Υπ. Υγείας: Να κάνουμε την ψυχική υγεία για όλους προτεραιότητα

Η υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό που μπορούμε να έχουμε, δεν καλύπτει μόνο τη φυσική υγεία, αλλά και την ψυχική, ανέφερε η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη σε χαιρετισμό της στην ημερίδα ψυχικής υγείας με τίτλο «Ψυχική Υγεία για Παιδιά και Εφήβους», του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στον χαιρετισμό της, ανέφερε ότι όταν ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας, ένας από τους στόχους της "ήταν και είναι να εργαστούμε μαζί σε μια εποχή νέας κανονικότητας για να επιτύχουμε την ψυχική

ευεξία, δηλαδή να κάνουμε τη ψυχική υγεία και την ευημερία για όλους προτεραιότητα ξεκινώντας από τα παιδιά και τους εφήβους μας, το μέλλον του τόπου μας".

"Υγεία το πολυτιμότερο αγαθό που μπορούμε να έχουμε δεν καλύπτει μόνο τη φυσική υγεία, αλλά και την ψυχική. Με σκληρή δουλειά και με την ανάλογη ευαισθησία, επιβάλλεται να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή, να αμβλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες και να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας το καλύτερο που τους αξίζει" σημείωσε.

Η Υπουργός είπε  ότι το αδιαπραγμάτευτο αγαθό της ψυχικής υγείας πρέπει να προστατευτεί και να ενισχυθεί σε συστηματική βάση, ειδικά στις μέρες μας που τα παιδιά έχουν βιώσει τις πολυδιάστατες αρνητικές επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, πόλεμοι, πανδημία, κρίσεις κ.ά.

Στόχος, ανέφερε, είναι να επενδύσουμε στην ανάπτυξη των παιδιών μας, έτσι που να είναι σε θέση να ξεπερνούν φυσιολογικές εντάσεις, οδυνηρές καταστάσεις και δυσκολίες της ζωής, να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο και να είναι χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία.

Παραθέτοντας εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είπε ότι ποσοστό 10 με 20 τοις εκατό των εφήβων παγκοσμίως αντιμετωπίζουν παθήσεις ψυχικής υγείας, ωστόσο αυτές παραμένουν υποδιαγνωσμένες και υποθεραπευμένες.

Σύμφωνα δε με τους ειδικούς, πρόσθεσε, εάν οι διαταραχές αυτές αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να γίνουν σοβαρότερες με επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ζωή του ατόμου, οι οποίες συχνά συνεχίζονται στην ενήλικη ζωή με επιπτώσεις στην υγεία, την επαγγελματική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων.

Επιπρόσθετα, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτρόπων για το Παιδί απηύθυνε έκκληση στο πρόσφατο παρελθόν προς όλα τα Κράτη μέλη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού στο καλύτερο δυνατό επίπεδο ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Στον ίδιο άξονα, είπε η Υπουργός, εστιάζεται και η στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του Παιδιού 2022 - 2027 η οποία επιδιώκει τη διαμόρφωση συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις, συγκαταλέγοντας ανάμεσα στους πυλώνες προτεραιότητας τη «διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού σε περιστάσεις κρίσεων και σε έκτακτες ανάγκες».

Ανησυχία από τελευταία στοιχεία για την ψυχική υγεία, αναφέρει η ΑΑΕΚ

Ανησυχία προκαλούν τα τελευταία στοιχεία για την ψυχική υγεία καθώς παρατηρείται αύξηση των αυτοκτονιών, των νοσηλειών για ψυχοπαθολογικές νόσους, αλλά και πολλαπλασιασμός των αστέγων, αναφέρει ανακοίνωση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, σήμερα.

Ο Π.Ο.Υ, προστίθεται, προειδοποιεί ότι η απώλεια εργασίας, η οικονομική καταστροφή και η προσφυγιά είναι μεταξύ των ψυχοπιεστικών γεγονότων που οδηγούν στην αύξηση των εισαγωγών στα ψυχιατρεία σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Σημειώνεται δε ότι τόσο η διεθνής βιβλιογραφία, όσο και οι επαγγελματίες υγείας, αναγνωρίζουν την σύνδεση μεταξύ της χρήσης ουσιών εξάρτησης και των ψυχικών διαταραχών. Η συννοσηρότητα, ή «διπλή διάγνωση», ορίστηκε το 1995 από τον Π.Ο.Υ ως «η συνύπαρξη στο ίδιο άτομο μιας διαταραχής οφειλόμενης στη χρήση ψυχοδραστικής ουσίας και μιας άλλης ψυχιατρικής διαταραχής».

Σημειώνεται επίσης ότι περίπου το 30-50% των ψυχιατρικών ασθενών στην Ευρώπη έχει παράλληλα διαταραχή χρήσης ουσιών, δηλαδή ουσιοεξάρτηση. Στην Κύπρο, εκτιμάται ότι το 65% των εισαγωγών για διαταραχές που σχετίζονται με την ψύχωση στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, είναι παράλληλα χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι φανερό ότι υπάρχει σημαντική σύνδεση ανάμεσα στην ψυχική υγεία και την ουσιοεξάρτηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντοτε εμφανές ποια διάγνωση προηγείται της άλλης.

«Η ψυχική υγεία δεν είναι μόνο η απουσία της ψυχικής διαταραχής. Ορίζεται ως η κατάσταση της υγείας κατά την οποία ένα άτομο συνειδητοποιεί τις δυνατότητές του, δύναται να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που προκύπτουν από την καθημερινότητα, είναι παραγωγικό και μπορεί να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Η προστασία και προαγωγή της καλής ψυχικής υγείας αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, η οποία μελετά στρατηγικές για την ψυχική υγεία».

Αναφέρεται δε ότι τα συμπτώματα της ψυχικής διαταραχής και των προβλημάτων που οφείλονται στην ουσιοεξάρτηση αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται με ποικίλους τρόπους: α) κύρια διάγνωση µιας ψυχικής νόσου, µε επακόλουθη διάγνωση κατάχρησης ουσίας που επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία, β) κύρια διάγνωση µιας εξάρτησης από ψυχοδραστική ουσία µε ψυχιατρικές επιπλοκές που οδηγούν σε ψυχική νόσο γ) ταυτόχρονη διάγνωση κατάχρησης ουσίας και ψυχιατρικών διαταραχών, δ) διπλή διάγνωση κατάχρησης ουσίας και µανιοκατάθλιψης, οι οποίες οφείλονται αμφότερες σε βαθύτερη τραυματική εμπειρία, π.χ. διαταραχή µετατραυµατικού στρες. Οι πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι η πρόγνωση των ψυχιατρικών προβλημάτων επιδεινώνεται στις περιπτώσεις πρώιμης έναρξης της χρήσης και μακροχρόνιας συνεχούς χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών, σημειώνεται.

Η Αρχή τονίζει ότι η παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών για τα άτομα αυτά, είναι ζωτικής σημασίας λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία τους να εμπλακούν και να δείξουν συμμόρφωση με τη θεραπεία.

Η ΑΑΕΚ καλεί όλους να ενισχύσουν την προσπάθεια  για την περίθαλψη της ψυχικής υγείας, έτσι ώστε το πλήρες φάσμα των αναγκών ψυχικής υγείας να καλύπτεται μέσω ενός υποστηρικτικού δικτύου προσβάσιμων, προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών στα πλαίσια της κοινότητας.

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο στον οποίο η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται, όπου όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες να απολαμβάνουν ψυχική υγεία και να ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, και όπου όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην φροντίδα ψυχικής υγείας που χρειάζονται, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα