Αιματηρή επίθεση της Αλ Κάιντα στη Μπουρκίνα Φάσο

Τουλάχιστον 20 νεκροί

Στο αίμα βάφτηκε η πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο Ουαγκαντούγκου όταν ένοπλοι τζιχανιστές εισέβαλαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Splendid και σκότωσαν τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

Σήμερα το πρωί, απελευθερώθηκαν περίπου 126 όμηροι και οι αρχές ανακοίνωσα ότι πλέον η κατάσταση ομηρίας έχει λάβει τέλος. Το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, όμως, μεταδίδει ότι οι τζιχαντιστές έχουν επιτεθεί σε δεύτερο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.
Στο πολυτελές ξενοδοχείο Splendid, που είναι κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο

της πρωτεύουσας, διαμένουν συχνά πολίτες του Δυτικού κόσμου αλλά και μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικοινωνικών Ρεμί Νταντζίνου αποκάλυψε ότι 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής. Η κατάσταση της υγείας τους δεν έχει γίνει γνωστή.

Επίθεση και σε καφέ

Οι ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο αφού πρώτα πυροδότησαν δύο βόμβες σε οχήματα έξω από το χώρο.

Νωρίτερα, είχαν «χτυπήσει» ένα καφέ κοντά στο Splendid όπου σκότωσαν 10 ανθρώπους. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε ότι στην ταράτσα του καφέ εντοπίστηκαν 10 νεκροί.

Υπεύθυνη η Αλ Κάιντα του Μάγκρεμπ

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πίσω από την αιματηρή επίθεση κρύβεται η οργάνωση Αλ Κάιντα του Μάγκρεμπ. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα παρακολούθησης SITE, που αναλύει τζιχαντιστικά δίκτυα, τόνισε ότι την επίθεση αυτή πιθανότατα να οργάνωσε η ομάδα Μουραμπιτούν, που δρα στην έρημο Σαχάρα στο βόριο Μάλι.

Υπεύθυνοι στο παρακλάδι αυτό είναι αιμοδιψείς μαχητές, πιστοί στον Αλγερινό Μοχτάρ Μπελμοχτάρ της αλ Μουραμπιτούν, μιας οργάνωσης που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα.

Πρόσφορο έδαφος

Μετά από σοβαρή πολιτική αστάθειας και στρατιωτικό πραξικόπημα τον Σεπτέμβριο του 2015, η Μπουρκίνα Φάσο κατάφερε να εκλέξει πρόσφατα κυβέρνηση και ο νέος της Πρόεδρος ορκίστηκε στις 29 Δεκεμβρίου.

Παρόλα αυτά, οι πολιτικές αναταράξεις αυτές δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για επιθέσεις από ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Μπόκο Χαράμ αλλά και η Αλ Κάιντα του Μάγκρεμπ. «Η χώρα έχει κοινά σύνορα με το Μάλι και τον Νίγηρα και ξέρουμε ότι υπάρχουν ένοπλοι στα σύνορα, οπότε ξέραμε ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα αντιμετωπίζαμε σύντομα» δήλωσε στο BBC η αναλύτρια της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων Σύνθια Οχάιον από την Ουαγκαντούγκου.

Η Μπόκο Χαράμ, μια «αδελφή» οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, σκότωσε το 2015 περισσότερους ανθρώπους από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις παγκοσμίως.
Πηγή ethnos.gr

The post Αιματηρή επίθεση της Αλ Κάιντα στη Μπουρκίνα Φάσο appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα