Υπαναχωρήσεις Ακιντζί, ερωτήματα και η σημερινή συνάντηση

Μια από τις πιο σημαντικές συναντήσεις για τη μετέπειτα έκβαση των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, έχουν σήμερα στις 10.00 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί.

Το εσωτερικό μέτωπο είναι σμπαραλιασμένο και ενδεχομένως στη χειρότερη του φάση των τελευταίων χρόνων, με αλληλοκατηγορίες για ρητορικές μίσους και για διαχωρισμό του λαού σε προδότες και πατριώτες, με τα κόμματα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους εν μέσω έντονων χαρακτηρισμών.

Το δεδομένο αυτό, έχει τη σημασία του, μιας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα κληθεί σήμερα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο να

διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει τα επόμενα βήματα και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Βασικά ερωτήματα στα οποία αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σήμερα είναι:

Ποιος θα είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στη συνέχεια της διαδικασίας; Θα έχει ρόλο επιδιαιτητή ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε;Με ποιο τρόπο θα υποβάλλει τις εισηγήσεις και τις ιδέες του, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, σε σχέση με τα εκκρεμούντα ζητήματα στα οποία δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία;Ποια ζητήματα και κεφάλαια θα τεθούν προς συζήτηση στο πακέτο σημαντικών ζητημάτων που θα συμφωνηθεί, στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί; Το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων θα είναι ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν; Πόσο συχνές και σε τι επίπεδο θα είναι οι συναντήσεις στο επόμενο διάστημα; Πότε και με ποια δεδομένα θα επιδιώξουν οι δυο πλευρές να πάνε σε διεθνή διάσκεψη αντίστοιχη της Γενεύης για συζήτηση του ζητήματος ασφάλειας και εγγυήσεων;

Διαβάστε σχετικά: Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Αναστασιάδης και Ακιντζί

Οι υπαναχωρήσεις Ακιντζί

Η επανέναρξη των συνομιλιών συνοδεύεται από σημαντικές υπαναχωρήσεις του Μουσταφά Ακιντζί, σε ήδη συμφωνημένα ζητήματα:

Δεν δέχεται την πληθυσμιακή αναλογία 4:1 μεταξύ Ελλαδιτών και Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση, ενώ, όπως όλα δείχνουν, κορωνίδα των επιδιώξεων πλέον είναι η διασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους. Σημαντική υπαναχώρηση είναι αυτή που αφορά στη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών των Κυπρίων σε όλη την επικράτεια του νησιού, κάτι που η τ/κ πλευρά ζητά να αναθεωρηθεί. Υπαναχώρηση παρατηρήθηκε και στο θέμα του ενιαίου εναέριου χώρου αλλά και στο περιουσιακό, με το τοπίο στα σημεία αυτά να μην είναι ξεκάθαρο σε σχέση με το πού θα τοποθετηθούν τελικά οι τ/κ επιδιώξεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα