτουργούν και δεν μπορούν να δώσουν δάνεια σε υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πλούτο και θέσεις εργασίας.
• Πώς θα πάρει μπρος η οικονομία;

Επενδύσεις: Πορεία προς τα πίσω
• Είναι προφανές ότι η λύση μπορεί να έρθει μόνο από τις επενδύσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες δουλειές.
• Άμεσες ξένες επενδύσεις: Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, από 1,26 δισ. το 2014 έγιναν αρνητικές το 2015 (-261 εκατ), ενώ αρνητικές παρέμειναν και το πρώτο τρίμηνο του 2016 (-25 εκατ)!
• ΕΣΠΑ: Η απορρόφηση στα τομεακά προγράμματα ανέρχεται στα 294 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό μόλις 2,33%, ενώ στα περιφερειακά προγράμματα ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2,53%.
o Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη απορρόφηση -5,01%- πόρων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (με μόνο τη Μάλτα να υστερεί) και υπολείπεται από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 12,42%.
o Η Ελλάδα την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009, απορροφούσε ευρωπαϊκούς πόρους για τη γεωργία που ξεπερνούσαν το 21% του συνολικού προγράμματος.
ΕΤΕΑΝ: Την περίοδο 2013-2014 τα δάνεια που είχαν εγκριθεί με βάση τα εργαλεία του ΕΤΕΑΝ ανέρχονταν σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Την περίοδο 2015-2016, όμως, το ίδιο ποσό υπολογίζεται μόλις στα 50, περίπου, εκατ. ευρώ.
• Η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου καθυστερεί. Ούτως ή άλλως βέβαια αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, καθώς προβλέπει ενισχύσεις ύψους μόλις 480 εκατ ευρώ μέχρι το 2022 και φοροαπαλλαγές ύψους 127 εκατ ευρώ μέχρι το 2020.
• Εξαγωγές:
o Προϋπολογισμός: -3,8% το 2015, -6,3% το 2016
o Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δισ.ευρώ (11,8 δισ.ευρώ φέτος, έναντι 12,8 δισ. ευρώ του 6μήνου του 2015). Μείωση προκύπτει, πλέον, ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4% ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 6μηνο).
• Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου: 3 δισ. τον Δεκέμβρη του 2014 (από 8,8 τον Δεκ 12). Εκτοξεύτηκαν στα 5,9 δισ. τον Ιούνιο του 16 και παρά τη μείωση παρέμειναν τον Αύγουστο στα 4,9. Σχεδόν 2 δισ. πάνω! Ή αλλιώς, 63% αύξηση!
• Ακόμα και στον τουρισμό οι εξελίξεις διαφαίνονται αρνητικές: Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου μειώθηκαν κατά 7,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
• Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων στα χρονικά της κρίσης! (9.812 διαγραφές επιχειρήσεων).
• Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στη διευθέτηση του χρέους για την αλλαγή πορείας της οικονομίας. Βεβαίως, κι εμείς θέλουμε να διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους. Ποιος Έλληνας δεν το θέλει; Ένα ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσο βοηθάει η μειωμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης, που ούτως ή άλλως μετέθεσε τον περασμένο Μάιο τη διευθέτηση του χρέους για το 2018, στην επίλυση του ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πολύ μεγαλύτερο ζήτημα από τη διευθέτηση του χρέους είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών. Και με τη σημερινή κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τους φόρους και κλαίει για τις μεταρρυθμίσεις η εμπιστοσύνη αυτή δεν ανακτάται.

Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία
• Σε αντίθεση με τη φοροκεντρική προσέγγιση της κυβέρνησης, η οποία αποτυπώνεται περίτρανα σε αυτό το προσχέδιο προϋπολογισμού, η Νέα Δημοκρατία θα βασιστεί στην αρχή «Λιγότεροι φόροι-λιγότερες δαπάνες».
• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε με σαφήνεια τις θέσεις μας:
o Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).
o Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.
o Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.
o Αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ.
Παράλληλα, παρουσίασε έναν πίνακα με μια ισόποση μείωση δαπανών, όπου προσδιορίζονται λεπτομερώς οι αντίστοιχες περικοπές, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμιά επίπτωση στο έλλειμμα.
Φυσικά, η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία που θα φέρει η Νέα Δημοκρατία στον τόπο έχει να κάνει με το γεγονός πως η χώρα θα έχει επιτέλους μια σοβαρή κυβέρνηση, η οποία θα πιστεύει πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και δεν θα σέρνεται με δάκρυα στα μάτια σε ιδιωτικοποιήσεις και λοιπές παρεμβάσεις. Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία, από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέχρι τη βελτίωση των επιτοκίων δανεισμού. Είναι σαφές πως μόνο με μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να δημιουργηθεί η δυναμική που απαιτείται για να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

The post "Απόλυτη εξαπάτηση η αξιοποίηση των χρημάτων από τις τηλεοπτικές άδειες" appeared first on Enimerosi24.

Keywords
capital controls, νεα δημοκρατια, χατζηδακης, capital, ΕΚΤ, αεπ, συγκεκριμένο, τραπεζες, νέα, ΔΝΤ, συριζα, δις, οοσα, καιρος, space, φοροι, τσιπρας, ΔΕΘ, ελλαδα, σημαίνει, λύση, ετεαν, προυπολογισμος, πσε, δεκ, ενφια, ΦΠΑ, enimerosi24, σταση εργασιας, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, αξια, εισφορα αλληλεγγυης, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, ληξιπροθεσμες οφειλες, enimerosi24, αεπ, δανεια, δημοκρατια, εργασια, εργαλεια, ετεαν, ιρλανδια, ισπανια, μαλτα, οικονομια, οοσα, προγραμμα, πσε, σημερινη, τηλεοραση, υφεση, capital, αυξηση, αλλεργια, απωλεια, ασφαλιστικο, ασφαλιστικα ταμεια, γεγονος, γεωργια, γινει, γραμμα, δακρυα, δεκ, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δις, δωσει, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, επενδυσεις, επιτυχια, ετων, ιδια, ιδιο, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κρασι, κρατικο, λύση, λογο, ματια, μηνες, μητσοτακης, μειωση, νοσοκομεια, οπισθοδρομηση, ουσιαστικα, πεδιο, πορτογαλια, προγραμματα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, υγιεις, φυσικα, χρονικα, αγορες, δουλειες, εξαγωγες, εμφαση, χωρα, ιουνίου, σημαίνει, space, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα