Υπ. Υγείας: Δεν θα ικανοποιεί όλους το ν/σ για αυτονόμηση

Είναι αποδεκτό και θεμιτό να εκφράζονται διαφωνίες γύρω από το θέμα της αναδιοργάνωσης και αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, είπε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Φίλιππος Πατσαλής, ο οποίος υπέδειξε ωστόσο ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα όλων.

Σε δηλώσεις μετά από σημερινή συνάντηση με το Σύνδεσμο Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών Κύπρου, με θέμα την αναδιάρθρωση

και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι το προστάδιο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. «Δεν μπορεί να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα όλων. Η αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες σύγχρονων νοσηλευτηρίων, όπως και αυτό του ΓεΣΥ, στις ανάγκες του λαού» πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι το θέμα «πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές και μικροπολιτικές ιδεοληψίες» και απηύθυνε έκκληση στα κόμματα για συνεργασία προκειμένου να γίνει η μεταρρύθμιση. «Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και θα συνεχίσουμε πάνω σε αυτή τη γραμμή για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», είπε ο κ. Πατσαλής, προειδοποιώντας ότι «εάν χαθεί αυτή η προσπάθεια δεν θα έχουμε ούτε αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ούτε και ΓεΣΥ μετά από 40 χρόνια».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο το νομοσχέδιο, το οποίο πάει αύριο στο Υπουργικό να συζητηθεί και να εγκριθεί από τη Βουλή πριν τις θερινές διακοπές. «Εμείς κάνουμε την έκκληση αν είναι δυνατό να συνεδριάσουμε όσες φορές χρειαστεί ούτως ώστε να μπορεί να περάσει» είπε. Όσο πιο σύντομα περάσει, τόσο πιο σύντομα θα εφαρμοστεί και θα έχουμε καλύτερη ρύθμιση και λειτουργία των αυτονομημένων πλέον δημοσίων νοσηλευτηρίων που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, σημείωσε, προσθέτοντας πως θα χρειαστούν έξι με εννέα μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για να υλοποιηθεί.

Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν εργασιακά θέματα στα οποία δεν υπήρξαν συγκλίσεις, ο Υπουργός είπε ότι μετά από εννέα μήνες δημόσιου διαλόγου έχουν αλλάξει πάρα πολλά στο προσχέδιο του νομοσχεδίου και έχουν εξευρεθεί πάρα πολλές συγκλίσεις στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου. Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει και έχει ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα εργασιακά θέματα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν αναμένω ότι μπορεί να υπάρξει ένα νομοσχέδιο στο οποίο να συμφωνούν όλοι. Δεν μπορεί το νομοσχέδιο να είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του καθενός ώστε να πει ναι».

Συμπλήρωσε πως οποιεσδήποτε διαφωνίες είναι αποδεκτές και είναι θεμιτό να υπάρχει διαφωνία, αλλά οι οποιεσδήποτε απεργίες, παρόλο που είναι δικαίωμα των εργαζόμενων, δεν νομίζω ότι έχουν οτιδήποτε να συνεισφέρουν. Είπε δε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια και να εξυπηρετούν τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η ίδρυση έξι οργανισμών δημοσίου δικαίου, τους οποίους θα αποτελούν τα ίδια τα δημόσια νοσηλευτήρια προϋποθέτει ένα κόστος που προϋπολογίζεται σχεδόν στα €10 εκ. Όπως εξήγησε, χρειάζονται γύρω στα €6,5 εκ. για νέες διοικητικές θέσεις που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσηλευτήρια και αυτό το ποσό αποτελεί το 1,4% του συνολικού κόστους των νοσοκομείων, το οποίο είναι πολύ μικρό και αναμένεται ότι οι εξοικονομήσεις μέσα από αυτή τη διεύθυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερες τους κόστους.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει επίσης ένα κόστος που αφορά το 10%, δηλαδή €2,5εκ., που θα δοθούν στους περισσότερους από τους συμβασιούχους, καθώς και κάποια άλλα μικρότερα έξοδα.
Το κόστος των €10 εκ. για την αυτονόμηση είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερο απ` ό,τι είχε προϋπολογιστεί σε παλαιότερες μελέτες, ανέφερε ο κ. Πατσαλής.

Ο πρόεδρος του ΣΕΣΙΚ Αντρέας Κωστής αναφέρθηκε σε ένα «δομημένο σχέδιο και ένα δομημένο πλάνο το οποίο θα επιτρέψει στη δημόσια υγεία του τόπου να προχωρήσει μπροστά».

Η αυτονόμηση, πρόσθεσε, είναι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το οποίο θα λύσει διαχρονικά προβλήματα στον τομέα της υγείας και θα λύσει τα επαγγελματικά θέματα των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στη δημόσια υγεία, και κυρίως τα θέματα των ασθενών.

«Ευελπιστούμε ότι η πολιτική ηγεσία θα δείξει την απαραίτητη σοβαρότητα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε διότι κάθε χρόνος που περνά είναι σε βάρος του Κύπριου ασθενή, του πολίτη και του εργαζόμενου στα δημόσια νοσηλευτήρια» είπε.

«Οι έκτακτοι γιατροί στηρίζουμε την προσπάθεια για αλλαγή και ευελπιστούμε ότι όλα μας τα χρόνια προβλήματα θα λυθούν μέσω αυτής της διαδικασίας ούτως ώστε να έχουμε την ευκαιρία να ασκήσουμε το επάγγελμά μας σωστά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών» σημείωσε.

Ο κ. Κωστής είπε ότι ο Σύνδεσμος έχει ενστάσεις τις οποίες έθεσε ενώπιον του Υπουργού ως εποικοδομητικά σχόλια, τα οποία αφορούν κυρίως πρακτικά ζητήματα. Ερωτηθείς αν η θέση τους είναι ευθυγραμμισμένη με τη θέση της ΠΑΣΥΚΙ, είπε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων, αλλά ίσως κάποια διαφορετική προσέγγιση.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Μηνά είπε ότι «το σύστημα νοσεί και θέλουμε αυτή την αλλαγή για να ελπίζουμε ότι η δημόσια υγεία θα είναι βιώσιμη και θα υπάρχει για τον πολίτη».

Πρόσθεσε ότι ο ΣΕΣΙΚ έχει εκφράσει τους προβληματισμούς του κι έχει πάρει απαντήσεις που τον ικανοποιούν.

«Θέλουμε να δηλώσουμε το παρόν μας στη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας γιατί δεν υπάρχει άλλη διέξοδος» είπε.

Λύσεις στα προβλήματα του μεταμοσχευτικού
Νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας και η ηγεσία του Υπουργείου είχαν συνάντηση με τους συνδέσμους νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων, τους οποίους ενημέρωσε για τις λύσεις που δρομολογεί το Υπουργείο σε προβλήματα που τους αφορούν.

Αυτά, είπε ο Υπουργός, αφορούν και την πρόσληψη μεταμοσχευτή μετά από περίπου δύο μήνες με τη μέθοδο των προσφορών αλλά και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στη διεύθυνση των μεταμοσχεύσεων. Εξηγήσαμε πώς θα δώσουμε λύση μέσα από δύο ενέργειες για το θέμα το εργαστηρίου που εξυπηρετεί τις μεταμοσχεύσεις, πρόσθεσε.

Συμβατική υποχρέωση των εργαζομένων να χτυπούν κάρτα
Ερωτηθείς για το θέμα των ηλεκτρονικών καρτών ελέγχου πρόσβασης και αποχώρησης του προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια και τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε σχέση με τη χρήση της, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η χρήση τους «είναι συμβατική υποχρέωση του κάθε εργαζόμενου».

«Είναι διοικητικό το θέμα και είναι συμβατική υποχρέωση. Πέραν αυτού η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας θα επιληφθεί του θέματος» είπε, ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν συνέπειες για όσους δεν χτυπούν κάρτα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα