Υψηλό παραμένει το κόστος δανεισμού στην Κύπρο

Τα δεύτερα μεγαλύτερα επιτόκια στεγαστικών δανείων στην Ευρωζώνη διαθέτει η Κύπρος, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται πτωτική τάση.

Το γεγονός αυτό, ερμηνεύει συν τοις άλλοις το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά ακινήτων, με τις τιμές να υποχωρούν συνεχώς και με τις τράπεζες

να δυσκολεύονται να διοχετεύσουν χρήμα στην πραγματική οικονομία.

Ωστόσο, έστω κι έτσι, οι συνεχείς μειώσεις, αυξάνουν το ενδιαφέρον των πελατών για άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες, προσφέροντας -προϊόντος του χρόνου- έδαφος για νέες επενδύσεις, για περισσότερη ρευστότητα στον τομέα των ακινήτων, αλλά και μια διαρκώς αυξανόμενη ανάσα στην κυπριακή Οικονομία μέσω της ενίσχυσης της ζήτησης σε όλους τους τομείς της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα δανειακά επιτόκια που προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες εμφανίζονται αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Στον ίδιο κατηφορικό δρόμο κινούνται και τα καταθετικά επιτόκια και δη, μετά από την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας πέρσι τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων από το 3,33% τον Αύγουστο της φετινής χρονιάς υποχώρησε στο 3,31% Σεπτέμβριο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 η υποχώρηση ήταν της τάξης του 3,55%
Όσον αφορά στον Φεβρουάριο του 2015 το επιτόκιο για τα νέα στεγαστικά δάνεια ανερχόταν στο 4,59%.

Έτσι, ακόμα και μετά τις μειώσεις των τελευταίων περιόδων, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι τα δεύτερα ψηλότερα στην ευρωζώνη μετά την Ολλανδία, στην οποία διαμορφώνονται στο 3,70%, ενώ το μέσο επιτόκιο στην ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 2,58%, έχοντας υποστεί μείωση της τάξεως του 0,01% από τον προηγούμενο μήνα.

Επιχειρηματικά δάνεια

Σχετικά με το επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο, αυτό σημείωσε μείωση για το Σεπτέμβριο του 2016, πέφτοντας στο 4,40% από 4,51% τον Αύγουστο και 4,95% τον Σεπτέμβριο του 2015.

Πρωταθλήτρια «εις ύψος» στα επιχειρηματικά δάνεια, είναι η Ελλάδα με 4,74%, ενώ ουραγοί είναι το Λουξεμβούργο με 1,56% και η Φινλανδία με 1,52%, ενώ στην ευρωζώνη το μέσο επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων σημείωσε μείωση, καταλήγοντας στο 2,39% από 2,41% τον προηγούμενο μήνα.

Καταθέσεις

Στη δεύτερη θέση της κορυφής της λίστας με τα υψηλότερα καταθετικά επιτόκια φιγουράρει η Κύπρος, μετά τη Σλοβακία καθώς για νέες καταθέσεις η απόδοση που προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες διαμορφώθηκε στο 1,49% από 1,52% τον Αύγουστο και 1,52% τον περσινό Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα