ΥΠΕΣ:Μεμονωμένο περιστατικό η άφιξη των 28 ναυαγών στη Κύπρο

Μεμονωμένο χαρακτηρίζει το χθεσινοβραδινό περιστατικό εντοπισμού βάρκας με 28 πρόσωπα που έφτασαν στην Κύπρο μέσω Τουρκίας ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των επίσημων εορτασμών της Λεμεσού για την επέτειο της 1ης Απριλίου, ο κ. Χάσικος επιβεβαίωσε ότι ένα πρόσωπο, που φέρεται να είναι ο διακινητής, έχει συλληφθεί από την Αστυνομία και ότι οι υπόλοιποι 27 διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στην Κοφίνου.

"Αυτή τη στιγμή ήδη έχουν μεταφερθεί στην Κοφίνου και προχωρούν

με τις διαδικασίες υποβολής αίτησης για άσυλο, για όσους ενδιαφέρονται και γίνονται όλα όσα προβλέπονται σύμφωνα με τον νόμο γι αυτούς τους ανθρώπους", είπε και υπέδειξε πως "υπάρχει και το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οι υποδομές που μπορούν να τους υποδεχτούν".

Σε ερώτηση αν πρόκειται για μετανάστες ή πρόσφυγες, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε πως "αυτό θα διαλευκανθεί τώρα" και πρόσθεσε ότι έχουν ξεκινήσει από το Ανεμούριο της Τουρκίας με προορισμό την Κύπρο.

Παρά το ότι προορισμός τους ήταν η Κύπρος, είπε ο κ. Χάσικος, το περιστατικό θεωρείται μεμονωμένο και δεν θα πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας και ούτε συντρέχει λόγος για "υψηλού βαθμού επιτήρηση", υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος δεν αποτελούσε ποτέ τελικό προορισμό για πρόσφυγες.

Κύπρος είναι νησί και δεν είναι εύκολη η μετάβαση από ένα νησί στην κεντρική Ευρώπη, όπως είναι και ο τελικός προορισμός των προσφύγων", είπε και σημείωσε ότι υπάρχει από πλευράς των ανθρώπων αυτών μια απροθυμία να έρθουν Κύπρο.

Διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα για τη διαχείριση τέτοιων θεμάτων, ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί με την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τόνισε ότι οριστική επίλυση του προβλήματος και τερματισμός αυτής της ροής προσφύγων θα υπάρξει μόνο με "επίλυση των σοβαρότατων θεμάτων που έχουν η γενεσιουργές χώρες, δηλαδή ο πόλεμος στη Συρία ".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα