ΥΠΟΙΚ: Η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό

Η κυπριακή οικονομία σήμερα ανακάμπτει και μάλιστα με ένα ισχυρό ρυθμό, χωρίς καμιά επίπλαστη ώθηση από αλόγιστες και ελλειμματικές δημόσιες δαπάνες αλλά και χωρίς εξίσου επίπλαστη ώθηση από υπερβολικό τραπεζικό δανεισμό προς την οικονομία, τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξη του.

Μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι «σήμερα είναι βιώσιμη η αναπτυξιακή προοπτική χωρίς υπερβολικό τραπεζικό δανεισμό, χωρίς έλλειμμα στις δαπάνες του δημοσίου, με απόλυτα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «η ανάπτυξη

προέρχεται από όλους ουσιαστικά τους παραγωγικούς τομείς, που έχει στηριχθεί από φορολογικά κίνητρα, από την πραγματοποίηση επενδύσεων από την κινητικότητα που υπάρχει σε ένα ευρύ φάσμα των τομέων της οικονομίας μας».

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει ότι ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2018 θα είναι «και αυτός ισοσκελισμένος» και διαβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση θα παραμείνει στα πλαίσια της συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών.

«Η συνετή διαχείριση που έχουμε ακολουθήσει αλλά και η επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς δημιουργεί πράγματι περιθώρια και για φορολογικές ελαφρύνσεις και για προώθηση νέων πολιτικών, και για προώθηση νέων έργων που ο τόπος μας έχει ανάγκη», επισημαίνει.

Όσον αφορά τις πολιτογραφήσεις, ο κ. Γεωργιάδης εκφράζει την θέση ότι η Κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε νέα ρύθμιση και διαφοροποίηση του σχεδίου πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έχει συνέχεια, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καθοριστεί όριο στις πολιτογραφήσεις που θα πραγματοποιούνται ανά έτος.

Αναφορικά με την αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων Προνοίας, ο Υπουργός σημειώνει η επιπρόσθετη και σε βάθος χρόνου αναπλήρωση που έχει αποφασιστεί παραμένει εντός των δημοσιονομικών ορίων χωρίς να δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα.

Σε σχέση με τον Συνεργατισμό, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει στη συνέντευξη του στην «Κ» ότι η επιδίωξη δεν πρέπει να είναι η επιστροφή στο παρελθόν αλλά η μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο, πιο αξιόπιστο και εύρωστο το οποίο να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της οικονομίας και όχι τα όποια άλλα πολιτικά, κομματικά, τοπικά ή άλλα συμφέροντα.

Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα, ο Υπουργός αναφέρει ότι δεν θα τον παραξένευε μια κίνηση προς την κατεύθυνση συγχωνεύσεων τραπεζών, ούτε θα ήταν μια εξέλιξη αρνητική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα