Υπ. Μεταφορών: Αρχές ’16 οι διαδικασίες για λιμάνι Λεμεσού

Την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων στο λιμάνι Λεμεσού μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, εξέφρασε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης ύστερα από συνάντηση με τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ Ανδρέα Μιχαηλίδη και Αριστοτέλη Μισό.

“Βρέθηκα εδώ με τους συνεργάτες μου, συμπεριλαμβανομένου και εκπροσώπου της Rothschild που είναι οι σύμβουλοί μας ενημερώσαμε για το πού βρίσκεται η όλη διαδικασία και ποια

θα είναι τα επόμενα μας βήματα, έγινε μια καλή συζήτηση, ακούσαμε τις δικές τους ανησυχίες οι οποίες θα ληφθούν υπόψη για τη διαδικασία που ακολουθούμε, ο στόχος μας είναι να βγούμε σε προσφορές μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες”, ανέφερε.

Εξήγησε ότι μιλάμε καθαρά για ανάθεση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού, η ιδιοκτησία θα παραμείνει με το κράτος, δηλαδή με την Αρχή Λιμένων. “Θα ανατεθεί η διαχείριση των χώρων του λιμανιού και στόχος είναι να φέρουμε κάποιο επενδυτή που να έχει τις εμπειρίες και την ικανότητα να αυξήσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα που αφορά τις λιμενικές εργασίες στο νησί μας, η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ καλή γεωγραφική θέση, μέχρι τώρα δυστυχώς δεν καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη θέση μέσω της λειτουργίας των λιμανιών μας και εμείς ευελπιστούμε ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για την οικονομία μας”, συνέχισε.

O Βoυλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης δήλωσε ότι στη συνάντηση έγινε μια χρήσιμη ενημέρωση για τη διαδικασία, το χρονικό πλαίσιο των κινήσεων για το λιμάνι Λεμεσού. “Φυσικά θα μεταφέρουμε ότι έχουμε ακούσει και στην Κοινοβουλευτική μας ομάδα ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν υποβληθούν οι σχετικές μελέτες και προτάσεις στο Κοινοβούλιο να τοποθετηθούμε ανάλογα”, ανέφερε.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμη ότι τα βήματα που γίνονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ενδιαφέρεται ο ΔΗΣΥ για την αύξηση του κύκλου εργασιών και θέλει το λιμάνι να καταστεί το κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. “Φυσικά να εξασφαλιστούν και τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι και αυτό μέσα στο μυαλό μας, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε ο τόπος μας να κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά”, πρόσθεσε.

Άδεια για νέα αεροπορική εταιρεία
Ο Υπουργός επιβεβαίωσε δημοσίευμα του “Φ” ότι νέα εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση για έκδοση Κυπριακού Πιστοποιητικού Αερομεταφορέα για λειτουργία αεροπορικής εταιρείας με βάση την Κύπρο. Η εταιρεία έχει το όνομα Cobalt Air.

“Όπως ίσως να γνωρίζετε, όντως έχει γίνει μια καινούργια αίτηση για να παρθεί μια ντόπια άδεια αερομεταφορέα από την Κύπρο, αυτή η αίτηση έγινε χθες, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για την εξέταση αυτής της αίτησης”, είπε ο Υπουργός.

Συνέχισε λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί μαζί με τους ανθρώπους που έκαναν την αίτηση πριν την κάνουν, σημειώνοντας ότι “πρόκειται για άτομα που έχουν σημαντικές εμπειρίες στο χώρο των αερομεταφορών αλλά αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα κριτήρια τα οποία είναι ιδιαίτερα αυστηρά για την έγκριση μιας καινούργιας εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βιωσιμότητας”.

Σε ερώτηση για το θέμα του εμβλήματος και του ονόματος των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Υπουργός εξήγησε ότι αυτό το χειρίζεται ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων και ότι το Υπουργείο είναι υπεύθυνο να εξετάζει όλες τις αιτήσεις από καινούργιες εταιρείες.

“Σίγουρα αυτό είναι κάτι που εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε, να δημιουργηθεί όσο περισσότερος ανταγωνισμός γίνεται ώστε να αυξηθεί η συνδεσιμότητα και να γίνεται σε λογικές τιμές. Για τη διαδικασία για το έμβλημα των ΚΑ, αυτή την χειρίζεται ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, είναι μια εντελώς ξεχωριστή διαδικασία και έχει πάρει το δρόμο της”, ανέφερε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα