Ανάφλεξη στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 38 νεκροί από πυρκαγιά στην Οδησσό

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία στην πόλη, ενώ στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτίριο ενός εργατικού συνδικάτου στην πολη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι καπνοί από τη φωτιά εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα μέσα στο κτίριο, με αποτέλεσμα πολλοί από όσους βρίσκονταν μέσα, να μην προλάβουν να το εγκαταλείψουν. Ορισμένοι μάλιστα, στην προσπάθειά τους να σωθούν, πήδηξαν από τα παράθυρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν.

«Στο περιθώριο των συγκρούσεων εκδηλώθηκε μια πυρκαγιά η οποία οφειλόταν σε εμπρησμό», στην

έδρα των συνδικάτων στην Οδησσό, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. «Τριάντα οκτώ άνθρωποι είναι νεκροί — οι 30 δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα και οκτώ πήδησαν από τα παράθυρα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Είχαν προηγηθεί σκληρές οδομαχίες στους δρόμους της πόλης ανάμεσα σε ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές και εκατοντάδες διαδηλωτές που πρόσκεινται στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού.

«Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκαπέντε τραυματίστηκαν», δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας στην πόλη, όπου η πλειονότητα των δημοτών είναι ρωσόφωνοι, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ένας προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για έναν νεκρό, έναν άνδρα που υπέκυψε μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα στον πνεύμονα.

Συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορώσων αυτονομιστών έχουν σημειωθεί πολλές φορές από την ημέρα που απομακρύνθηκε από την εξουσία ο έκπτωτος Πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ωστόσο ποτέ δεν είχαν σημειωθεί θάνατοι διαδηλωτών. Αρκετοί κάτοικοι της Οδησσού φοβούνται τώρα αντίποινα.

Νεκροί στρατιώτες στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Σλαβιάνσκ

Εξάλλου, δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια «σφοδρών μαχών» με φιλορώσους αντάρτες κοντά στο Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Μια ομάδα ενόπλων εξτρεμιστών επιτέθηκε στους Ουκρανούς στρατιώτες της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας (…). Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται. Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, το οποίο κατηγορεί τους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

Νωρίτερα, οι αυτονομιστές φέρονται ότι κατέρριψαν δύο μαχητικά ελικόπτερα, με την πλευρά των Ουκρανών να επιβεβαιώνει ότι σκοτώθηκαν οι δύο πιλότοι.

Ματαιώθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κέρι-Λαβρόφ

Η επικίνδυνη αυτή κλιμάκωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, ενώ η πολεμική ατμόσφαιρα μεταφέρθηκε απόψε και στην έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την οποία ο Γάλλος πρεσβευτής άσκησε δριμεία κριτική στην τακτική της Ρωσίας, που στηρίζει τα αυτονομιστικά κινήματα.

Ενδεικτικό της επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας είναι και η ματαίωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας που επρόκειτο να έχουν το βράδυ της Παρασκευής οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Οπως ανέφεραν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα μια διπλωματική πηγή, η συνομιλία των δύο υπουργών θα είχε ως θέμα τη Συρία. Ωστόσο ο Λαβρόφ ζήτησε να τεθεί στην ημερήσια διάταξη και η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία.

«Η Ουάσινγκτον ματαίωσε αμέσως την τηλεφωνική επικοινωνία, τουλάχιστον μέχρι αύριο Σάββατο», πρόσθεσε η πηγή αυτή.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα