Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων

Η Ολομέλεια της Βουλής, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για πώληση δανείων σε τρίτους, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση από την Τρόικα της 8ης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι παρόντες 26 βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και εναντίον οι 25 παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ,

ΚΣ ΕΔΕΚ, του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και του Ευρωπαϊκού Κόμματος καθώς και ο βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.

Η Ολομέλεια ψήφισε επίσης κατά πλειοψηφία τις τροπολογίες του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, ενώ καταψήφισε τις τροπολογίες των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Κινήματος Οικολόγων και Συμμαχίας Πολιτών.

Οι πρόνοιες:

Η τράπεζα πρέπει να κοινοποιεί την πρόθεσή της να πωλήσει όλο ή μέρος του χαρτοφυλακίου πιστωτικών διευκολύνσεων.Η κοινοποίηση θα γίνεται μέσω της επίσημης εφημερίδας της δημοκρατίας και σε τρείς εφημερίδες του ετήσιου Τύπου. Οι δανειολήπτες ή οι εγγυητές εάν επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλουν πρόταση για εξαγορά του δανείου τους σε διάστημα 45 ημερών. Η τράπεζα πρέπει να καλεί μέσω επιστολών δανειολήπτες και εγγυητές, εάν επιθυμούν, να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς των δανείων τους.Οι δανειολήπτες δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν προτάσεις εξαγοράς. Οι δανειολήπτες θα μπορούν να υποβάλουν προτάσεις μόνο μια φορά.Σε περίπτωση που δεν υποβληθούν προτάσεις εντός 45 ημερών συμπεραίνεται ότι δεν υπάρχει επιθυμία εξαγοράς από το δανειολήπτη.Η τράπεζα πρέπει να ενημερώνει την Κεντρική Τράπεζα ανά εξάμηνο για τον αριθμό των δανείων που θα πωλεί.Η πώληση δανείων θα διέπεται από τη δικαιοδοσία των επαρχιακών δικαστηρίων εκτός και εάν προβλέπεται διαφορετικά από τη σύμβαση της πιστωτικής διευκόλυνσης.Ψηφίστηκε επίσης τροπολογία που αφορά λόγους εθνικού συμφέροντος και δίδει το δικαίωμα στην Κεντρική Τράπεζα να μπορεί να αρνηθεί την πώληση δανείων σε νομικό πρόσωπο, τη χορήγηση άδειας για την εξαγορά δανείων στη Δημοκρατία και να μην επιτρέπει την απόκτηση ή την αύξηση ειδικής συμμετοχής σε εταιρεία εξαγοράς, όπως και το διορισμό συμβούλου σε διοικητικό όργανο εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων.

Όπως αποκάλυψε προ δύο εβδομάδων στο Sigma, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, γίνεται από κοινού μελέτη με το ΔΗΚΟ με τη συνδρομή Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων ώστε να βρεθούν τρόποι που να επιτρέπουν τη δημιουργία τέτοιου σχήματος, διασκεδάζοντας όλες τις ανησυχίες και δη τον επηρεασμό του δημοσίου χρέους εφόσον υπάρξει κρατικη συμμετοχή.

Είναι χαρακτηριστικό και το σχόλιο του προέδρου του ΔΗΚΟ στην ολομέλεια ότι στην Ιταλία μελετούσαν τη δημιουργία τέτοιας εταιρείας για δύο και πλέον χρόνια.

"Ανησυχούμε πάρα πολύ διότι τα ΜΕΔ της Κύπρου θα δοθούν σε τιμές χάρισμα και θα έρθουν σε ξένες εταιρείες", ανέφερε ο Σταύρος Ευαγόρου βουλευτής ΑΚΕΛ στις "Τομές στα Γεγονότα" του Sigma. Υπογράμμισε οτι το 1/4 της Κύπρου είναι υποθηκευμένο και φοβάται αυτά τα 28 δις να δοθούν σε ιδιωτικά ταμεία, έπειτα από το νομοσχέδιο της πώλησης δανείων που ψηφίστηκε σήμερα στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

"Δεν πρέπει να κάνουμε κομματική πολιτική δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, διότι όπως είπε, πωλήσεις δανείων, γίνονταν πάντοτε στην Κύπρο και δεν αντιλήφθηκε ανησυχίες στα δάνεια που έχουν ήδη πωληθεί. Όπως ανέφερε, "μόνο όταν είναι μνημονιακή υποχρέωση υπάρχουν αντιδράσεις". Εν συνεχεία, αναφέρθηκε ότι το πλαίσιο αφερρεγγυότητας είναι σε ισχύ και είναι ένα δίχτυ προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα