Υπερβολική για τους επενδυτές η πτώση τιμών αργού πετρελαίου

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν την Παρασκευή μεγάλα κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ολοκληρώνοντας μια έντονη εβδομάδα, με τους επενδυτές να θεωρούν ως υπερβολική τη σημαντική πτώση των τιμών του "μαύρου χρυσού" κατά τις τελευταίες ημέρες.

Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas

Intermediate (WTI), παράδοσης Οκτωβρίου, σημείωσε την Παρασκευή σημαντική άνοδο $2,66 ή 6,3%, κλείνοντας στα $45,22 το βαρέλι στο Χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας, συμβόλαια Οκτωβρίου, έκλεισε στα $50,05 το βαρέλι στο Λονδίνο, πραγματοποιώντας άλμα $2,49 ή 5,2%, σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, το WTI ενισχύθηκε κατά 11%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών, μετά τη βουτιά την περασμένη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εξήμισι ετών, στα $38,24 το βαρέλι. Το Μπρεντ ενισχύθηκε περίπου 10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2009.

Τα δύο συμβόλαια είχαν εκτοξευθεί κατά περίπου 10% την περασμένη Πέμπτη, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά έξι ετών, μετά την είδηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό καλύτερο από τον αναμενόμενο, κατά 3,7%.

Από την πλευρά της προσφοράς, η αύξηση των τιμών υποστηρίχθηκε από το κλείσιμο από μέρους της Shell, την Πέμπτη, δύο βασικών αγωγών στη Νιγηρία, περιορίζοντας μια μεγάλη ποσότητα αργού για εξαγωγή, λόγω των διαρροών και των δολιοφθορών.

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα $40 το βαρέλι την περασμένη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης που παρουσιάζει η κινέζικη οικονομία και η αναταραχή στην χρηματιστηριακή αγορά θα οδηγήσει σε στασιμότητα την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον αναλυτή της Price Futures Group Phil Flynn.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα