Υπουργείο Υγείας: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί, λέει το Υπουργείο Υγείας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια κακοήθης νόσος που μπορεί να προληφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό κι αν δεν ανιχνευθεί έγκαιρα, η πιθανότητα ίασης είναι εξαιρετική, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Όπως αναφέρεται, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει το κατώτερο τμήμα της μήτρας. «Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που μπορεί εύκολα να διαγνωστεί μέσω του τεστ ΠΑΠ

από πολύ αρχικό στάδιο και να θεραπευτεί πλήρως. Το τεστ Παπανικολάου παρέχεται δωρεάν από το ΓΕΣΥ κάθε δύο χρόνια», σημειώνεται.

Επίσης, μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της πραγματοποίησης εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), κατά την εφηβική ηλικία.

Ο HPV (Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), αναφέρεται, είναι ένας DNA ιός ο οποίος μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Μεταδίδεται δια της σωματικής επαφής και κατά κύριο λόγο, μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Το εμβόλιο, σημειώνεται, χορηγείται δωρεάν για τους δικαιούχους ΓεΣΥ μέσω των Προσωπικών Ιατρών και για τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ, μέσω των Κέντρων Προστασίας Μητρότητας και Κέντρων Εμβολιασμού Ενηλίκων.

Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο χορηγείται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11 ετών μέχρι 13 ετών και 364 ημερών, νοουμένου ότι η 1η δόση θα χορηγείται εντός του ορίου αυτού. Οι δικαιούχοι δύνανται να λάβουν την 2η δόση δωρεάν έστω και αν έχουν υπερβεί το ηλικιακό όριο, όχι όμως αργότερα των έξι μηνών από την χορήγηση της 1ης δόσης.

Επίσης, χορηγείται σε  άτομα ηλικίας 18-26 ετών που παρουσιάζουν ανοσοανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένης και της HIV λοίμωξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα