Υπουργείο Οικονομικών: Η Κύπρος παγώνει 1,2 δισ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία ρωσικής ιδιοκτησίας που διαχειρίζονται εταιρείες με έδρα την Κύπρο πάγωσαν, σε συμμόρφωση με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε δημοσίευμα του Associated Press που επικαλείται πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, αναφέρεται ότι η «συντριπτική

πλειοψηφία» των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων διατηρούνταν σε πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι το συνολικό ποσό προστέθηκε στα 105 εκατομμύρια ευρώ που δέσμευσαν οι τράπεζες στην Κύπρο.

Το υπουργείο παρείχε τις πληροφορίες ως απάντηση στον Ευρωπαίο Επίτροπο Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ότι η Κύπρος υστερεί στο να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία ρωσικής ιδιοκτησίας.

Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι πρόκειται για σφάλμα που οφείλεται στην λήψη ελλιπών πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ένα σφάλμα το οποίο διορθώθηκε.

Επιπλέον στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να ενισχύσει την εποπτική της ικανότητα  διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση της με τις διεθνείς κυρώσεις, ιδρύοντας μια εξειδικευμένη μονάδα με το πρότυπο του Γραφείου Εφαρμογής Οικονομικών Κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο τέλος επισημαίνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη «της αποτελεσματικής και ομοιόμορφης εφαρμογής κυρώσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπουργείο Οικονομικών, Κύπρος,ypourgeio oikonomikon, kypros