ΥΠΕΞ Γαλλίας: Μεταβαίνει στην Αίγυπτο εν μέσω προσπάθειας εκεχειρίας στη Γάζα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη, στο Κάιρο «στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αιγύπτου να επιτύχει την απελευθέρωση των ομήρων και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος έχει επισκεφθεί τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, πρόκειται να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι,

γύρω στο μεσημέρι για να συζητήσουν «το θέμα των τριών Γάλλων ομήρων και την ανθρωπιστική συνεργασία», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Το ταξίδι του έρχεται καθώς η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς εξετάζει το τελευταίο σχέδιο εκεχειρίας με το Ισραήλ που προτάθηκε στις συνομιλίες του Καΐρου με τους διαμεσολαβητές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Η Χαμάς δήλωσε ότι εξετάζει ένα σχέδιο για εκεχειρία 40 ημερών και την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων με μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ο τελευταίος πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.170 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ισραήλ που κατέγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 34.568 ανθρώπων στη Γάζα, κυρίως γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.

Παλαιστίνιοι μαχητές πήραν επίσης περίπου 250 ομήρους στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ εκτιμά ότι 129 παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων 34 πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας για επικείμενο λιμό λόγω της σοβαρής έλλειψης τροφίμων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΞ Γαλλίας, Μεταβαίνει, Αίγυπτο, Γάζα,ypex gallias, metavainei, aigypto, gaza