Ανάσα για την Ελλάδα και τις τράπεζες τα αποτελέσματα των stress test

Ανάσα για την Ελλάδα τα θετικά και πολύ σημαντικά αποτελέσματα των stress test των Ελληνικών τραπεζών. Το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται ήδη για τον τελευταίο γύρο τώρα της αξιολόγησης με την τρόικα έχοντας πλέον πάρει μια βαθιά οικονομική και πολιτική «ανάσα» από τα θετικά τεστ

αντοχής των Ελληνικών τραπεζών.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει μετά τα καλά νέα τώρα τις επόμενες προγραμματισμένες στρατηγικού χαρακτήρα κινήσεις και βήματα που δείχνουν ότι η Ελλάδα πραγματικά βγαίνει από το μνημόνιο και ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα της χωρίς νέα μέτρα ή άλλα αιτήματα που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κοινωνίας ή των κοινοβουλευτικών ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την έκβαση που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Με τον Πρωθυπουργό να ζητά να κλείσουν όλα τα μέτωπα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά αυτή η «ασφάλεια» που έχει περιγράψει ο κ. Αντώνης Σαμαράς για την Ελλάδα μέσα στις αγορές.

Τώρα είναι σίγουρο ότι τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ είναι αναμφίβολα ισχυρό «μαξιλάρι» ασφαλείας για την Αθήνα. Η κυβέρνηση επιδιώκει τα χρήματα να μείνουν στο «στρώμα» και να χρησιμοποιηθούν για το χρέος. Εκκρεμότητες που απομένουν για την κυβέρνηση είναι το ζήτημα του ασφαλιστικού το νέο μισθολόγιο του δημοσίου, οι απολύσεις που εκκρεμούν από το δημόσιο, στο συνδικαλιστικό νόμο, τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν χωρίς προβλήματα με τη δέσμευση που έχει δώσει η Αθήνα για συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών με ή χωρίς μνημόνιο.

Το σενάριο που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αφορά ένα μοντέλο «ειδικά διαμορφωμένο» για την Ελλάδα tailor made backstop.

Προβλέπει ότι το ποσό της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που και πάλι θα είναι τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα αφαιρεθεί από το χρέος αν δεν χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή, τα εν λόγω κεφάλαια θα έχουν διπλό ρόλο ρευστότητα σε περίπτωση ανάγκης, αλλά και μείωση χρέους, ενώ συγχρόνως η κυβέρνηση θέλει να έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης εντός ενός έτους και μία «χαλαρή» εποπτεία, στο πλαίσιο εκείνης που θα ασκεί η Κομισιόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η ελληνική πλευρά βλέπει την επόμενη μέρα σαν μία «νέα εταιρική σχέση» με τους δανειστές, αφού πρακτικά το ρόλο της τρόικας θα αναλάβουν πλέον οι αγορές.

Από αυτές θα αναζητηθούν και τα 10 δισ. ευρώ που το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι λείπουν από τα κρατικά ταμεία για να εξυπηρετηθούν όλες οι υποχρεώσεις της χώρας το 2015 και η Αθήνα υποστηρίζει ότι αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, θα βρεθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποκλεισμένη από τις αγορές. Οπότε δεν χρειάζεται καμία ενισχυμένη εποπτεία από την τρόικα.

Εντός της εβδομάδας σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι να έχουν και νέα συνάντηση για να κλείσουν όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα με βασικότερα τα μισθολογικά, τις απολύσεις στο δημόσιο και τους πλειστηριασμούς.

Τώρα όσον αφορά σενάρια ανασχηματισμού που πολλοί έγραφαν ότι θα πραγματοποιείτο στις 17 Οκτωβρίου διαψεύστηκαν αφού η εκτίμηση μας και οι πληροφορίες μας λένε ότι ανασχηματισμός προς το παρόν αποκλείεται αφού ο πρωθυπουργός εργάζεται πυρετωδώς με τον Γκίκα Χαρδούβελη και τους στενούς του συνεργάτες κκ Χρύσανθο Λαζαρίδη και Παπασταύρου την έξοδο από το μνημόνιο και τις προϋποθέσεις με την τρόικα.

Είναι σίγουρο ότι οποιαδήποτε νέο σενάριο ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος τοποθετείται στο μήνα Φεβρουάριο κοντά δηλαδή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κάτι το οποίο έχουμε αναφέρει ξανά με στόχο την αποφυγή εκλογών που σημειωτέον η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δεν θέλει δημοσκοπικά…..

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

The post Ανάσα για την Ελλάδα και τις τράπεζες τα αποτελέσματα των stress test appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα