Αντίστροφη μέτρηση για να κλείσει το πακέτο – Αύριο στη 1.00 η συνάντηση των 3 εταίρων

Για τη 1.00 το μεσημέρι της Πέμπτης ορίστηκε η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, σύσκεψη στην οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το μεγαλύτερο τμήμα του πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής. Στις 5.00 το απόγευμα σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι επικεφαλής της τρόικας αποδέχονται παρεμβάσεις συνολικής απόδοσης

8 δισ. ευρώ. Σε αυτές, περιλαμβάνονται τα σκληρά μέτρα για κατάργηση δώρων σε συνταξιούχους και εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις, περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, εφάπαξ, ειδικά μισθολόγια, αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη.

Συνεχίζουν όμως να αμφισβητούν μειώσεις δαπανών σε Δημόσια Διοίκηση, Υγεία, ΟΤΑ και Αμυνα. Ως αντιστάθμισμα ζητούν «σίγουρες» παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης μεταξύ 1 και 1,5 δισ. ευρώ ώστε να αποδεχτούν κάποια «νεφελώδη» γι’ αυτούς μέτρα και να υπάρξει τελική συμφωνία για το συνολικό πακέτο.

Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας φούντωσαν χθες τα σενάρια για νέες μειώσεις βασικών μισθών στον δημόσιο τομέα αλλά και μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις συντάξεις. Μάλιστα ο Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» σημείωσε πως δεν αρκεί η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ότι η τρόικα απαιτεί άμεσου αποτελέσματος παρεμβάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πρόσθετες εξοικονομήσεις 1,5 δισ. ευρώ, «φωτογραφίζοντας» μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Ομως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας οι παρεμβάσεις αυτές δεν αφορούν σε επιπλέον περικοπές τέτοιου χαρακτήρα. Κατά τις ίδιες πηγές μέσα στα επόμενα 24ώρα θα επιδιωχθεί να γεφυρωθούν οι διαφορές με την τρόικα. Πέρα από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων, η τρόικα θα πρέπει να πειστεί για το κυβερνητικό σχέδιο μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς πάντως, όπως σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, να θέτει ζήτημα απολύσεων.

Επίσης συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για έσοδα 2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Χθες στο υπουργείο Οικονομικών οι επικεφαλής της τρόικας είχαν σύσκεψη με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γ. Μέργου, ενώ για σήμερα έχει οριστεί νέο ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα. Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι εύκολη, κάτι που παραδέχθηκε χθες και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. «Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες, όπως και τα μέτρα είναι δύσκολα. Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε.

Στο τραπέζι συντάξεις και εργασιακά

Το ύψος των περικοπών στις συντάξεις και η «τύχη» των εργασιακών είναι δύο από τα θέματα που μένουν για να «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων. Η αύξηση του ορίου ηλικίας φαίνεται πως έχει

Keywords
Τυχαία Θέματα