Ζαχάροβα: Παράνομη συνεργασία ΟΑΣΕ με ξένες μυστικές υπηρεσίες

Για μονομέρεια, αλλά και παράνομη συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες και τον ουκρανικό στρατό για χτυπήματα εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού στην ανατολική Ουκρανία, κατηγόρησε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα την Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2014 και υποχρεώθηκε να τερματίσει το έργο της την 1η Απριλίου φέτος.

«Την περίοδο 2014-2016, όταν ο αριθμός των θυμάτων της στρατιωτικής επιχείρησης

του καθεστώτος του Κιέβου ήταν ο μεγαλύτερος και αριθμούσε χιλιάδες, τέτοιου είδους στατιστική, όπως υποστηριζόταν, δεν καταγραφόταν, με αποτέλεσμα να μην δημοσιευθεί με συστηματική μορφή», είπε η Μ.Ζαχάροβα, ισχυριζόμενη ότι «κατά παράβαση της εντολής της η ηγεσία της αποστολής αρνείτο να αποκτήσει επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές των (σ.σ. αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών) Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, να παρακολουθεί την κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στα εδάφη υπό τον έλεγχο του Κιέβου, παρά τα πολυάριθμα γεγονότα κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού, της ελευθερίας του Τύπου, της εκδήλωσης επιθετικού εθνικισμού, αντισημιτισμού και νεοναζισμού».

Η Ρωσίδα υψηλόβαθμη εκπρόσωπος εγκαλεί την αποστολή του ΟΑΣΕ ότι αν και δεν ετοίμασε τελικά κάποια έκθεση για τα φαινόμενα «επιθετικού εθνικισμού και νεοναζισμού στην Ουκρανία», όπως επέμενε η Ρωσία, στις δημοσιεύσεις της «οι πορείες και οι διαδηλώσεις των νεοναζιστών ονομάζονταν “ειρηνικές συγκεντρώσεις με πατριωτικά συνθήματα και λάβαρα”».

«Η δραστηριότητα της αποστολής ήταν συχνά όχι μόνο μη αντικειμενική, αλλά και παράνομη», υποστήριξε η Μ.Ζαχάροβα, συμπληρώνοντας ότι από στοιχεία, που έχει στα χέρια της η Μόσχα από τις δυνάμεις της σε ουκρανικό έδαφος «άρχισε να αποκαλύπτεται η συστηματική συνεργασία της αποστολής με ξένες μυστικές υπηρεσίες», γι’ αυτό και κατά την Ρωσίδα υψηλόβαθμο διπλωμάτη επιτόπιοι συνεργάτες της έχουν συλληφθεί από τις ρωσόφωνες διεθνώς μη αναγνωρισμένες Αρχές του Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Έχει καταστεί γνωστή η παροχή δεδομένων από τους παρατηρητές και τις κάμερες επιτήρησης της αποστολής σε Ουκρανούς στρατιωτικούς για τη διόρθωση της στόχευσής τους και την αποκάλυψη των μετακινήσεων στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και των θέσεων του προσωπικού της “Λαϊκής Πολιτοφυλακής” των (σ.σ. αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών) Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ», ανέφερε η Ρωσίδα εκπρόσωπος στη δήλωσή της, υπογραμμίζοντας ότι το ρωσικό ΥΠΕΞ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει παρόμοια στοιχεία, τεκμηριώνοντας «τα διπλά μέτρα και σταθμά και τις στρεβλώσεις στο έργο του ΟΑΣΕ συνολικά», που κατά τη Μόσχα απαιτούν «έντιμη και ανοιχτή συζήτηση και διόρθωση».

Σε άλλη δήλωσή της η κ. Ζαχάροβα αναφέρεται σε βίντεο, που κυκλοφόρησαν ευρέως σε κοινωνικά δίκτυα και φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τη δολοφονία τουλάχιστον 10 Ρώσων αιχμαλώτων στρατιωτών στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ. Η Ρωσίδα εκπρόσωπος είπε ότι η Μόσχα απαιτεί «από τους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν αυτά τα κραυγαλέα εγκλήματα, να διεξάγουν ενδελεχή διερεύνησή τους», υπογραμμίζοντας ότι «κάθε θηριωδία, που τελέστηκε από ουκρανικούς ένοπλους σχηματισμούς δεν θα μείνει ατιμώρητη, όλοι οι ένοχοι και συνεργοί στα εγκλήματα θα προσδιοριστούν και θα τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει».

Κατά την κ. Ζαχάροβα «η προσήλωση των σχηματισμών αυτών στη νεοναζιστική ιδεολογία και η υλοποίησή των κριτηρίων της στην πράξη αποδεικνύουν πειστικά την εγκληματική φύση του καθεστώτος, που υπάρχει στην Ουκρανία», ενώ η «αδιαφορία», που έχει επιδείξει «η συλλογική Δύση» για παρόμοιες «πολυάριθμες αποδείξεις εγκλημάτων» και «παρόμοια έγκριση από πλευράς Αμερικανών και Ευρωπαίων καθοδηγητών τους καθιστά συνεργούς όσων πράττουν οι υποστηριζόμενοι από αυτούς Ουκρανοί νεοναζί».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα