Ζέτα: Στόχος η ισότιμη συμμετοχή των τυφλών

Τη διαβεβαίωση ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή των τυφλών σε όλους τους τομείς της ζωής έδωσε το Σάββατο η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου από το βήμα της 35ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών. Η Υπουργός αναγνώρισε ότι πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν και ζήτησε τη συνδρομή της οργάνωσης με ιδέες και εισηγήσεις.

Στο χαιρετισμό της η κ. Αιμιλιανίδου συγχάρηκε την οργάνωση για το

αξιέπαινο έργο της και διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο «βρίσκεται δίπλα στις προσπάθειές σας για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με οπτικές αναπηρίες, με στόχο την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή σας σε όλους τους τομείς της ζωής».

«Μέσα από τους αγώνες των ατόμων με αναπηρίες για τα ζητήματα που τους αφορούν σήμερα σηματοδοτείται μια σημαντική αλλαγή», είπε, «σηματοδοτείται η αλλαγή της προσέγγισης της αναπηρίας».

Σύμφωνα με την ίδια «όλα τα επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών προσεγγίζουν την αναπηρία στη βάση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στη δικαιοσύνη, την ισότητα, την ανεξαρτησία, την αυτονομία και τη δυνατότητα».

Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «ένας σημαντικός αριθμός μέτρων ήδη εφαρμόζεται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με οπτική αναπηρία στη χώρα μας». Προς αυτό αναφέρθηκε στη μηναία χορηγία τυφλών, το μηνιαίο επίδομα διακίνησης, το μηνιαίο αναπηρικό επίδομα μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το δελτίο προνομιακής στάθμευσης, την οικονομική βοήθεια για την αγορά πληθώρας τεχνικών μέσων και εξοπλισμού που διευκολύνουν τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου, την επιχορήγηση κοινωνικών συνοδών, την επιχορήγηση μικρών μονάδων αυτοεργοδότησης και το διορισμό σε θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω του νόμου της ποσόστωσης.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι «πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν». Ιδίως, είπε, «στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης, όπου τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στην εξεύρεση και διατήρηση επαγγέλματος που να ανταποκρίνεται στα προσόντα και δυνατότητες τους».

«Η ένταξη στην απασχόληση, ως άξονας προτεραιότητας μας για όλους τους πολίτες, επιδέχεται νέων και καινοτόμων ιδεών και μέτρων, για να αυξήσει τις ευκαιρίες εργασίας και ενεργούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας των ατόμων με αναπηρίες», πρόσθεσε.

Επιζητούμε, σημείωσε, «τις ιδέες και εισηγήσεις και τη συνεργασία της Οργάνωσης σας στη διαμόρφωση μηχανισμών και κινήτρων που θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας στα άτομα με οπτική αναπηρία».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα