Υπό διάλυση το Μουσείο Αγώνος 55-59

Υπό διάλυση βρίσκεται το Μουσείο Αγώνος 55-59, ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του τόπου μας, καταγγέλλει με πικρία η πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κλαίρη Αγγελίδου. Το μουσείο λειτουργεί κανονικά, απαντά το Υπ. Παιδείας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, η κ. Αγγελίδου, ζητά περισσότερη ευαισθησία από τους αρμόδιους.

Μέσω γραπτής επιστολής της απευθύνει έκκληση στο Υπουργείο Παιδείας, την Βουλή

των Αντιπροσώπων και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβουν δράση και να γλυτώσουν το μουσείο από τον αργό θάνατο.

Μιλώντας στο SigmaLive, η κ. Αγγελίδου ανέφερε ότι πλέον στο μουσείο υπάρχει μόνο ένας βιβλιοθηκονόμος και μία καθαρίστρια. «Δεν υπάρχει ούτε έφορος, ούτε γραμματεία, ούτε ξεναγός. Είναι πραγματικά κρίμα. Τα παιδιά μας θα έπρεπε να επισκέπτονται το μουσείο και να παίρνουν τα σωστά διδάγματα».

Στο τέλος της επιστολής της, η κ. Αγγελίδου αναφέρει χαρακτηριστικά « στους ήρωες οφείλουμε πολλά. Σιγά – σιγά να ξεχρεώνουμε».

Υπουργείο Παιδείας: «Το μουσείο λειτουργεί κανονικά»

Το μουσείο λειτουργεί κανονικά και υπάρχει μόνιμο προσωπικό, δήλωσε στο SigmaLive, o Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Παύλος Παρασκευάς. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι το μουσείο είναι υποστελεχωμένο, αφού μετά την αφυπηρέτηση του υπεύθυνου το Υπουργείο Οικονομικών δεν ενέκρινε την πλήρωση της θέσης λόγω του μορατόριουμ για τις αφυπηρετήσεις.

Ο κ. Παρασκευάς επανέλαβε ότι το μουσείο δέχεται επισκέψεις κανονικά, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με το ΣΙΜΑΕ (Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ), για ενίσχυση της στελέχωσης του μουσείου.

Από αποθήκη σε στολίδι

Σημειώνεται ότι η κ. Αγγελίδου κατά τη διάρκεια της θητείας της εργάστηκε σκληρά για την αναβάθμιση του Μουσείου και σε συνεργασία με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Α’, το μετέτρεψαν από αποθήκη σε στολίδι. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου το ιστορικό μουσείο της Λευκωσίας, άρχισε να αποψιλώνεται.

Όπως επισημαίνει σήμερα η Κλαίρη Αγγελίδου, στο Μουσείο υπάρχουν αρχεία που δεν ξέρουμε τι περιέχουν. «Είναι καταχωνιασμένα σε κασόνια και τενεκέδες εδώ και 60 χρόνια. Ούτε ξέρουμε ποια είναι, ούτε σε τι κατάσταση βρίσκονται. Μπορεί να βρούμε και τα αρχεία του Ροζιέ Μιλιέζ που με διαβεβαίωνε ότι χάρισε στο Μουσείο Αγώνος».

Σε αυτό το μουσείο, ο επισκέπτης μπορεί να μάθει όλη την ιστορία του αγώνα της ΕΟΚΑ, βλέποντας όπλα ,βόμβες και αναμνηστικά αντικείμενα. Το μουσείο καταγράφει επίσης, την σύλληψη των μελών της ΕΟΚΑ από τους Βρετανούς.

Follow @KonstantinaNeo !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα