ΥΠΕΣ:Προχωρεί η διαχείριση σκουπιδιών χωρίς κωλύματα

Χωρίς κανένα νομικό ή διαχειριστικό πρόβλημα, μπορεί να προχωρήσει το Συμβούλιο Διαχείρησης, την άμεση διακοπή του συμβολαίου στο ΧΥΤΥ Κόσιης, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου. Ο κ.Χάσικος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΣ

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Συμβουλίου Διαχείρισης

Οικιακών Αποβλήτων Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Όπως ανέφερε ο κ. Χάσικος, «με τη βοήθεια του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, μπορούμε να δρομολογήσουμε τα πράγματα ώστε να υπάρχει συνεχής διαχείριση των σκουπιδιών χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα».

Όπως είπε, ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι το Συμβούλιο Διαχείρισης, το οποίο αποτελείται από τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες της περιοχής ή των περιοχών που εξυπηρετούνται από το εργοστάσιο, μπορεί να προχωρήσει σε άμεση διακοπή του συμβολαίου για το ΧΥΤΥ Κόσιης.

Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Διαχείρισης σε συνεργασία με τους θεσμούς και την Κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα με έναν τρόπο που να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε διαχειριστικό αλλά πολύ περισσότερο νομικό.

«Είναι ένα από τα θέματα που μελετούμε, δηλαδή ποιος θα αναλάβει τη διαχείρισης του εργοστασίου, αν θα είναι εργολάβος, μέσα από διαδικασίες που θα προκηρυχθούν με έναν τρόπο έτσι ώστε να μην μπούμε στο χρόνο, είναι ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα. Άλλος τρόπος είναι ο διορισμός διευθυντή για τη διαχείριση. Όλα αυτά είναι αποφάσεις που θα πάρει το διαχειριστικό συμβούλιο πάντα σε συνεργασία με την Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν επιλογές δηλαδή και να μην ανησυχείτε καθόλου», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι επιλογές θα συνεπάγονται τη μείωση της τιμής την οποία θα πληρώνουν οι πολίτες, ο κ. Χάσικος απάντησε «βεβαίως».

Όπως είπε, όλα αυτά έχουν μία και μοναδική κατεύθυνση, το πώς θα εξυπηρετείται ο πολίτης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

«Και νομίζω ότι αυτή είναι η ευκαιρία. Επιτέλους, να φέρουμε τη διαχείριση στα επίπεδα του πραγματικού κόστους και όχι μέσα από υπέρμετρες-υπερβολικές χρεώσεις τις οποίες, στο τέλος, καλείται να πληρώσει ο πολίτης», ανέφερε.

Θέμα αναβολής εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης

Ερωτηθείς για την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ για αναβολή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης και κατά πόσο θα επιθυμούσε ενόψει και της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης να υπάρξει αναβολή, ο κ. Χάσικος ανέφερε «αν η επιθυμία της Κυβέρνησης ήταν η αναβολή των εκλογών, αυτό θα αποτυπώνετο μέσα από την κατάθεση του νομοσχεδίου», ανέφερε.

Από την άλλη, πρόσθεσε το Υπουργείο δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να διαφωνήσει με ό,τι αποφασίσει η βουλή.

Αναφέροντας ότι η μεταρρύθμιση θέλει ένα μεταβατικό στάδιο για να υλοποιηθεί, σημείωσε ότι πρώτα απ` όλα θα πρέπει να ψηφιστούν κανονισμοί, πέραν του σχετικού νόμου.

«Άρα λοιπόν, υπάρχει η αναγκαιότητα του χρόνου, τόσο για σκοπούς υλοποίησης, άλλο τόσο όμως για σκοπούς ψήφισης των κανονισμών που χωρίς αυτούς δεν μπορεί η μεταρρύθμιση να λειτουργήσει», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η απόφαση της Βουλής βεβαίως και θα είναι σεβαστή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα