Ζημιές για το γ' τρίμηνο 2015 ανακοίνωσε η Gazprom

Ζημιές για το τρίτο τρίμηνο του 2015, ανακοίνωσε ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom, επικαλούμενος αύξηση σε είδη κόστους και στα έξοδα χρηματοδότησης, παρά την ενίσχυση των πωλήσεων.

Η καθαρή ζημιά για τη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Ρωσίας το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, που ανήλθε στα δύο δισεκατομμύρια ρούβλια ($26,1 εκατομμύρια σε τρέχουσα ισοτιμία) ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο, με τους αναλυτές να αναμένουν σοβαρές επιπτώσεις από την υποτίμηση του ρωσικού

νομίσματος.

Τα έσοδα αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, κατά 14%, στα 1,29 τρισεκατομμύρια ρούβλια ($16,86 δισεκατομμύρια).

Εξάλλου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της για το 9μηνο του 2015 σημείωσαν αύξηση 21%, στα 674 δισεκατομμύρια ρούβλια ($8,76 δισ.).

Οι πωλήσεις φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή κερδών και εσόδων της εταιρείας, αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 17%, στο 1,43 τρισεκατομμύρια ρούβλια ($ 18,64 δισ.), λόγω αύξησης του όγκου πωλήσεων και των τιμών σε ρούβλια.

Η μέση τιμή πετρελαίου σε δολάρια μειώθηκε κατά 29%, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, παγκοσμίως.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε πρώην σοβιετικές χώρες μειώθηκαν κατά 4%, σε 292 δισεκατομμύρια ρούβλια ($3,81 δισ.), λόγω της μείωσης του όγκου πωλήσεων στη γειτονική Ουκρανία, η οποία αποτελεί παραδοσιακά σημαντική αγορά για τη Μόσχα. Η Ουκρανία έχει σταματήσει τις αγορές από την Gazprom από τα τέλη Νοεμβρίου.

Η Gazprom επικαλέστηκε επίσης αύξηση των φόρων για εξορύξεις και αύξηση των κόστη σε ρούβλια για τις μεταφορές μέσω των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες αυξήθηκαν κατά 34% στη διάρκεια των εννέα μηνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα