Ζητούν αποκλεισμό Ισραήλ από Eurovision 2024 όπως έγινε με Ρωσία το 2022

Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές και Ισλανδοί μουσικοί ζήτησαν από την χώρα να μποϊκοτάρει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, εκτός και αν απαγορευτεί στο Ισραήλ να λάβει μέρος.

Η Ένωση Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας (FTT), η οποία εκπροσωπεί καλλιτέχνες στη χώρα, λέει ότι θέλει ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας RUV να σταματήσει την συμμετοχή του στο σόου εάν το Ισραήλ παραμείνει στον

διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το Sky News, οι εκκλήσεις είναι οι ίδιες όπως αυτές του 2022, όταν πολλά έθνη ζήτησαν να απαγορευτεί η συμμετοχή της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Για το θέμα τοποθετήθηκε στο X και ο γνωστός δημοσιογράφος  της Guardian, Owen Jones.

1) Russia got rightly kicked out of Eurovision

2) Israel isn’t even in Europe. Why’s it in Eurovision in the first place https://t.co/qqhjY4M0Lo

Owen Jones (@OwenJones84) December 19, 2023

Ο FTT, πάντως, από την πλευρά του είπε: «Όλοι έχουμε καθήκον να πάρουμε θέση ενάντια στον πόλεμο και τις δολοφονίες αμάχων και αθώων παιδιών.»
«Έχουμε πάντα την επιλογή να μην βάλουμε το όνομά μας σε τέτοια πράγματα, είτε είμαστε άτομα είτε κρατικά όργανα.

«Οφείλουμε στα έθνη που ενεργούν με στρατιωτική δύναμη να μην συμμετάσχουμε μαζί τους σε ένα γεγονός που χαρακτηρίζεται πάντα από χαρά και αισιοδοξία».

Η RUV είπε στο Sky News ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί διαδήλωση έξω από τα γραφεία της τη Δευτέρα το απόγευμα για το θέμα.
Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές και ομάδες έχουν επίσης καλέσει σε μποϊκοτάζ, ενώ το RTE της Ιρλανδίας αναφέρεται επίσης ότι έλαβε εκατοντάδες email που του ζητούσαν να μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό του επόμενου έτους.

Το Ισραήλ ήρθε τρίτο στο διαγωνισμό του 2023, με την χορευτική-ποπ μελωδία Unicorn του Noa Kirel. Ο Kirel είχε υπηρετήσει στο παρελθόν ως στρατιώτης στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ.

Το Sky News επικοινώνησε με το European Broadcast Union (EBU), τους διοργανωτές του διαγωνισμού, μαζί με τον ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, για σχόλια.

Η EBU, μια συμμαχία δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων, δήλωσε στην ιρλανδική διαδικτυακή εφημερίδα The Journal: «Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς - όχι για κυβερνήσεις - και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του Ισραήλ συμμετέχει στον Διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια.
EBU είναι ευθυγραμμισμένη με άλλους διεθνείς οργανισμούς που έχουν διατηρήσει παρομοίως την στάση τους χωρίς αποκλεισμούς έναντι των Ισραηλινών συμμετεχόντων σε μεγάλους διαγωνισμούς αυτή την στιγμή."

Keywords
Τυχαία Θέματα