Ανούσιες συγκρίσεις...

Email Γιάννη Μαμουζέλου στο Enimerosi24

Είναι προφανές ότι οι συνέλληνες έχουν υποστεί όχι μόνο πνευματική κατάρρευση, αλλά και απώλεια λογικής επεξεργασίας απλών πραγμάτων… Εξ ου και οι τρομακτικές και αποκρουστικές συγκρίσεις θανάτων, όπως έκαναν μερικοί ανεγκέφαλοι με τους Παντελίδη και Έκο!

Δεν θέλει πολύ μυαλό να καταλάβει κάποιος ότι η απώλεια ενός προσώπου δεν μπαίνει σε ζυγαριά. Και δεν υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο «σημαντικός» θάνατος! Αν θέλει να ζυγίσει κανείς κάτι, είναι το έργο, η προσφορά

στη ζωή, στην επιστήμη, στην τέχνη ή στην κοινωνία κάποιου ανθρώπου. Αλλά και πάλι δεν είναι όλα τα πράγματα συγκρίσιμα, καθώς είναι πολύ ανόμοια…

“Ετσι είναι εξαιρετικά βλακώδες -αφού είναι κενό περιεχομένου- να επιχειρήσει κανείς να συγκρίνει ένα τραγουδιστή ή ποδοσφαιριστή με ένα φιλόσοφο ή έναν γιατρό -ερευνητή κ.α.

Είναι εντελώς άλλο τί προβάλλουν τα ΜΜΕ και σε ποιο βαθμό… Πρέπει να είναι κανείς παντελώς ηλίθιος για να θεωρήσει ότι η προβολή ενός τραγουδιστή και μουσικού τον καθιστά σημαντικότερο από τον Ουμπέρτο Έκο, είτε αυτό συνέβαινε εν ζωή ή όχι και των δύο!

Σίγουρα ο τραγικός χαμός του Παντελίδη δεν είναι πιο τραγικός από πολλών άλλων νέων που φεύγουν πρόωρα από τη ζωή με παρόμοιο τρόπο και που μπορεί να είχαν δώσει στη δουλειά τους σημαντικά δείγματα αξίας κ.α. Απλώς όταν κάποιος είναι πολύ γνωστός, ένα λαϊκό ίνδαλμα (λόγω τραγουδιού, μουσικής, άλλης τέχνης ή αθλητισμού) κερδίζει. Την προσοχή του κοινού και τις πολλαπλές αναφορές στο θάνατό του και όσα τον συνοδεύουν.

Φυσικά ήταν αναμενόμενο ότι τα ελληνικά κανάλια θα έδιναν μεγαλύτερο βάρος και διάρκεια στο «θέμα Παντελίδης» απ” ό,τι στο «θέμα Έκο», αφού το πρώτο επιδρά εύκολα στο συναίσθημα πολλών και ειδικά νέων…. Κακή βέβαια η υπερβολή (γιατί στοχεύει στο …πουλάει) και συχνά και η ασέβεια στην «κάλυψη» του χαμού ενός συμπαθέστατου και δημοφιλέστατου νέου ανθρώπου.

Αλλά αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί τους σκεπτόμενους πολίτες (και να τους ανησυχεί ίσως…) είναι αν τα ΜΜΕ, τα τηλεοπτικά κανάλια ειδικά και οι δημοσιογράφοι είχαν ή έχουν όχι την ευαισθησία αλλά το λογικό κίνητρο να παρουσιάσουν τις ιδέες και τις απόψεις του Ουμπέρτο Έκο (με αφορμή το θάνατό του) ευρύτερα στο κοινό! Μήπως ξεστραβωθεί λίγο και αντιληφθεί πως η ζωή έχει άλλη βαρύτητα και νόημα γενικώς…

Με σεβασμό στον πόνο κάθε οικογένειας και κάθε ανθρώπου που θρηνεί μια απώλεια ζωής

Γιάννης Μαμουζέλος
Δημοσιογράφος- συγγραφέας

The post Ανούσιες συγκρίσεις... appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα