ΥΠΠ: Πανέτοιμα τα δημόσια σχολεία για τη νέα χρονιά

Πανέτοιμες να υποδεχθούν τους μαθητές είναι οι σχολικές μονάδες, με πλήρη στελέχωση, άρτια υλικοτεχνική υποδομή βιβλία και γραφική ύλη με καινοτομίες όπως ο Σχολικός Οδηγός για τους γονείς, ο Ανοιχτός Διάλογος με γονείς και μαθητές, η Νέα Διαδικασία Έγκαιρης Παρέμβασης στα σχολεία, ο Οδηγός Νηπιαγωγού για την Ολόπλευρη Ανάπτυξη Παιδιού Προσχολικής Ηλικίας, η Δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για Στήριξη Παιδιών και Εφήβων και η Προώθηση του Εθελοντισμού.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εφαρμόζονται τα νέα ωρολόγια προγράμματα ενώ αλλαγές θα εφαρμοστούν και στα αναλυτικά προγράμματα.

Οι 49.472 μαθητές των δημοσίων δημοτικών σχολείων θα παρουσιαστούν στα σχολεία τους τη 14 Σεπτεμβρίου και θα μείνουν στο σχολείο μέχρι τις 13.05, ενώ οι μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών θα παρουσιαστούν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής παρουσιάζοντας, την Παρασκευή, την προετοιμασία και τις προτεραιότητες της νέας σχολικής χρονιάς, σημείωσε ότι ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην προσαρμογή στην Α` Δημοτικού.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για απαπαγοποίηση 120 θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης συμβάλλει στη σωστή στελέχωση των σχολικών μονάδων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των βιβλίων από την Ελλάδα και οι αποθήκες του Υπουργείου λειτουργούν υπό ατμόν ώστε όλα τα σχολεία να έχουν τα βιβλία έγκαιρα.

Σε ό,τι αφορά τις μεμονωμένες περιπτώσεις που γίνεται εκτύπωση βιβλίων, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι θα βρίσκονται στη διάθεση των σχολείων σε ηλεκτρονική μορφή με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σε έντυπη μορφή σε όλα τα σχολεία αρχές Οκτωβρίου.

Για τις κτιριακές υποδομές, ο κ. Καδής είπε ότι εκτελούνται 125 έργα με δαπάνη που ξεπερνά τα 30 εκ ευρώ. Πρόσθεσε ότι 49 μεγάλα έργα και 30 μικρότερης κλίμακας θα συνεχίσουν εξελίσσονται μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς να επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων και την ασφάλεια των μαθητών ή των εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά στον τεχνολογικό εξοπλισμό εξασφαλίζονται 6.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προβολείς για όλες στις βαθμίδες της εκπαίδευσης, συνέχισε.

Είπε ακόμα ότι θα συνεχιστεί η παροχή προγεύματος σε δικαιούχους μαθητές, που θα αρχίσει στις 2 Οκτωβρίου με αναβάθμιση του σάντουιτς και αύξηση κόστους από το το €1 στο €1.2 και πιο ορθολογική διαχείριση των δικαιούχων μαθητών. Απαντώντας σε ερώτηση, διευκρίνισε ότι πέρσι παρατηρήθηκαν σπατάλες. Πρόσθεσε ότι πέρσι παρατηρήθηκε ότι ποσοστό από 5% μέχρι 20% των δικαιούχων μαθητών δεν αξιοποιούσαν το πρόγευμα και φέτος θα γίνει πιο προσεκτική επιλογή.

Εξήγησε επίσης ότι επειδή τις πρώτες μέρες διαπιστώνονται οι ανάγκες, δεν υπάρχει η δυνατότητα λόγω τεχνικών δυσκολιών για παροχή προγεύματος από την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς. Κατά την περσινή χρονική χρονιά οι δικαιούχοι ήταν 13.600 ανέφερε.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν μετά από διαβούλευση θα περάσουν φέτος στο στάδιο της υλοποίησης. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, εφαρμόζονται στη Δημοτική και Μέση Γενική Εκπαίδευση τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα. Πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστούν αλλαγές στη δημοτική εκπαίδευση στα μαθήματα που χρειάζονται ενίσχυση και είναι τα ελληνικά, τα μαθηματικά, τα αγγλικά και η φυσική αγωγή.

Ο κ. Καδής είπε ακόμα ότι οι ώρες διδασκαλίας αυξάνονται στις 38 στα γυμνάσια από 37 που είναι σήμερα και τίθεται σε εφαρμογή η σταδιακή κατάργηση του ενιαίου λυκείου. Η Α΄ Λυκείου παύει να είναι κοινού κορμού και εισάγεται σύστημα επιλογής μαθημάτων με 6 κατευθύνσεις σπουδών από την Ά Λυκείου, εξήγησε αναφέροντας ότι σε 3 χρόνια θα καταργηθεί τελειωτικά το ενιαίο Λύκειο.

Περαιτέρω ο κ. Καδής είπε ότι ενισχύεται ο θεσμός των Μουσικών και Αθλητικών Λυκείων που θα λειτουργούν σε όλες τις πόλεις και επειδή - όπως ανέφερε - η καλλιέργεια των ταλέντων μπορεί και πρέπει να ξεκινά από μικρότερες ηλικίες θα λειτουργήσουν μουσικά γυμνάσια σε τρεις επαρχίες και αθλητικά γυμνάσια σε δύο.

Άλλη σημαντική καινοτομία που εισάγεται είναι η επαγγελματική μάθηση για τους εκπαιδευτικούς που θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή, με φορέα υλοποίησης το παιδαγωγικό ινστιτούτο με απώτερο στόχο τη συστηματική και συνεχής και καθ΄ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας, μάθησης για όλους τους εκπαιδευτικούς. Διευκρίνισε πως αυτή θα εφαρμόζεται με στοχευμένη για κάλυψη αναγκών.

Πρόσθεσε ότι φέτος θα εφαρμοστεί σε 25 σχολεία και μετά από αξιολόγηση θα εφαρμοστεί καθολικά το 2016 – 2017.

Σε ό.τι αφορά το νέο σύστημα διορισμού, ο κ. Καδής είπε ότι ήδη άρχισαν οι αδιόριστοι να εγγράφονται στους νέους πίνακες διορισίμων και ανέφερε πως το Υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας των σχετικών κανονισμών.

Αναφέροντας ακόμα ότι το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι αναχρονιστικό, πρόσθεσε ότι αυτή η χρονιά θα είναι η χρονιά διαμόρφωσης του νέου συστήματος αξιολόγησης.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι θα εκδοθεί σχολικός οδηγός με πληροφορίες, ώστε να γίνεται καλύτερος οικογενειακός προγραμματισμός για τη διαχείριση των υποχρεώσεων των μαθητών, που θα διανεμηθεί στα σχολεία τον Οκτώβρη.

Είπε ακόμα ότι θα εγκαινιαστεί διάλογος με γονείς και μαθητές σε όλες τις επαρχίες.

Είπε επίσης πως υιοθετείται διαδικασία έγκαιρης παρέμβασης και εφαρμόζεται μηχανισμός για εντοπισμό των μαθητών που χρειάζονται περαιτέρω στήριξη στις μαθησιακές τους ανάγκες. Εξηγώντας ότι θα εκδοθεί οδηγός προς τους νηπιαγωγούς με βάση τον οποίο θα κρίνουν την ωριμότητα του παιδιού και την ικανότητα του να φοιτήσει σε δημοτικό.

Συνεχίζοντας ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή για στήριξη παιδιών και εφήβων, για να στηρίζονται τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού. Για τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο λεπτομερής ενημέρωση.

Πρόσθεσε ότι θα γίνει προώθηση του εθελοντισμού για εκπαιδευτικούς και μαθητές με εγχειρίδιο που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον Επίτροπο Εθελοντισμό.

Οι υπό έμφαση στόχοι της χρονιάς, όπως παρατέθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας είναι η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, τα διαχρονικά διδάγματα των Κυπρίων για Ελευθερία και η ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και την προώθηση της ισότητας και του σεβασμού.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως οι ομάδες εργασίας θα ετοιμάσουν ενιαία αξιολόγηση για τους μαθητές αναφέροντας ότι θα δίνεται ένδειξη της αξιολόγησης στους γονείς από το δημοτικό.

Στις τεχνικές σχολές, είπε, δημιουργήθηκαν υποδομές για πρόσθετους 300 μαθητές σε δημοφιλείς κλάδους, ενώ επεκτείνεται ο θεσμός του ΖΕΠ με δαπάνη 12 εκ. από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο.

Ο Υπουργός Παιδείας, αφού ανέφερε ότι θα επεκταθεί και ο θεσμός των θερινών δημοσίων σχολείων, είπε πως άρχισε να εφαρμόζεται και η αναδόμηση του Υπουργείου Παιδείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα