ΥΠΟΙΚ: Τροποποίηση για αποφυγή νέας "φούσκας" στα ακίνητα

Προβληματισμός και ανησυχία είναι η πρώτη ανεπίσημη, για την ώρα, αντίδραση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων από το προωθούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον ΦΠΑ.

Ενώ έντονη αναμένεται ότι θα είναι η αντίδραση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μέσω της τροποποίησης, διαγράφει από το νόμο το άρθρο που αφορά στην απόδοση ΦΠΑ

από τον πελάτη για ορισμένες συναλλαγές.

Ουσιαστικά, οι εργολάβοι θα πρέπει, από το 2018 να καταβάλλουν πλέον τον ΦΠΑ του 19% και να αναμένουν επιστροφή του ή συμψηφισμό του με τον φόρο όταν θα πωλήσουν.

Βεβαίως, η τροποποίηση αγγίζει γενικότερα τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον ΦΠΑ και λαμβάνουν κατασκευαστικές υπηρεσίες.

Μετά την οικονομική κατάρρευση του 2013, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια προώθησης της ανάπτυξης της οικονομίας και συγκεκριμένα του τομέα των κατασκευών δεν τους υποχρέωνε να πληρώσουν και να το διεκδικήσουν αφού υπολογιζόταν στη λογιστική πράξη.

Πρακτικά, οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται πλέον επιπρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη και του ΦΠΑ των έργων που εκτελούν.

Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Οικονομικών στην ανάλυση αντικτύπου της προτεινόμενης τροποποίησης, οι στόχοι του μέτρου έχουν επιτευχθεί. Περαιτέρω, στην επιχειρηματολογία του για την αναγκαιότητα της κατάργησής του και της επιστροφής στην τάξη πραγμάτων που ίσχυε προ κρίσης αναφέρει ότι:

Επιτεύχθηκαν οι στόχοι της βελτίωσης της ρευστότητας και της δραστηριότητας του τομέα.Το αποδεικνύουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε οικοδομικό και κατασκευαστικό τομέα.Επιδιώκεται η αυτόνομη λειτουργία του οικοδομικού και του κατασκευαστικού τομέα.Αποφεύγεται η δημιουργία νέας "φούσκας" στον τομέα.

Έγινε διαβούλευση με ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών και τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ακινήτων και άλλους οικονομικούς φορείς του τόπου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών οι συμμετέχοντες εισηγήθηκαν να μην καταργηθεί το μέτρο ή να μελετηθεί η κατάργησή του σε μεταγενέστερο στάδιο με την πάροδο 2 - 3 ετών. Πλέον αναμένεται η συζήτηση του θέματος στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής.

Πηγές από τον ΣΕΛΚ πνέουν μένεα καθώς θεωρούν ότι η απόσυρσή του θα πλήξει την οικονομία ακόμα και αυτές τις ξένες επενδύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα