ΥΠΕΣ: Χειριζόμαστε το θέμα με τα επεισόδια στο Πουρνάρα

Το Υπουργείο χειρίζεται το θέμα δεν περιμέναμε τα επεισόδια για να κάνουμε χειρισμούς και βεβαίως δεν είναι μόνο το υπουργείο εσωτερικών, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε σημερινές του δηλώσεις.


Εξήγησε πως, «τα θέματα ασφάλειας χειρίζονται άλλα υπουργεία όπως και τα θέματα κοινωνικής ευημερίας σε ένα τρίτο υπουργείο. Επομένως υπάρχει συνεργασία μεταξύ των υπουργείων για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πραγματικά πολύ σοβαρό θέμα και ολοένα αυξανόμενο δυστυχώς».
«Από την άλλη η καλύτερη απάντηση είναι το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι στην

Κύπρο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κύριος Σχοινάς με την ομάδα του και βεβαίως δεν θα είναι φιλοφρονική επίσκεψη. Θα είναι επίσκεψη ουσίας και για το μεταναστευτικό και βεβαίως με αφορμή την εδώ επίσκεψη του ευελπιστούμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης ΕΕ-Κυπριακής Δημοκρατίας κάτω από την ομπρέλα του οποίου θα τεθούν και έχουν μπει ήδη όλα τα θέματα που αφορούν την διαχείριση της μετανάστευσης», είπε.

Ο κος Νουρής σημείωσε πως, « έχεπεξηγήσει και για αυτό άλλωστε έχει συγκροτηθεί το μνημόνιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλο αυτό το διάστημα την αναγκαιότητα όλο αυτό το διάστημα να υπάρξει μία συγκροτημένη και σταθερή πολιτική αλλά βεβαίως και στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ποιο έμπρακτο τρόπο ώστε να βοηθηθούμε στην αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης συγκυρίας. Άρα λοιπόν είμαστε σε εγρήγορση αλλά το γεγονός ότι έχουμε συνεχώς και καθημερινά τις ροές να μην έχουν τελειωμό κυριολεκτικά από την πράσινη γραμμή και το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει ακόμη σαν ΕΕ να πετύχουμε τους αριθμούς που θέλουνε στα θέματα επιστροφών είναι αυτό που αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βαρίδι για την ΚΔ. Θέλω να ελπίζω ότι και στον ένα και στον άλλον πυλώνα θα έχουμε εντός του 2022 τέτοιες εξελίξεις που θα απαβλήνουν  το πρόβλημα και θα επιτρέψουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση μέχρι τότε αυτό το οποίο γίνεται και στη. ΚΔ και στην περίπτωση του «Πουρνάρα» είναι εμβαλοματικές κινήσεις ακριβώς για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα».

«Δεν είναι ο στόχος μας και ο σκοπός μας να κάνουμε την Κύπρο χώρο δημιουργίας πρόσθετων μέτρων φιλοξενίας, επαναλαμβάνω ότι ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος είναι να περιορίσουμε τις ροές από την πράσινη γραμμή και να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των επιστροφών», είπε.

«Χθες είδα την Γερμανίδα πρέσβειρα με την οποία έχουμε συζητήσει την δυνατότητα διενέργειας κοινών πτήσεων επιστροφών. Έχει ήδη προγραμματιστεί μία πτήση στις 8 Μαρτίου, έχουμε ήδη καταφέρει και κάνει μία κοινή πτήση με το Βέλγιο στο Κόνγκο με την επιστροφή μικρού αριθμού. Σε πρώτη φάση θα κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση έχω συνεννοηθεί και συμφωνήσει με τον Γάλλο ομόλογό μου που έχουν και την προεδρία αυτό το εξάμηνο για την διενέργεια είτε κοινών πτήσεων είτε υποβοηθήσει της ΚΔ για επιστροφή υπηκόων αφρικανικής προέλευσης στις υποσαχάριες χώρες. Βεβαίως είμαστε σε μία συνεχή προσπάθεια και με τον Υπουργό εξωτερικών που είχαμε χθες μία συζήτηση για να βοηθηθούμε ακριβώς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής προς την κατεύθυνση των χωρών της Ινδίας και του Πακιστάν για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Είμαστε κυριολεκτικά συνεχώς και χωρίς καμία διάθεση να εφιστούμε οποιονδήποτε κόπο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και θέλω να ελπίζω ότι οι προσπάθειες μας θα ευοδωθούν», είπε τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΣ, Χειριζόμαστε, Πουρνάρα,ypes, cheirizomaste, pournara