Υπ.Παιδείας:Ατυχείς και παραπλανητικές οι αναφορές Γ.Γ. ΑΚΕΛ

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, αναφέρει πως θεωρεί ότι οι αναφορές του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού, στο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος, ήταν τουλάχιστον ατυχείς, παραπλανητικές, μηδενιστικές και ισοπεδωτικές.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι κάθε μια από τις επικρίσεις του κ. Κυπριανού

καταρρίπτονται από τεκμηριωμένα δεδομένα και αναφέρεται πως κατά την παρούσα διακυβέρνηση, και παρά το γεγονός ότι βιώσαμε τις συνέπειες οικονομικής κρίσης, ολοκληρώθηκαν 16 Νέα σχολεία, 57 άλλα σημαντικά έργα που επεκτείνουν/αναβαθμίζουν ουσιαστικά υφιστάμενες σχολικές μονάδες και 614 μικρότερης κλίμακας έργα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, δημιουργήθηκαν 24 νέα ολοήμερα σχολεία.

Περαιτέρω το Υπουργείο Παιδείας παρατηρεί πως δεν υπήρξε καμία αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα σε οποιαδήποτε βαθμίδα, αλλά με τη σημαντική μεταρρύθμιση που επιτεύχθηκε για την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού του ενιαίου Λυκείου, μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων, ο μέσος αριθμός μαθητών ανά τμήμα στο Λύκειο μειώθηκε αισθητά. Επίσης, ο μέσος αριθμός μαθητών ανά τμήμα σε όλες της βαθμίδες είναι κατώτερος από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει αναφέροντας ότι κατά την παρούσα διακυβέρνηση είναι η πρώτη φορά που διαμορφώθηκε και υλοποιείται ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, με συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόζονται σε όλες τις βαθμίδες.

Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα διορισμών, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως μετά από τρεις δεκαετίες συζητήσεων εφαρμόζεται ένα νέο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, που ήδη αγκαλιάστηκε από χιλιάδες, κυρίως νέους και προσοντούχους επιστήμονες, για τους οποίους ανοίγει επιτέλους ένα παράθυρο ελπίδας για πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Παρατηρεί δε ότι το ΑΚΕΛ ήταν το μόνο κόμμα που τήρησε αποχή κατά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

Συνεχίζοντας να απαντά στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ακόμα ότι στην παρούσα διακυβέρνηση ο Προϋπολογισμός για την ειδική εκπαίδευση αυξήθηκε σημαντικά, όπως και ο αριθμός του διδακτικού και θεραπευτικού προσωπικού και ο αριθμός των Σχολικών Συνοδών για τα παιδιά με αναπηρίες (από 620 συνοδούς το 2013 σε 800 συνοδούς το 2017). Προσθέτει πως ακόμα έχει επιτελεστεί σημαντική αναβάθμιση στο επίπεδο του εξοπλισμού που απαιτείται για τον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης και επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων των Ειδικών Σχολείων.

Το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει περαιτέρω ότι το δημόσιο σχολείο αναβαθμίζεται με μια σειρά από εκσυγχρονιστικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπου ήταν γενικά παραδεκτό ότι υπήρχαν ουσιαστικές αδυναμίες εδώ και πολλά χρόνια.

Σε σχέση με τις αναφορές του ΓΓ το ΑΚΕΛ για τον Πολιτισμό, το Υπουργείο παρατηρεί ότι κατά την παρούσα διακυβέρνηση έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται μια σειρά από σημαντικότατα έργα πολιτιστικής υποδομής που αναβαθμίζουν το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου και έχουν εξορθολογιστεί και εμπλουτιστεί οι διαδικασίες χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενώ με τη στήριξη και της Κυβέρνησης η Πάφος έχει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κατά το 2017.

Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας καλεί όλους να αφήσουν τα ζητήματα της παιδείας μακριά από οποιεσδήποτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα