ΥΠΑΜ Ισραήλ: Το Ιράν προσπαθεί να αποστείλει μαχητικά drone σε Δ. Όχθη & Γάζα

Kατά τη διάρκεια εκδήλωσης την Τρίτη στο ισραηλινό Πανεπιστήμιο Ράιχμαν, ο Υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει προ μηνών από την κρατική τηλεόραση της χώρας, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο αμερικανικές δυνάμεις που ελέγχουν περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας κατέρριψαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, ο Γκαντς δήλωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξαν οι υπηρεσίες της χώρας, τα ιρανικά drone επρόκειτο να κατευθυνθούν είτε προς την Δυτική Όχθη είτε προς τη Γάζα,

όπου θα περισυλλέγονταν από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον σε επιχειρήσεις τους κατά στόχων εντός της ισραηλινής επικράτειας.

Κατά την ίδια εκδήλωση, ο Μπένι Γκαντς αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου λέγοντας ότι «ακόμα και αυτές τις μέρες γνωρίζουμε ότι το Ιράν καταβάλει προσπάθειες για να περαιώσει την κατασκευή και να αρχίσει τη λειτουργία περί των χιλίων αντιδραστήρων τύπου IR6, ένας αριθμός των οποίων βρίσκεται στις καινούργιες εγκαταστάσεις στη θέση Νατάνζ».

Πρόσθεσε ότι «το Ιράν εκπονεί επιχειρησιακά σχέδια με πυραύλους ακριβείας εδάφους-εδάφους και drone με βεληνεκές χιλιάδων χιλιομέτρων. Μεγάλη ποσότητα τέτοιου οπλισμού έχει ήδη καταφέρει να μεταφερθεί σε στρατηγικούς εταίρους του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην είδηση περί κατάρριψης ιρανικών drone στην βορειοανατολική Συρία από αμερικανικές δυνάμεις που ελέγχουν την περιοχή, ο ισραηλινός Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «μία σαφής ένδειξη της προσπάθειας [σ.σ. των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων] να αποκτήσουν ιρανικό οπλισμό, αποτελεί το γεγονός ότι επί των drone, που εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης με κατεύθυνση το Ισραήλ, είχε συνδεθεί μηχανισμός αλεξίπτωτου».

«Βάσει αυτού του δεδομένου καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στόχος της εκτόξευσης των drone με κατεύθυνση τον ισραηλινό εναέριο χώρο ήταν να προσγειωθούν στην Δυτική Όχθη ή στη Λωρίδα της Γάζας για να περισυλλεγούν από παλαιστινιακές οργανώσεις», πρόσθεσε.

Ο Μπένι Γκαντς αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Συρία λέγοντας ότι «και εκεί συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες μεταφοράς οπλισμού ακριβείας» και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να αποκρούει αυτές τις προσπάθειες.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ και στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα εκτίμησε ότι «τα επεισόδια συνδέονται το ένα με το άλλο, με αφορμή τη ρητορική που αναπτύσσουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην ευρύτερη περιοχή. Μία ρητορική που, όμως, δεν καταδικάζεται επαρκώς από τους πολιτικούς ηγέτες της περιοχής, οι οποίοι και εκείνοι θα έπρεπε να επιδιώκουν την διατήρηση της σταθερότητας».

Όσον αφορά την χρόνια αραβοϊσραηλινή διένεξη, το νέο κλίμα που διαμορφώθηκε μετά την υπογραφή των «Συμφωνιών του Αβραάμ» και τις σχέσεις με τους Παλαιστινίους, ο Γκαντς ανέφερε ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να ενδυναμώνει τους δεσμούς του με τις γειτονικές χώρες και με τις διεθνείς δυνάμεις που το στηρίζουν, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες μείωσης της έντασης με στόχο να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης στις διαφορές με τους Παλαιστινίους. Ενώ κάτι τέτοιο φαντάζει μακροπρόθεσμο, αναμφίβολα αποτελεί στρατηγική αναγκαιότητα», κατέληξε.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του στην παρούσα κυβέρνηση στη θέση Υπουργού Άμυνας, από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα, ο Μπένι Γκαντς, σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, πραγματοποίησε τις περισσότερες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με άλλους παλαιστινίους αξιωματούχους, τόσο στη Ραμάλα όσο και στην οικογενειακή του κατοικία.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβριο, και για πρώτη φορά ύστερα από 13 χρόνια, μετέβη ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εντός της ισραηλινής επικράτειας, προκειμένου να συναντήσει τον Μπένι Γκαντς κατ’ ιδίαν στην οικογενειακή κατοικία του δευτέρου, που βρίσκεται στην πόλη Ρως Χα’Άην του κεντρικού Ισραήλ. Κατά τησυνάντηση εκείνη είχαν παραστεί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και επιτελείς των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΑΜ Ισραήλ, Ιράν, Όχθη, Γάζα,ypam israil, iran, ochthi, gaza