Υγρός τάφος μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας

Περισσότεροι από 113 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε τέσσερα ναυάγια μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας το Σαββατοκύριακο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters με το κλείσιμο των βαλκανικών οδών και την πρόσφατη συμφωνία στη βάση της οποίας η Ελλάδα θα στέλνει πίσω στην Τουρκία μετανάστες, Ιταλοί αξιωματούχοι λένε ότι αναμένουν περισσότερους

ανθρώπους να προσπαθήσουν να κάνουν αυτό το πιο μακρύ και πολύ πιο επικίνδυνο ταξίδι από τη Λιβύη.

Σε ένα από τα τέσσερα περιστατικά, Ιταλικό εμπορικό πλοίο διέσωσε 26 ανθρώπους σε ταραγμένα νερά και υπάρχουν φόβοι ότι άλλοι αγνοούνται, σύμφωνα με την Ιταλική Ακτοφυλακή το Σάββατο.

Ο IOM, επικαλείται μαρτυρία από τους επιζώντες, σύμφωνα με την οποία 84 άνθρωποι φαίνεται να αγνοούνται από το ναυάγιο ενώ τουλάχιστον 29 πνίγηκαν κατά τη διάρκεια άλλων δύο προσπαθειών με φουσκωτά να περάσουν το Κανάλι της Σικελίας. Ένα τέταρτο περιστατικό είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

«Από την Παρασκευή και μόνο, γνωρίζουμε για 4 ναυάγια και το θάνατο 113 ανθρώπων στη θαλάσσια περιοχή έξω από τη Λιβύη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της IOM Τζόελ Μίλμαν.

«Αρχίζει να είναι η δίοδος που προτιμάται. Γι’ αυτό αντιλαμβανόμαστε σε μεγάλο βαθμό τι μπορεί να συμβεί τους επόμενους λίγους μήνες», είπε ο ίδιος μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου.

Οι μετανάστες από τη Δυτική Αφρική, ιδίως Νιγηριανοί και το Κέρας της Αφρικής κυριαρχούν σε όσους προτιμούν την δίοδο ΛιβύηςΙταλίας, την οποία δεν παίρνουν Σύριοι, Αφγανοί και Ιρακινοί προς το παρόν, πρόσθεσε ο κ. Μίλμαν.

Συνολικά, 1.357 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα τους πρώτους τέσσερις μήνες φέτος, κυρίως στη δίοδο της Κεντρικής Μεσογείου, σε σχέση με 1.733 κατά την ίδια περίοδο του 2015, σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό.

Από τον Ιανουάριο 28.593 μετανάστες έχουν φτάσει την Ιταλία μέσω θαλάσσης ενώ 154.862 έφτασαν στην Ελλάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα